Пандемията промени света, как ще работим след нея?

"Вкъщи" ще е новият офис за много хора
9 апр 2020 07:10,
53
Пандемията промени света, как ще работим след нея?
Снимка: Pixabay

Половината свят е под пълно или частично блокиране в опит да бъдат ограничени здравните щети, причинени от пандемията на COVID-19. Това принуди бизнеса да промени много бързо и коренно начина си на работа, без ясна перспектива кога ще можем да се върнем към някаква нормалност, пише "Монитор".

Още по темата

В настоящата екстремна ситуация много компании бързо превключиха на режим „работа от дома“ и твърде вероятно е този модел да се запази и след края на пандемията. Това ще доведе до безброй промени на работното място, които ще повлияят на работата в екип, производителността, сътрудничеството и комуникацията и ще ни накара да се замислим до колко ефективно използвахме възможностите на виртуалните технологии преди кризата.

Проучванията показват, че работата от вкъщи може да доведе до подобряване на производителността до 43%. Затова сега е моментът за оптимизация на работните процеси и познанията на служителите, за да работят по-ефективно в един по-виртуален свят. Вече сме в ерата на преквалифициращата революция и пандемията само ще ускори необходимостта от усъвършенстване на дигиталните умения на работна сила в подготовката за голяма промяна в начина на работа на бизнеса.

Способностите на един лидер най-ясно проличават в кризисна ситуация. Пандемията сега усилва необходимостта от нов набор от лидерски умения и способности, защото след нея ще работим по съвсем различен начин. Лидерите ще трябва да се научат как да ръководят дистанционно, вместо както до сега когато всички бяхме под един покрив. Те ще се нуждаят от нов набор от инструменти за ръководене на отдалечените си екипи. Успехът на една компания и съответно нейните лидери ще зависи от силната корпоративна култура, споделените ценности, отличните комуникационни умения и адекватния инструментариум за оптимизация на системите и процесите.

Променящият се пазар на труда увеличи броя на фрийлансърите
, но пандемията показва тяхната уязвимост по време на криза. Окуражаващо е да се види, че някои правителства прилагат задължително заплащане по болест на самоосигуравящи се лица, както и подпомагат компаниите, които ползват временно нает персонал. Тези кризисни мерки показват, че имаме нужда от нов социален договор, който гарантира социалната сигурност и безопасност на всички, независимо от формата на работа, която са избрали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
Да ти кажа ние всяка година имаме традиция- 3 седмици сумарно работим от морето. 1- юни месец, 1- август, 1- септември. Взимаме си вила в Гърция или Испания, Италия на брега на морето с добър интернет и пей сърце. Е, случвало се е от там да имаме много работа и нямаш удобството на офис, но се справяме. Даже сме работили от моторници под наем. Абе, кеф е да работиш в компания с мислене тип Силициевата долина. Доста такива има вече в София, развиваме се. И заплатите станаха 5торни от преди години.
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка интелектуална професия, като изключим лекари, пожарникари, съдебни дейности и подобни може да се върши от вкъщи. Полицията- не я броя, има си дрончета, които да помагат. Аз съм мениджър на няколко екипа програмисти и ходим с офиса главно да се видим, да поиграем тенис на маса, да обядваме, абе- да се забавляваме. От край време си работим от вкъщи поне едно 2-3 дни седмично. При грипни епидемии- с цели седмици. Не знам защо плащаме 90 000 евро месечно за наем на офис и паркоместа даже.
21
3
 
10
 
! Отговори
друг хакер преди 4 години
до Хакер-програмистТака е, аз работя от вкъщи от 8 години и се пропих яко.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванМного правилно.Нека бъдат 1000 години.
19
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой може да се позволи да работи от вкъщи ???Що за професия е това... Егати и работата са имали хората преди пандемията, че чак от вкъщи да могат да си я работят !Музикантки на шефа явно !
18
1
 
18
 
! Отговори
аа преди 4 години
ще работите ако имате работа
17
1
 
25
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До 18 - IT. Така нареченият AI, е статистически анализ и не може нищо да измисля, твори или да се самосъздава. Това което идва е масова автоматизация, която ще намали нуждата от ръчен труд. Мисловният труд няма да отпадне в следващите 100 години.
16
7
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Българин 1 20 В никаква ситуация не желая БСП и Нинова.
15
2
 
22
 
! Отговори
Генчо преди 4 години
Откакто работим от дома, почва да се размива работния ден. Често се работи по 10 часа, без някой да те кара и да разбереш. Освен това липсват разговорите с колегите, които са поне 1/8 от работния ден. Отдавна има фирми, които са изцяло разпределени, без офиси. Сметнете колко спестяват ако имат 300 служителя, нямат офис, не плащат за ток, компютри и офистехника. В някои дори служителите не са на трудов договор, ами се водя подизпълнители, сами си решават дали ще платят данъци.
14
18
 
7
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Желаете ли в тази ситуация управляващи да са БСП с Министър Председател Корнелия Нинова?
13
12
 
10
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Половината свят бил блокиран,е как е възможно!У нас за това са виновни ГЕРБ и Б.Борисов,а интересно в останалия свят кой е виновен!?КОЙ!!!
12
18
 
9
 
! Отговори
IT преди 4 години
И на ИТ сектура му се вижда края,само програмисти ще останат до последно докато АI не почне да се самонаписвам,и филма спира тук :) около 5 години макс
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости!
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е казал народът, всяко чудо за три дни.
9
4
 
17
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Дресират ни като животни
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Махмурлука не е състояние в което човек трябва да дава мнение по каквито и да е теми.
7
4
 
4
 
! Отговори
Иска ти преди 4 години
се, Павеле, ама няма да стане! Подценяваш човешката глупост. Ако беше толкова лесно, това трябваше да е станало преди 10 години поне.
6
13
 
14
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Има ли гладни, защото скоро ще трябва да ядем краля слънце ! Тик-так , тиквата го очаква небитието !
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си бачкаме като преди като отмине това.
4
6
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
хрисима и добра мутра няма а пост 4 колега пиши на БЪЛГАРСКИ в БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЕШ дори ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧ не може разчете какво сте писали нищо лично просто мнние