Днес най-великият пилот на F1 Айртон Сена щеше да навърши 60 г.

Сена си отиде на 1 май 1994
21 мар 2020 14:00, Нели Христова
29
Днес най-великият пилот на F1 Айртон Сена щеше да навърши 60 г.
Снимка: Flickr

Трудно е за вярване, но Айртон Сена щеше да навърши 60 години днес. Великият пилот, роден на 21 март 1960 в Сау Паулу, е един от онези, осъдени да останат вечно млади. Сена си отиде на 1 май 1994 на злополучния завой Тамбурело на Имола - беше едва на 34. В кариерата си, която можеше да продължи още дълго, той успя да участва в 161 състезания във Формула 1, да спечели 41 от тях, 65 пол позишъна, 19 най-бързи обиколки, 80 класирания на подиума. И три световни титли (1988, 1990, 1991), разбира се.
 
Мнозина смятат Айртон Сена за най-великия пилот в историята. Такива оценки никога не могат да бъдат изцяло справедливи: трудно е да се направи реална съпоставка между Сена и гиганти от други епохи, като Тацио Нуволари, Хуан Мануел Фанджо, Джим Кларк или дори блестящия, макар и никога не печелил титлата Жил Вилньов. Но няма и капка съмнение, че Сена бе изключителен пилот и човек.

Вижте десетте най-добри момента в кариерата на Айртон Сена на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Също така тя няма срам да излиза за годишнините от смъртта на Сена да се снима с неговите фенове и да целува постерите изложени на изложбите в негова памет.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бившата жена на Сена, Лилиан е заявила, че той и изневерявал с механик от екипа на Ван Даймен. През 2014 Роберто Джуни колега на Сена от Картинга в световните серии казва, че Лилиан е била известна с това, че изневерява редовно на съпруга си Айртон. Като казва доста момчета я минаха... Съпругата на Айртон... А тя разпространи слуха, че той е гей в жълтите таблоиди на острова още през 1981 г. Днес Лилиан е разведена за трети път и има един син роден през 1988 г.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бенетона на Шумахер е бил доказано извън правилата, със забранена технология. Има книги по въпроса. Шумахер е страхотен пилот, но няма харизмата на Сена, затова Сена ще си остане най-великият. Мокра писта и жълтата каска прави чудеса.
26
14
 
7
 
! Отговори
Димитър Георгиев преди 4 години
Имах възможността да гледам и Сена и Шумахер от началото до края на кариерите им.Големи шампиони безспорно,но Шумахер беше доста над Сена,германецът умееше да разработва и да печели с доста посредствени автомобли.Първо с Бенетон-Форд,доста скромен болид,после разви и печели много с изостаналото до тогава Ферари.Днешната напълно превзета от Мерцедес формула е пълна пародия на великата някога Ф1.Мерцедес първо превзе ръководството,после промени както си иска правилата и унищожи състезанието
25
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечният шампион, завинаги млад, вечният 1. Вечният Беко.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аертон Сена е от спортистите като Алберто Томба, като Марадона, с много емоция. Не са без грях, но гениални.
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, че барикело след като получаваше, финансова, морална подкрепа и съвети от Сена след смъртта му започна да говори пълни небивалици и глупости, но явно това беше благодарността му към Сена.
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, че си отиде толкова нелепо, без жълто зелената каска този спорт някак загуби искрата си. Този човек искаше победата с душа и показваше щастието си от победата. Шумахер, със студенината си взе солта от състезанията... От години не гледам формула вече, но Аертон няма как да се забрави. Разрoшената глава, харизматичната усмивка и интелигентните очи... Аертон Сена дa Силва до Бразил!
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 10-тата годишнина от смъртта му неговата майка г-жа Нейде Сена дава интервю в което казва, че синът й е взел най-доброто решение и че тя е убедена в това. Интервюиращия е пита, г-жо Сена, а колко ви липса Айртон? Тя през сълзи казва много, много ми липсва, но съм му обещала, че ще давам най-доброто на което съм способна.
20
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как, да е най-великият, когато има повече полпозишъни, от колкото победи, това показва, че някой с по-слаба кола , го е победил.
19
0
 
10
 
! Отговори
Голям преди 4 години
Богатите, ние не можем да живеем сред остров от мизерия.Всички дишаме един и същ въздух. Всеки човек, независимо от това къде е роден, заслужава и трябва да получи шанс, шанс за образование, за лекарска грижа,елементарен шанс....
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да се каже, че всяко десетилетие си има своя уникален талант - Нуволари (преди официализирането на Формула 1), Аскари, Фанджо, Мос, Кларк, Стюарт, Лауда, ***, Сена, Шумахер, Хамилтън. Има и група пилоти, които са много близко до изброените по-горе, но са оставали малко в сянка от към слава и харизматизъм: Брабъм, Брус Макларън, Съртис, Греъм Хил, Фитипалди, Хънт, Жил Вилньов, Пикет-старши, Менсъл, Хакинен, Алонсо, Райконен, Фетел.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вторият, е първи сред губещите!
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотен и като човек. Ти си винаги жив, Беко! Com muito amor!
15
3
 
15
 
! Отговори
Кико преди 4 години
Най-големия
14
15
 
9
 
! Отговори
Баси преди 4 години
И тъпнята. Бил най. Да не би да е бягал само по маратонки по пистите и да е побеждавал наред. Ааа бил с и в кола. Е, така може. Тази кола я правят и подготвят 2000 души, значи и те са най велики.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 92 Сена се моли на Франк Уилямс да кара за него дори му предлага да бъде без заплата. Уилямс му казва, че няма как да стане това защото *** е сложил клауза в договора си, че няма да наемат Сена докато той е в отбора. За 93 г. Сена не желае да подписва договор с Денис и му казва на състезание по 1 млн. $ първо се певеждат и тогава сяда в колата. Когато научава за разговора на Сена с Уилямс Денис откача от яд и тръгва плана за унижението на Сена чрез Хакинен.
12
7
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
И с какво точно допринесоха за възхода на човечеството? Вдигане на адреналина и без време към оня свят. Да си начешеш крастата, като се самоубиеш.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 10 СЕГА ИСКАШ ДА МИ КАЖЕШ, ЧЕ НЕ ПРИЕМАТ В БИЛА ХОРА НАД 60 ГОДИНИ ЛИ?
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7 Хладнокръвен, но не и гениален. Хакинен се беше превърнал в инструмент за унитение в саморазправата между Рон Денис и Сена. През 93 в Португалия Денис дава тайно на Хакинен двигателя на Сена и му казва това ще е само за квалификациите Хакинен изпреварва Сена и той побеснява отива да се саморазправя с младия си колега, а Хакинен му казва трябва да имаш по-големи топки.