От Карим Абдул-Джабар до модата – в обувките на една легенда

Superstar – класиката, която промени лайфстайла
12 фев 2020 09:12, Александър Попов
16

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Историята на модела Superstar на adidas започва преди 50 години, но моята, която е свързана с тях - доста по-късно. Това е разбираемо, защото почти цялото ми детство премина през социализма. За някои той бе развит, но като цяло повечето хора живееха еднакво, обличаха се еднакво, дори и доходите бяха почти еднакви. Малцина бяха тези, които имаха достъп до магазини извън социалистическия блок, а за "Кореком" пък си трябваха долари.

Но да се върнем към едни маратонки, които промениха донякъде и моя живот. Всичко започна някъде някъде през втория срок на 1992 г., тогава бях в 10 клас в технологично училище в София. И нещо, което и в днешни дни е трудно постижимо в много български училища - имахме оборудван кабинет с компютри. Не "Правец 8", а "Шестнайстки" на IBM. И един съученик донесе отнякъде една дискета, която се превърна за кратко в истински хит. На нея имаше игра на NBA. Трудно човек може да си представи какво изживяване беше тази игра за нас, които до този момент се забавлявахме предимно с тетрис, събирахме едни яйца с героите от "Ну, погоди", а аз даже бях "по-напред с материала", тъй като имах телевизионна игра с пушка.
 
А в онзи момент пред нашите компютри се движеха играчи, имаше публика, бележеха се точки, имаше табло за резултата. Можеше да избираш с кой отбор да играеш, кои баскетболисти да избереш. Безспорно най-популярните тогава бяха Лос Анджелис Лейкърс и Чикаго Булс, отборите на Меджик Джонсън и Майкъл Джордън. Освен с типичните си екипи, на мен ми направиха впечатление и маратонките - играчите бяха с adidas. Класическите три ленти се открояваха, нямам никаква идея дали това е било реклама в играта, но на мен ми се "набиха" на очи. А и по това време рекламата не беше така агресивна като днес - никога не сме се замисляли дали някой рекламира даден продукт. Просто го виждахме и ни харесваше. 
 
Тогава се зарекох да си купя такива маратонки, а моето желание се осъществи няколко месеца по-късно. Беше от магазин в центъра на София, със сигурност не е бил фирмен. Дори не знам дали са били оригинални, макар че, ако съдя колко издържаха, най-вероятно са били. В училище стъпвах като "извънземен", сигурно съм си мислел, че съм едва ли не съм носителят на новото. В крайна сметка ние тогава преоткривахме света и всичко ни се виждаше "уау". В часовете по физическо си бягах с гуменки, за да не ми се "изтъркат" маратонките. С тях ходих и на първите си дискотеки - уейв и рок партита в НДК. Неусетно се превърнаха като част от моя лайфстайл. Без да съм гледал нито една реклама с тях, всичко тръгна от една игра.
 
През годините съм носил и други модели от всякакви марки, но първите ми "демократични" маратонки единствени са оставли някаква следа в спомените ми.
 
След близо 25 години, по случайност или не, класическият модел се оказа и на краката на сина ми. По това време тренираше футбол, но в нито един момент не риташе с тях, пазеше си ги като мен преди години.
 
През 2020 г. отново съм със Superstar на adidas. Усещането е страхотно, защото освен удобство те гъделичка и носталгията по тийнейджърските години. Завръщат се спомените и тръпката, когато ги обух за първи път. Фактът, че един модел е на пазара 50 години показва, че класиката е вечна и неподвластна на новите модни течения в лайфстайла ни. Носил съм го аз, носят го и децата ми, независимо от големите различния в нашите поколения.
 
Историята на Superstar започва с баскетбол   
 
През 1969 г. дизайнерите на Adidas работят върху прототип на баскетболна обувка и едва ли са осъзнавали каква революция ще направят.
 
Баскетболната легенда Карим Абдул-Джабар се превръща в ракетата-носител на Superstar-ките. Той е най-резултатният играч и до днес в NBA със своите 38387 точки, а през 70-те "лети" по игрищата с този модел. Той може би е проводникът на маркетинговата идея години по-късно компаниите да плащат космически хонорари, за да рекламират продуктите им.
 
От Карим Абдул-Джабар до модата – в обувките на една легенда
 
Джабар обува Superstar на adidas най-вероятно воден от чисто здравословни подбуди. На фона на обикновените маратонки по това време, Superstar са направени от телешка кожа, ниски са (което ги прави подходящи за баскетболистите), петата предпазва ахилеса, подметката им прави добро сцепление на баскетболното игрище и имат един друг важен елемент - има предпазна гумена капачка за пръстите, което предпазва от чести контузии.
 
Тяхната функционалност ги прави предпочитан модел за почти всеки баскетболист през 70-те години.
 
В началото на 80-те Superstar превземат и стрийт модата, като техен посланик стават Run-DMC Групата се появявя на световната музикална сцена през 1983 г. и стават любимци на публиката, защото не са "претопени" от стандартите на попсцената.
 
