На фона на спад в ЕС: Процентът на спортуващите у нас расте

Това се дължи и на кампаниите в страната
Обновена: 26 мар 2018 15:12 | 26 мар 2018 15:07, Александър Попов
6
На фона на спад в ЕС: Процентът на спортуващите у нас расте
Снимка: BG Бъди активен

Броят на физически активните българи се увеличава спрямо 2013 година на фона на спад в останалите страни в Европейския съюз. Общият процент на европейските граждани, които никога не практикуват спорт или физическа активност се е повишил от 42% на 46% от 2013-та до сега. За сметка на това, България е сред държавите, в които той е намалял - с 10%. Това сочат резултатите от тематично проучване относно спорта и физическата активност на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия. Mониторинговият доклад бе представен преди броени часове в София, по време на Европейски спортен форум 2018.

Проучването показва, че има спад във физическата активност на европейците: почти половината от анкетираните заявяват, че никога не практикуват спорт. 

България, Гърция и Португалия (68%) държат класацията, следвани от Румъния (63%) и Италия (62%). В скандинавските страни само малка част от анкетираните никога не практикуват спорт: Финландия (13%), Швеция (15%) и Дания (20%).

Само в шест страни се отчита намаляване на процента на тези, които никога не спортуват – в тройката са Малта (-19%), България (-10%) и Кипър (-8%).

На фона на този спад във физическата активност в ЕС, в България се наблюдава позитивна промяна, където само кампанията NowWeMOVE на "BG Бъди активен" е привлякла над един милион българи към каузата за активния начин на живот.

Въпреки продължаващата негативна тенденция за масово обездвижване, позитивна промяна се наблюдава и тя oсновно се дължи на кампании на местно ниво, които насърчават активния начин на живот.

Важна роля за промяната в нагласите на българина и увеличаването на броя на онези, които осъзнават колко важна е борбата със заседяването и липсата на физическа активност, има кампанията NowWeMOVE.

Представително национално социологическо проучване на "BG Бъди активен", може да послужи за истинско доказателство, че кампанията NowWeMOVE има важна роля в борбата със заседяването и липсата на физическа активност.

Процентът на гражданите, които са чували за инициативи и кампании на BG Бъди Активен е 32% т.е. всеки пети от тях.

От 2012 година насам BG Бъди активен работи усилено, за да запали хората да се движат повече. За тези 5 години, чрез стабилно изградена мрежа от партньорски организации, агенти на движението от НПО сектора и доброволци, зад гърба си сдружението има близо 2000 събития в над 200 населени места в България, и над 1 млн. участвали.

На 25 април предстои Международния ден без асансьори, който се организира за четвърта поредна година в България. Всяка следваща година участниците в инициативата се увеличават, расте броят и на нейните посланици: институции, медии, обществени личности.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
ВЯРНА преди 9 месеца
МАЙ РАСТЕ, ЗАЩОТО 30 ГОДИНИ БЕШЕ СПРЯЛ. я ДВЕ ДЕЦА СЕ ГОНЯТ ВЪН ???
5
0
 
1
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 9 месеца
Преди 5 дена от подобна статия разбрахме за изследване на Евростат и че само 10 % от българите спортуват, според това изследване.
В тази статия разбрахме колко % българи НЕ спортуват.
Нещо процентите ви се опъват , на кого да вярваме ?
4
0
 
1
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 9 месеца
Преди 5 дена от подобна статия разбрахме за изследване на Евростат и че само 10 % от българите спортуват, според това изследване.
В тази статия разбрахме колко % българи НЕ спортуват.
Нещо процентите ви се опъват , на кого да вярваме ?
3
1
 
2
 
! Отговори
няма такъв филм преди 9 месеца
Пълни глупости . Расте броя на наркоманите. Влезте петък събота в кенефа на някоя дискотека да видите как спортуват младите \_____
2
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Щом и мързел като мен прави сутрин малко упражнения. НО като гледам всички какви гъзяги са отпрали.
1
2
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 9 месеца
В тая кочина има най много ММА,мау тай,карате нинджи и други безпредметно тъпи ц.ървули на хиляда души от цялата галактика...онзи ден гледах световните шампиони по мау мяу ,е те една дума не могат да кажат на кръст...