На петата си Олимпиада: Альона Савченко най-после взе злато

Именитата фигуристка триумфира с Бруно Масо при спортните двойки
15 фев 2018 11:20, Красимир Ангелов
21
На петата си Олимпиада: Альона Савченко най-после взе злато
Снимка: БТА

Легендарната фигуристка Альона Савченко най-после взе олимпийското злато, след като с партньора й Брюно Масо станаха олимпийски шампиони при спортните двойки от програмата по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Пьонгчанг.

34-годишната Савченко най-сетне се окичи с олимпийско злато при петото си участие на Зимна олимпиада. След две бронзови отличия в Сочи и Ванкувър и пет световни титли, извоювани с бившия й партньор Робин Шолкови, именитата състезателка се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка в компанията на новия си партньор Брюно Масо.

Световните вицешампиони бяха четвърти след кратката програма, но изиграха великолепно волната програма, в която установиха световен рекорд със сбор от 159.31 точки. Савченко и Масо приключиха със общо 235.90 точки.

"Това е моят момент. Казахме, че 2018 ще бъде нашата година. Изключителна история. Не мога да повярвам, че мечтата ми се сбъдна", не скри щастието си Савченко след триумфа.

Световните шампиони - китайците Суй Вънцзин и Хан Цун, завършиха втори със 235.47 точки. Бронзовото отличие е канадците Меган Дюамел и Ерик Редфорд с 230.15 точки. Това е втори медал за канадците в Пьонгчанг след златото в отборната надпревара по-рано през седмицата.

Вторите след кратката програма руснаци Евгения Тарасова и Владимир Морозов допусната много грешки във волната си програма и останаха без медал, заемайки четвъртото място.

класиране спортни двойки:

1. Aльона Савченко/Брюно Масо (Германия) 76.59/159.31 235.90
2. Суй Вънцин/Хан Цун (Китай) 82.39/153.08 235.47
3. Mеган Дюамел/Ерик Редфорд (Канада) 76.82/153.33 230.15
4. Евгения Тарасова/Владимир Морозов (Русия) 81.68/143.25 224.93
5. Ванеса Джеймс/Морган Сипре (Франция) 75.34/143.19 218.53
6. Валентина Маркей/Онджей Хотарек (Италия) 74.50/142.09 216.59

Още новини от олимпийските игри четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
патриота преди 6 години
Много ми хареса двойката от Северна Корея,също и от Италия-много добре играха.Като на всяка олимпиада има съдии има и ядове за зрителя!Всъщност немска двойка а момичето рускиня-ама карай....Поздрав за всички двойки които положиха този огромен труд.Най красивия и най труден спорт!Между другото ние къде сме?Боко-България беше спортна световна сила а сега е *** и ц-гани!!!
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тази олимпиада се виждат стойностните нации!Щом се отнася до алкохолиците, няма допинг, няма медали!Ама те били разочароващо слаби?
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се състезават без далавери ушанките са абсолютни плюнкi,Пренебрежимо посредствени, до сега нямат и един златен медал!
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Руснаците решиха да не ходят " !?!?! Кой прав, кой крив с допинга, един Господ знае, но е факт, че руснаците ги изритаха като мръсни котета !
15
0
 
4
 
! Отговори
@14 преди 6 години
Може и да си прав, не гледам тези олимпийски игри, защото смрадта ми дойде в повече. Не виждам причина да подкрепям спортисти, които по между си не се подкрепиха. Защото изречението "това, че няма доказателства, че са виновни, не значи че са невинни" просто не го приемам. Мисля, че и самите спортисти трябваше да защитят колегите си срещу очевидно политическата кампания. Не го направиха, даже напротив, настървиха се още повече срещу тях. От там нататък вече това не е спорт и са ми безинтересни
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спор няма - в зимните спортове руснаците са ненадминати. С допинг, или без допинг няма значение, понеже и другите взимат допинг и то съвсем официално.Щяха да им оберат повечето златни медали. Жалко, така много пада нивото и светът не може да гледа истинските шампиони.
13
2
 
6
 
! Отговори
Ти пък преди 6 години
До 5.АнонименНещо бъркаш,във фигурното пързаляне няма дисквалифицирани заради допинга руснаци, руските фигуристи са с най-добрите си спортисти спечелили квоти за Олимпиадата. Друг е въпроса, че двойката Тарасова-Морозов са още млади и недотам опитни и не са им издържали нервите във волната програма да устискат медела. Но Евгения Медведева е друго нещо сред фигуристките, въпреки младостта си. Там е талант, техника, артистичност и недостижима трудност.
12
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БГ любовта към матушката е прекалено голяма, за да могат видят нещата реално.
11
18
 
4
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Да бяхте написали поне че се състезава за Германия. Трябваше да избяга от Могучаята в Германия за да вземе злато.Резилът на чебурашките е пулен
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Едно от най-мощните мисловни средства, използвано и в математиката, е методът на субституцията (замяната). Не го владееш, sorry!
9
0
 
9
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Не спряхте с тази глупост "световен рекорд" ! Абсурдно понятие при наличие на ТАВАН на точките и субективност в оценяването. Иначе германската двойка беше неверотна !!! Подздравления за Альона и Брюно !@!@!@
8
2
 
24
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До 4Всички в големия спорт са на зоб, само където на едни им изгубиха пробите, а други са "болни" и са им разрешени лекарства със стероиди.
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сред американските спортисти има най много ,,астматици'' - тоест, могат да се зобят законно.И са си раздали правото чрез 2 лаборатории сами да си правят контрола.Просто победители в Студената война.
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То от едно време в соц-лагера, шампионите бяха основно на зоб. Например в ГДР имаше Институт по спортна медицина. Едно време ГДР-йците мачкаха по олимпиади. Всеизвестен факт е, че бившите вече състезателки изглеждат като мъже. Има доста снимки из нет-а може да се образовате.Нашите щанги - същата работа.При руснаците не е по-различна работа. Както някой спомена - държавна политика.
5
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да, като ги няма най-силните руски състезатели, естествено че ще вземе след 5 олимпиади (т.е. 20 години) и златен медал. Ако продължават да ги изолират, ще вземе още 1. И така. Да живее МОК, който сбъдна мечтите на много некадърни (или просто недостатъчно добри) атлети.
4
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusРуснаците сами се отсвириха с допинг-шашмите...държавна политика, кво да прайш.Питай Жоже - той знае....
3
19
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Слава на нашите украински братя и сестри - защитници на свещените граници на Европа!
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази лимпада е пълен провал! Не знаеха ли, че там духа вятър! Нищо не дават по телевизията и хоп - това отложено, хоп - състоял се биатлона, който бе отложен предната олимпиада, ама никой не разбрал.Руснаците правилно решиха да не ходят на такава излагация!
1
9
 
35
 
! Отговори
zeus преди 6 години
След като МОК по политически причини отсвири руснаците доста народ ще вземе първи медал.