След ареста на Платини: Ще отнемат ли домакинството на Катар?

Президентът на УЕФА - задържан в подозрение за корупция
Обновена: 19 юни 2019 13:49 | 19 юни 2019 08:28, Петя Славова
1

Най-горещият футболен мондиал в историята - този в Катар разпали футболни страсти 3 години преди своето начало. Смятаният за един от най-елегантните полузащитници в историята на красивата игра Мишел Платини продължава да пати от ходовете си, този път като  ръководител на УЕФА след като бе задържан от френската полиция при подозрение за корупция при избора на домакин за първенството през 2022 г. Адвокатът на трикратния носител на Златната топка обясни, че това не било арест, а изслушване. Затова пък френските медии пишат за запор на имущество.

Не е невъзможно домакинството на Катар да бъде отнето. Не само заради скандалите. Чисто политически Катар се оказа в уникална изолация от останалите арабски страни, които държат част от петрола и имат лостове за натиск над други държави, участващи в гласуването.

Върху това акцентира пред Bulgaria ON AIR спортният журналист Едуард Папазян, след като вчера бившият президент на УЕФА Мишел Платини бе задържан от френската полиция в подозрения за корупция при избора на домакин за Световното първенство по футбол през 2022 г. След 15-часови разпити Платини бе освободен.

Още по темата

Едуард Папазян припомни, че на среща между френския президент Никола Саркози с Мишел Платини и наследствения управляващ принц на Катар, Саркози казва, че ще натисне Платини и френските функционери да гласуват за кандидатурата на Катар. Насреща обаче очакват катарски инвестиции във френския футбол - Катар да закупи ПСЖ и да открие изцяло нова спортна телевизия - BeiN Sports.

"Проблемите с избора на домакин на световни първенства тръгнаха след избора на Сеп Блатер за президент на ФИФА. Той превърна ФИФА в бизнес организация. Уникален скандал имаше със Световното първенство в Южна Афеика, уникален скандал имаше и с избора на Германия. Футболните ръководители настъпиха опасен враг - Съединените щати. Много от финансовите операции се извършват в САЩ. Второ - Катар прецака за домакинство именно САЩ", обясни спортният журналист.

"Има конфликт на интереси, имало е винаги. Имаше арести, но не видях някой да влезе в затвора. Единствено ги вадят от футбола за известен период от време", уточни Папазян в "България сутрин".

Той обаче не смята, че има рискове за президента на БФС Борислав Михайлов, тъй като действията на Платини били свързани с ФИФА, а пред УЕФА французинът бил чист като сълза.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се прави световно по футбол в пустинята, в някаква държава със средновековни разбирания и сух режим е най-голямата глупост, която тоя сътвори. Ако е взимал пари-веднага в затвора, а домакинството да се даде на някоя по-нормална държава.