Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада

"Чистите" руски състезатели ще се състезават под олимпийския флаг
Обновена: 5 дек 2017 22:06 | 5 дек 2017 22:05, Красимир Ангелов
303
Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада
Снимка: БТА

Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от зимните олимпийски игри в Пьончанг през следващата година, но остави широко отворена вратата за "чистите" спортисти, които могат да се състезават под олимпийския флаг като неутрални.

Решението беше взето днес по време на заседание на Изпълнителния комитет, който разгледа отново доказателствата около скандала за систематична употреба на допинг в руския спорт и манипулацията на тестове в местната антидопингова лаборатория по време на последните зимни игри в Сочи през 2014 година.

Комисия, водена от Самуел Шмид, представи нов доклад с информация от изследвания и изслушвания на спортисти, като сведенията не бяха на разположение на МОК преди летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Заключението от доклада "Шмид" гласи, че "в Русия е била извършвана систематична манипулация на антидопинговите правила".

Комисията на Шмид препоръча на Изпълнителния комитет на МОК следното: "Да се вземат уместни действия, които ще бъдат достатъчно сериозни, за да санкционират по ефективен начин манипулацията на правилата за употреба на забранени стимуланти и системата в Русия". Комисията препоръча това да се случи чрез забрана на руските униформа, флаг и химн в Пьончан в началото на следващата година. Комисията на Шмид уточни в своя доклад, че МОК "трябва да защити правата на чистите спортисти в Русия".

След като дискутира и одобри доклада "Шмид", Изпълнителният комитет към МОК взе следните решения: "Да изключи Олимпийския комитет на Русия с днешна дата; Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще се състезават със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн".

МОК реши още, че няма да акредитира представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместник Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади.

Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

Това обаче не е всичко, защото ОКР ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около 15 милиона щатски долара. С това, уточняват от МОК, ще бъде изградена наново цялостта на борбата срещу употребата на забранени стимуланти и ще се изчисти името на спорта на международно ниво.

МОК си запази правото да вдигне частично или изцяло наказанието срещу ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от страна на представителите на местния комитет, федерациите и спортистите.

Всичко за решението на МОК вижте в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонимен 256 Империята на злото се нарича САЩ.Нямам нищо против обикновените американци, даже им съчуствам, но и те самите не осъзнават на какви тъмни и сатанински сили служат, макар и несъзнателно.
233
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво империята на злото трябва да се мачка. Сега искам и световното да се провали
232
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Още едно доказателство, че мафията здраво се е настанила в тая псевдоорганизация МОК.
231
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Тия чиновници в МОК са големи смешници.Всички спортисти по света вземат допинг, ама само руснаците са виновни.Толкова сте ми смешни, че чак кънтите от тъпота!
230
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на МОК
229
1
 
1
 
! Отговори
Рускиня до 232 преди 6 години
Хахаха.милият
228
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
249 - ти ако се върнем по назад Германия подпомага връщането на емигранта Ленин за да събори Николай така че крушката си има опашка. Това го казват в западни филми .
227
7
 
4
 
! Отговори
???? преди 6 години
Ей, така да защитавахте България, както Русия.....
226
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рисия трябва да бъде отстранена от всички международни събития.Тя нищо добро не е донесла на света.Русия започва и двете Световни войни!Първата, чрез агента си, който убива австрийския престолонаследник.Втората чрез съюза с Хитлер и нападението на полша.
225
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението на МОК е правилно.Олимпиадата е за нормални, цивилизовани хора.Не за алкохолици.
224
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не било политикаПуснахме сълза.
223
9
 
21
 
! Отговори
Не било политика преди 6 години
Германия, Австрия, България, Унгария и Турция както и Япония, Северна Корея, Южна Африка, Индонезия и др. са били забранявани от олимпийски игри по различно време в историята в зависимост кой с кого е бил съюзник. Това не ви ли говори нещо? Англо саксонците забраняват който си искат и когато си поискат ако не им е удобен.А манипулации и причини да намерят за да те отстранят мислите ли че е проблем за тях да намерят?Много шарани днес по магазините а и тук има много да им вярват обаче.
222
10
 
12
 
! Отговори
ВАВРАРИТЕ ВЪН преди 6 години
ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ НЕ СА ЗА АЛКОХОЛИЦИ И НАРКОКОНСУМАТОРИ...
221
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Малко историяДОКАЗАНА ФАЛШИВА НОВИНА !ДОКАЗАНА!
220
3
 
17
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Знаете ли от кой народ е името Самуел ? Зваете ли кой народ ръководи обидените на Русия -САЩ/ обидени за Сочи , Донбас и Крим ,Сирия и др. / Вижте имената на взелите "решението" ! Членовете на МОК от страните в НАТО не са спортисти , а ...!!!
219
10
 
17
 
! Отговори
КРУМ преди 6 години
Ами направо да раздадат медалите и да свършва тая клоунада!? Светът е динамичен и до 9 февруари може да няма изобщо Корея!?
218
6
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
В следващата олимпиада се очакяа участието на американски третополови и всички са за")))
217
8
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Третополовият свят подготвя най мащабната война в историята на човечеството. Картите тоест доларите са раздадени ,ролите определени. Най отдоло *** най отгоре трилионерите..ний както винаги сме на страната на слугите..
216
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клолко глупости, за някакви си игрички ...
215
5
 
26
 
! Отговори
До Малко история преди 6 години
А през 2016 на МОК става ясно, че всички съхранявани 30 000 допинг-проби на американски спортисти са унищожени. Това, разбира се, не е никакъв проблем. А фирмата по почистването, чийто служител е успял да унищожи целия американски архив е получила сурово наказание: договорът й е прекратен, а на служителите й е забранено да участват в олимпийските игри догодина!Сега чистачите чистят във ФИФА . Да видим там какво ще направят с магическите си парцалите - иде световното по футбол в Русия.