Биатлонистка №1: Ще се представим достойно в Пьонгчанг

Олимпиадата ще е незабравимо преживяване, каза тя пред Gol.bg
29 яну 2018 15:30, Веселин Коларов
1
Биатлонистка №1: Ще се представим достойно в Пьонгчанг
Снимка: Facebook

Емилия Йорданова е национална състезателка по биатлон от 2004 г. и ще представлява България на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. През 2007 г. дебютира в Световната купа на състезанието в Контиолахти (Финландия). Тя заема 102-ро място в индивидуалния старт на 15 км. Има два бронзови медала от Зимната универсиада в Ерзурум – в спринтовата дисциплина и щафетата. През 2012 г. печели първи точки от Световната купа в Осло (Норвегия), където дава престижното 38-мо място. Емилия Йорданова беше любезна да отговори на въпросите на Gol.bg, въпреки че беше ангажирана с Европейското първенство по биатлон в италианския зимен център Риднаун-Вал Ридана. Ето какво сподели тя за най-престижната надпревара на планетата, която започва на 9 февруари.

- Предстои най-големият спортен форум – Олимпийските игри. Какви са личните ви цели и докъде смятате, че можете да стигнете?
- Очаквам Олимпийските игри да бъдат едно незабравимо преживяване за мен. Това е най-големият спортен форум и се надявам да се представя достойно.
 
- Представихте се силно на Европейското първенство и няма как да не задам следния въпрос: Възможно ли е да стигнете успеха на Екатерина Дафовска от Нагано’98? Със сигурност всеки спортист мечтае за подобно постижение.
- Успехът на Екатерина Дафовска е нещо, което не мисля че ще бъде постигнато скоро. Причината не е само в състезателите, които в България стават все по-малко и по-малко. Нивото на спорта в България като цяло вече не е на ниво олимпийско злато.
 
- На Европейското първенство в Риднаун-Вал Ридана заехте най-предно класиране през сезона в индивидуалната дисциплина на 15 км. Това ли е любимата ви дисциплина и в коя смятате, че сте най-силна?
- Нямам любима дисциплина. На европейското се класирах по-напред в индивидуалното, но през сезона най-преден резултат имам в спринтова дисциплина.

- Как протече подготовката си за Игрите и каква част от нея премина в България?
- Вече сме на финалната права преди заминаването на отбора за Корея. Лятото направихме подготовка в Австрия на ски, Белмекен и Руполдинг. Голяма част от отбора не се е прибирала в България от 30 октомври, това ще стане на 25 февруари.
 
- За всеки спортист е огромна тръпка да бъде на Олимпиада. Усещате ли напрежение или вълнение и как ще се справите с емоциите по време на състезанието? Знаем, че психическата нагласа е сред основните фактори за представянето.
- Все още не усещам вълнение преди Игрите. Аз съм човек, който рядко се притеснява преди старт и това е било в първите ми стартове преди години.
 
- За втори път след Албервил’92 сме с пълни отбори при мъжете и жените. Какви са очакванията ви за представянето в щафетата, смесената щафета и отборното състезание?
- Очаквам да направим силно класиране на смесената щафета. Аз ще дам всичко от себе си, стига треньорите да решат, че трябва да бъда част от смесената. 
 
- Няма как да не ви попитам и за скандала с руските биатлонисти. Какво е вашето мнение?
- Съчувствам на руските състезатели. Особено на тези, които никога на са били на Олимпиада и са тренирали с нагласата да представят достойно страната си, а сега този шанс им беше отнет.
 
- И накрая – какво си пожелавате за в бъдеще в спортен и личен план?
- Пожелавам си да съм здрава, защото когато не си здрав, разбираш, че има и по страшни неща от лош старт. Пожелавам и на всички фенове на биатлона да се насладят на Олимпийските игри.

Веселин Коларов, Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
Жалко, но състоянието на нашите биатлонисти, с изключение на Анев е по-вече от плачевно! Нищо поне ще се разходят до Корея! Това се отнася и за спортистите от другите зимни спортове!