Заради идеите с хазарта: Кралев притеснен за тотото

Всеки лев за спорт е ценен и трябва да се внимава какво ще се случи с тотото
Обновена: 8 юни 2018 14:25 | 8 юни 2018 14:25, Екип на Dnes.bg
25
Заради идеите с хазарта: Кралев притеснен за тотото

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира пред медиите предложените промени в Закона за хазарта по време съвместна пресконференция с Българския футболен съюз и Българския спортен тотализатор, на която беше представено партньорството между трите институции с обезпечаване на футболни топки за Първа, Втора и Трета лиги и детско-юношеските школи.

"Не мога да скрия, че съм притеснен. Изключително добре разбирам моралните аргументи на вносителите на промените в закона и ги споделям. Но ми се струва, че нещата тук са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Много внимателно съм изчел всички аргументи на спортните федерации, на спортисти, на политици, на гражданите в социалните мрежи. Много добре знам каква е обстановката и настроението. В интерес на истината съм малко изненадан, че всички коментират  основно последиците върху частния сектор. Като че ли се забравя фактът, че Българският спортен тотализатор е най-големият спомоществовател на българския спорт", каза Кралев.

Министърът съобщи, че бюджетът на ММС за тази година е малко над 75 млн. лв., като 27,5 млн. е предвидено да влязат от БСТ.

"Това прави около 1/3 от бюджета за спорт. Тези пари са планирани на 1 януари, договорени са бюджетите на федерации, клубове, за домакинства, за масов спорт и т.н. Няма начин една такава забрана да не се отрази на оборотите. Както на частните оператори, така и на държавния оператор", заяви Кралев.

Той допълни, че бюджетът на тотализатора е около 160 млн. годишно. От тях 120 са от цифровите лотарийни игри и 40 млн. от моментните лотарийни игри, т.н. билетчета.

"Ако оборотът спадне примерно с 10%, а аз мисля, че ще е с много повече, но това трудно може да се изчисли в момента, това ще доведе до неизпълнение на нашия бюджет в размер близо 2,8 - 3 млн лева. За нас това е огромна сума. Ако една частна компания може да понесе 20-30% загуби, възстановява се, прави си друга стратегия и през следващите години може да се развие, тотализаторът и Министерството няма от къде да компенсират тези 3 млн. лв. Няма от къде да ги вземем, което значи, че няма да можем да си изпълним бюджета. Не искам да давам окончателно мнение, в момента нашите експерти работят по становище, което ни е изискано от Народното събрание. Но ми се струва, че ако думата забрана се замени с регулация, нещата ще си дойдат на мястото", каза Кралев.

Министърът подчерта, че всеки лев за спорт е ценен и за това трябва да се внимава много какво ще се случи с БСТ.

"Разбирам моралните подбуди на колегите, които са разработили тези промени, но българският спорт е изключително много зависим от начина, по който работи БСТ. Цифрите, които изнесох са максимално прецизни и коректни и могат да Ви дадат представа за това от къде са тези мои притеснения и опасения. Всяко намаление на бюджета се отразява на цифрите, които ние вече сме планирали. Общият бюджет за спорт на министерството далеч не е голям. 75 млн. са крайно недостатъчни за българския спорт и всеки лев ни е ценен. Всяка федерация се бори максимално рационално да изразходва парите си, така че ние сме много внимателни с това какво ще се случи с БСТ", завърши Кралев.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Ясно преди 9 месеца
Бюджетът на министерството бил изготвен на база заложени приходи от тотото? Т.е. всички коментари, че големите печалби на джакпоти се планират и управляват от електронната им система, се оказват верни? При положение, че БСТ има заложени приходи, с които да захранва министерството, не може да си позволи да дава "случайно" познати печалби, а така обезвериха и отблъснаха хората от тотото. Преди 1989 година всяка неделя имаше познати 6-ци и 5-ци, как сега джакпота пада само по 2-3 пъти в годината?
23
0
 
