Цветана Пиронкова се завръща в професионалния тенис

Тенисистката обаче още не е обявила програмата си
12 мар 2020 14:42, Елка Василева
3
Цветана Пиронкова се завръща в професионалния тенис
Цветана Пиронкова. Снимка: архив, БГНЕС

Полуфиналистката от Уимбълдън и четвъртфиналистка от Ролан Гарос Цветана Пиронкова обяви чрез социалните мрежи, че се връща на корта.

Реално Пиронкова никога не е казвала, че се е оттеглила от тениса и в последните месеци тренираше усилено с ракета в ръка. А и почти всички отказали се елитни състезателки рано или късно се завръщаха в игра. Явно тръпката и адреналинът на турнирите липсват на младите майки, се казва в материал на БНР.

„Радвам се, че имам възможността да се потопя отново в професионалния тенис. Това е първият ми досег до него от близо две години насам“, каза Пиронкова през февруари 2019 година, когато беше в София като посланик на АТР 250 турнира.

Синът ѝ Александър ще стане на две години в края на март и вероятно Цвети смята, че е достатъчно голям или да пътува с нея и баща си Михаил по турнири, или, че вече може да го повери на баби.

Пиронкова още не е оповестила програмата си, но е ясно, че ще разчита на т. нар. „защитен ранкинг“. Тоест 32-годишната българка ще започне да играе с мястото, което е заемала при последното си участие, а не от нулата.

На 6 юли 2017 година Цветана изигра заключителния си за момента мач във втория кръг на Уимбълдън. Тогава тя отстъпи на бившата водачка в световната ранглиста Каролине Вожняцки с 3:6, 4:6. Шампионката от Сидни завърши тогава годината като №166 в световната ранглиста. А последното ѝ класиране на 2 юли 2018 година я завари на 472-ото място. Най-високата позиция, която е заемала е 31-ата.

Къде ще е първият турнир и ще получи ли пловдивчанката „уайлд кард“ за турнир от календара на WTA (като Ким Клайстерс), или ще започне на някой малък турнир под егидата на ITF, подобно на завръщанията на Пати Шнидер или Вера Звонарьова? Върху това се надяваме скоро самата Пиронкова да хвърли повече светлина. Моментът за нова поява на корта като професионалистка обаче е доста неподходящ заради пандемията от коронавирус, която промени коренно ситуацията в световния тенис.

Завръщането на Цветана Пиронкова надяваме се ще запълни липсата от успешно българско участие в големите женски турнири.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Цветана Пиронкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще има ли други българки или бългяри в световния тенис
2
1
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
От група по-глупав, това си ти.
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Похарчила е парите и за това се връща.