Те не носят специални костюми на сцената, появят се на концертите с дрехи, които носят всеки ден. Една от отличителните им черти са маратонките adidas Superstar, които носят без връзки. Хип-хоп триото записват и песен посветен на модела, а по-късно компанията и музикантите подписват договор, което се явява и първият между спортна марка и музикална група. Следва и специална линия за облекло под марката adidas с Run-DMC.
 
А adidas Superstar се превръща в неразделна част от популярната култура.
 
През 2020 г. adidas отбелязва 50-годишнината от създаването на модела, като си сътрудничи с известни фигури в света на музиката, модата, спорта и изкуството.
 
А за мен? За мен това е една легенда, която се предава на поколенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Adidasadidas Superstar
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Специално за баскетбол е важно маратонката да обхваща глезена, именно това предпазва от контузия, а не дали имаш гума отпред на пръстите. Иначе в момента ретро си е модерно и си има модели, които са вечни
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечните мрънкачи се изходиха и под тази статия.Дървеби философи. Ще ми се да можем да ви видим в реалния живот какви сте...
12
1
 
1
 
! Отговори
хехе преди 4 години
***, играл е играта, не е гледал мачове от дискетата ...
11
1
 
1
 
! Отговори
Rut преди 4 години
92 не е социализъм, явно не ги знаеш тези неща, преход е и още е такъв
10
1
 
1
 
! Отговори
дизела преди 4 години
Пълен ***...
9
2
 
6
 
! Отговори
Бастун:) преди 4 години
През 90те започнаха да дават баскетбол по телевизията. Коментатор беше Методи Манченко. Гледахме NBA по ефир 2 през 1992. Имам записани финалите на видеокасети. Чикаго биха Портланд. 4:2. Джордан стана MVP на финалите за втори път. Даваха и полуфиналите. И мачове от редовния сезон даваха. Изтърках касетите от гледане на повторения на MJ. Тренирах в Академик Пловдив през 90те. Какви дискети с мачове от NBA? На дискета си гледал мачове. Клоун. Сигурно на Правец 8M ги гледаше. Хаха
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КАРЛ ЛУИССтават си за ходене. Не са по-удобни от маратнки за бягане, но какво сравняваш: технология отпреди 50 години с технологията от 21ви век. Добре е написано в статията какви са били достойнствата ЗА ВРЕМЕТО ИМ. Екстра са за ежедневна употреба и за разлика от маратонките за бягане изглеждат къде къде по-нормално за ежедневно носене, а дизайна им е абсолютна класика, която съвременните маратонки които се променят всяка година нямат шанс да стигнат.
7
1
 
2
 
! Отговори
КАРЛ ЛУИС преди 4 години
До стар И СТАРИТЕ КИТАЙСКИ КЕЦОВЕ СТРУВАХА ... - 7.20 ЛВ. С ЧЕРВЕНИЯТ ПОЛУКРЪГ ОТ ВЪТРЕШНАТА СТРАНА ...
6
7
 
3
 
! Отговори
КАРЛ ЛУИС преди 4 години
До БургаШки ***... ПИЧ , ТИ НОСИЛ ЛИ СИ НЯКОГА МАРАТОНКИ ??? ТЕЗИ ДЪРВЕТА НА СНИМКАТА ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ , ДОРИ И ЗА ХОДЕНЕ ... СРАВНИ ГИ С СЪВРЕМЕННИТЕ МОДЕЛИ НА MIZUNO , NEW BALANCE, PUMA, UNDER ARMOUR , SAUCONI , BROOKS И Т.Н. АЗ СЪМ СКЪСАЛ НАД 100 ЧИФТА МАРАТОНКИ, ДОКАТО ТРЕНИРАХ ЛЕКА АТЛЕТИКА И МНОГО ДОБРЕ ЗНАМ КОЙ МОДЕЛ СТАВА ЗА БЯГАНЕ И КОЙ Е НА МОДА ...КАТО ТЕЗИ РЕТРО МОДЕЛИ ...
5
3
 
2
 
! Отговори
БургаШки лешпер преди 4 години
До КАРЛ ЛУИС: Не знам дали си Карл Луис, но със сигурност си с по-тъмен тен от мен дори и през Август.Забележка: живея на морето, а не в провеинцията.
4
3
 
7
 
! Отговори
Бръм преди 4 години
Че е класика, класика е.... ама старият модел... на този бомбето на маратонката ми е отвратително... само заради това не бих си ги купил.....Относно статията... можеше и без нея....
3
1
 
11
 
! Отговори
msk преди 4 години
Снимковият материал към статията е изключително разнообразен и изобщо невероятна статия за едни маратонки. Евалла, господин журналист. Пулицър!
2
1
 
8
 
! Отговори
стар преди 4 години
Аз съм от поколението което помни още когато Карим Абдул -Джабар се казваше Лю Алсиндър ,носеше тези кецове и маратонки в България нямаше и самото название маратонки не съществуваше.Наричахме ги кецове.!!! ...Имаше едни китайски платнени кецове ,които ги има и днес. А популярното ,,маратонки" се появи през 70те!
1
14
 
4
 
! Отговори
КАРЛ ЛУИС преди 4 години
ЗА ТОЯ МОДЕЛ И 5 ЛВ. НЕ БИХ ДАЛ ...

Спонсорирани публикации