0
 
! Отговори
Михаил преди 9 месеца
*** писачи. Никой не чете темата, само словоблудстват. Вие някога спортували ли сте или спортувате само в чата?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И тоз тюлен е глътнал манги като Бахаров
21
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Кралев ли си Крадлив ли си незнам,но откакто дойде ти тотото обявява печелившите публично което уби магията му ПЕЧЕЛИШ ДЖАКПОТ И ЖИВЕЕШ СПОКОЙНО,а не да развеждат хората по предавания и медии!Още нещо от миналата седмица тотото е с 20% по-скъпо!Личи си с това изказване КОЙ защитава хазарта.РЕКЛАМАТА НА ХАЗАРТ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ.Как до 2012 тотализатора оцеля и без реклами?Оплакваха се,че заради рекламите на лотарията тотото щше фалира,а сега защитават ЛОТАРИЯТА!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кралев кев литие че в ловеч няма футбол няма деца на стадиона разсипа отбора да си доволен
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този затова ли сложи футбола на 20 юли да не би домус ага да обеднее с диемите че ко още един месец не платим диемите са фалирали ми то може пай да не го платим 10 дена един кръг пиши го бегал както е морско време не мисля да я плащам
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво бил спортувал?Тъй като го гледам,
100 метра свободно гребане с лъжица и 100 пъти вдигане на пълна чаша!Бойкова калинка на хранилка!
17
0
 
12
 
! Отговори
бай Митю преди 9 месеца
Кралев,какво се правиш на разсеян?! Пристрастени към тотофишове няма,но търкачи на картончета с премрежен поглед с лопати да ги ринеш.
16
0
 
9
 
! Отговори
SMQH преди 9 месеца
Да допълня - От Хазарта НЕ СЕ ДАВАТ пари за спорт , Бюджета на Спорта се ФОРМИРА от ДАНЪЦИТЕ НИ .
15
0
 
9
 
! Отговори
SMQH преди 9 месеца
Министъра на Спорта е ДЕБЕЛ .
Няма право да говори за ХАЗАРТ - с този коментар си подписа Присъдата - Корумпиран , Охранен Министър на Хранилка в Мафията . В Италия се справиха с такива като него - Осъди ги Специализираната Прокуратура на по 20 години Затвор и Конфискуване на Имотите в полза на Държавата .
Всички в България знаем КОИ са Собственици на *Националната Лотария* и УЖ Държавното ТОТО .
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С какъв спорт се е занимавал този ***?
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хазартът- основната индустрия на България. Друго ни не требе.
12
0
 
17
 
! Отговори
Загрижен преди 9 месеца
Като го гледам как се е притиснил горкия дано не му спадне двойната гушка... държавата цирк.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А аз си помислих случайно да не се е загрижил за хората.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички политици,спортни шефове и спортисти наскачаха на амбразурата да бранят тандема Пеевски-Божков.И ние чакаме от тези хора да ни водят към светли бъднини?
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тотото му взеха бизнеса другите частни лотарии. Всяка телевизия си взела по една хазартна игра и на това разчита. Защо държавното тото е дадено да се излъчва по частна телевизия битиви? Тотото има тотопунктове, а частните лотарии се продават във всяка лафка и магазин. На тези въпроси трябва да отговори. Този е явно лобист на частните хазартни босове, не на държавното тото.
8
0
 
19
 
! Отговори
Захари Бахуров преди 9 месеца
Ааа сакън,недейте,че не ми се работи
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спортът ни е една голяма 0 (НУЛА)! Нямаме нито един класен спортист или отбор, които да оправдават тези хвърлени на вятъра пари.Дадоха 100 000 и апартамент на някакво момиче, което с дъска се пързаля на сняг и това са чутовните ни успехи за последните 20 години.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хазарт е съсипал десетки хиляди българи,а ако добавим и семействата им,цифрите стават доста груби.Но за Кралевци и Борисовци,какво значат тези трагедии,важното е Шиши и Черепчо да са доволни.
5
0
 
16
 
! Отговори
Цецо преди 9 месеца
Притеснил се . Официално 1/3 от "игрите" отиват за спорт. Къде отиват останалите 2/3? Какво ще отговори Кралев на това?