Почина художникът, създал олимпийското мече Миша

Виктор Чижиков беше доволен от създадения от него образ
Обновена: 21 юли 2020 11:20 | 21 юли 2020 11:20, Елка Василева
22
Почина художникът, създал олимпийското мече Миша

Почина художникът Виктор Чижиков, който създаде образа на мечето Миша, станал символ на Олимпийските игри в Москва през 1980 г.

За смъртта на 84-годишния народен художник на Русия, един от най-изтъкнатите илюстратори на детски книжки, съобщи издателството „АСТ Дети“.

От там определиха като символично това, че Чижиков почина в дните, в които в Русия се отбелязват 40 години от Олимпиадата. Игрите в Москва бяха открити на 19 юли 1980 г., а церемонията по закриването, на която Миша излетя от стадиона, на 3 август.

Самият Чижиков през 2012 г. в интервю каза, че е доволен от работата си. „С какво той е добър? Изминаха 35 години, откакто го предадох през 1977 т. Нямаше нито една жалба, че това е плагиат, а мечета са рисувани милиони пъти от различни хора по цял свят. А когато изображението стане популярно във всички страни, има голяма вероятност да бъде подадена жалба, да се обърнат към съда, а в този случай – тишина! Той е толкова самобитен, той има толкова мощна душевност и аз разбирам, че съм направил много добро изображение. Това вече е много“, разказа тогава Чижиков, цитиран от РБК.

Виктор Чижиков е роден в Москва на 26 септември 1935 г., а едва 17-годишен го взимат на работа във в. "Жилищный работник", където публикува първите си карикатури.

Завършва художествения факултет на Московския полиграфически институт, но още като студент започва да публукува в списанията "Крокодил" и "Веселые картинки", а по-късно сътрудничи и с "Мурзилка", "Вокруг света", "Вечерняя Москва", "Пионерская правда", "Юный натуралист", "Молодая гвардия", "Огонек"и "Пионер".

Илюстрира много книги, между които "В страната на ненаучените уроци", "Огнивото", "Горска академия", "Доктор Охболи", "Вълшебникът от Оз", "Приключенията на Моливко и Сръчко", "Мечо Пух".

Световна слава му донася именно създаването на олимпийския талисман Миша през 1980 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
. преди 3 години
До Анонимен 20Само помисли: тази рисунка е правена през 1977 година, когато ти си плувал свободно в тaшaцитe на баща си! Рисувана е без компютър, без фотошоп, фототашак или всякакъв друг фото-, единствено на платно с палитра в ръка.Тогавашните петокласници не познаваха компютър, таблет или смъртофон, а играеха с топка по улиците. За съжаление, сегашните петокласници са от едно мъртво синтетично поколение, което освен да се ***, да хленчи и да се друса тайно не може друга. Не ми ги хвали.
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миша ОлимпийскийМоже би най-добрия и запомнящ се талисман на олимпиадите40 години по-късно все още се помни!Лека му пръст на художника!
13
2
 
22
 
! Отговори
Нели преди 3 години
С ТОВА МЕЧЕ БЪЛГАРИЯ ВЗЕ МНОГО ЗЛАТНИ ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛИ А СЕГА СЪС СУДЖУЦИТЕ НИЩО
12
17
 
2
 
! Отговори
стар пожарникар преди 3 години
***и шедьовъра! всяко дете от детска градина го рисува
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свтла му памет!Синът ми имаше доста книжки с негови илюстрации! Прекрасни!
10
25
 
5
 
! Отговори
Браво на Курни! преди 3 години
Най-готина беше една карикатура в западен вестник, изобразяваща сладкото мече с преметната през рамо пушка...
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В москвича бях сложил на скоростният лост топка с това мече. Бог да го прости талантлив художник беше.
8
1
 
30
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Винаги съм била поклонничка на руското културно наследство,сред което има безспорно гениални щедьоври.Политиката и политическите режими са преходни и се забравят,а изкуството е вечно!Навярно художникът Чижиков си е отишъл от този свят спокоен,с чувство на добре изпълнен дълг.Мир на праха му!
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1980та САЩ, Европа и СССР бяха цивилизацията, а другите бяха 3ти свят. Вижте какво стана за 40год от алчност за повече печалби, изнасяне на производство и ноу-хау и под командването на банки и икономисти. Сега ние сме изостаналите и гледаме Миша с влажни очи ..-неумесно е в случая, но се замислих заради годината. Лека му пръст!
6
0
 
35
 
! Отговори
Добър човек беше преди 3 години
Не понасях Съветския съюз, който през последните си две десетилетия се беше вмирисал на мухъл и разложение, но това не означава, че и там нямаше талантливи и свестни хора. Чижиков беше един от тях - толкова надарен и добродушен художник, че неговите рисунки просто разведряваха настроението. Мир на праха му.
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 2 е патологично мразещ лъжец.Такива са и коментиращите против Русия.Хора с психични отклонения, които за шепа центове сквернят името на Русия ежедневно.Жалки твари, живеещи да пълнят тоалетните.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 2От западните страни Олимпийските игри са бойкотирани само от САЩ ,Канада, ФРГ и Японияне лъжи!
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Панелните пaвианипак почнаха да коментират!Смирете се отвъдното и вас ви чака, някой ден!Не всичко е политика- човекът, освен мечето Мишаима страхотни картини!Бог да го прости!Сляпата омраза и политизирането на всичко е присъщо само на примитивните,първосигнални натури!
2
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приятно прекарване в Ада.
1
43
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Игри на които си се състезаваха само ушанките.Бяха отлъчени от Света заради бандитското яи нахлуване в Афганистан.39155

Спонсорирани публикации