Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада

"Чистите" руски състезатели ще се състезават под олимпийския флаг
Обновена: 5 дек 2017 22:06 | 5 дек 2017 22:05, Красимир Ангелов
303
Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада
Снимка: БТА

Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от зимните олимпийски игри в Пьончанг през следващата година, но остави широко отворена вратата за "чистите" спортисти, които могат да се състезават под олимпийския флаг като неутрални.

Решението беше взето днес по време на заседание на Изпълнителния комитет, който разгледа отново доказателствата около скандала за систематична употреба на допинг в руския спорт и манипулацията на тестове в местната антидопингова лаборатория по време на последните зимни игри в Сочи през 2014 година.

Комисия, водена от Самуел Шмид, представи нов доклад с информация от изследвания и изслушвания на спортисти, като сведенията не бяха на разположение на МОК преди летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Заключението от доклада "Шмид" гласи, че "в Русия е била извършвана систематична манипулация на антидопинговите правила".

Комисията на Шмид препоръча на Изпълнителния комитет на МОК следното: "Да се вземат уместни действия, които ще бъдат достатъчно сериозни, за да санкционират по ефективен начин манипулацията на правилата за употреба на забранени стимуланти и системата в Русия". Комисията препоръча това да се случи чрез забрана на руските униформа, флаг и химн в Пьончан в началото на следващата година. Комисията на Шмид уточни в своя доклад, че МОК "трябва да защити правата на чистите спортисти в Русия".

След като дискутира и одобри доклада "Шмид", Изпълнителният комитет към МОК взе следните решения: "Да изключи Олимпийския комитет на Русия с днешна дата; Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще се състезават със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн".

МОК реши още, че няма да акредитира представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместник Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади.

Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

Това обаче не е всичко, защото ОКР ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около 15 милиона щатски долара. С това, уточняват от МОК, ще бъде изградена наново цялостта на борбата срещу употребата на забранени стимуланти и ще се изчисти името на спорта на международно ниво.

МОК си запази правото да вдигне частично или изцяло наказанието срещу ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от страна на представителите на местния комитет, федерациите и спортистите.

Всичко за решението на МОК вижте в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
руската *** ни е погаждала най-подли номера в спорта. Предимно в художествената гимнастика, щангите и борбата. затова не мога да разбера как някакави полуруснаци защитават държавната руска политика за допингиране на спортистите.
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак пък шокираща...
172
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Един българинДенацификация?Това е доста избирателно понятие на запад.Франко,фон Браун...
171
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последното изречение е типичен пример на рекет, с който се опитват да откажат руските спортисти да търсят правата си по съдебен ред. Ако решението на МОК наистина беше принципно, то санкциите срещу Олимпийския комитет на Русия трябваше да са безусловни и да важат за цялата олимпиада.
170
4
 
29
 
! Отговори
позор преди 6 години
Всички знаем че това решение е взето под политически натиск,МОК се опозори и това петно ще стой вечно.
169
7
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 198Ми какво са се доказали? Сам си признаваш че са зобели. И естествено е и от ГДР да зобят допинг, едно че ГДР трябваше да бъде "витрина" на социализЪма за Западна Европа, и второ че ГДР все пак е наследник на бившия Трети Райх.Ще ти хвръкне шапката ако разбереш колко кадрови офицери и влиятелни личности в ГДР на високи постове са бивши нацисти или работили за нацистите.В тогавашното ГФР нещата бяха коренно различни, защото там е имало политика на денацификация.
168
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На народите им трябват хляб и зрелища за да са верни на диктаторите си. Единствено на руснаците им е достатъчен самагона. Той за тях е и хляб и зрелища и баща и майка.Миньончето Пътников, какво се пъне с тези олимпиади не е ясно. Той си живее в някаква негова анимация.
167
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен==========Фалшива новина 203.Никой не се е извинявал=Крайно време е русофилите да научите руски език и да се научите да влизате в руските сайтове. не само да получавате инструкции от руското посолство в София. А колкото до фалшивите новини руската *** е производител 1
166
23
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Адолф Хитлер е искал да докаже на света през 1936 година, че германската нация е най-силната нация в света. За целта германците масово са зобели амфетамини, но въпреки това не са успяли да докажат нищо.Сега Путин се опитва да повтори начинанието на фюрера на Третия Райх.
165
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братята Уилямс, въпреки че не са от зимните спортове, много харесват това!
164
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да е шокираща новината? Много спортисти взимат допинг, но единствено в руската *** това е държавна политика с участието на специалните служби. Напълно закономерно е да ги изхвърлят.
163
5
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Скоро и на лятната!
162
7
 
3
 
! Отговори
Пената от Мировяне преди 6 години
Сега требе да ги резнат и от Световното по футбол !!! Ама май нема,защото Кравария не се класира...
161
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По този случай Вовада намали цената на Боярищник с 20% по време на Олимпиадата.Това ще е истинската радост за народа на Русия
160
2
 
10
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Убаво ! Ама моята пенсия си остава 100?...
159
2
 
27
 
! Отговори
здрасти преди 6 години
В древността,по време на Олимпиада са се спирали всякакви войни,днес Олимпиадата е средство за хибридна война?!
158
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските тв компании вече обявиха, че няма да излъчват олимпиадата и западните стотинкокилъри вече започнаха да вият на умряло, че губят кинти от реклами и тв права.
157
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо международните спортни шефове са едни разплути де*бели ***?
156
2
 
4
 
! Отговори
мънфи преди 6 години
До 177 ПацuКазваш "вън " така болезнено но африканеца в теб не иска да излезе ....
155
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 172 ЗозоЗащо сте взели допинг толкова рано днес ?

Спонсорирани публикации