Катар се бори за домакинство на Олимпийските игри през 2032 г.

Потвърдена е официалната кандидатура
27 юли 2020 23:10, Петя Славова
2
Катар се бори за домакинство на Олимпийските игри през 2032 г.
Снимка: БГНЕС

Катар потвърди официално, че ще кандидатства за домакинство на Олимпийските игри през 2032 година. Според новите правила на Международния олимпийски комитет заинтересованите страни подават молба да участват в "необвързващи" разговори с организацията относно желанието си да приемат най-голямото спортно събитие в света.
Президентът на МОК Томас Бах и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад.

До момента няма други държави, които официално да са потвърдили желанието си да организират Олимпиадата, но се очаква това да сторят австралийският щат Куинсленд, Индия, Шанхай (Китай), като се говори и за евентуална обща кандидатура на Южна и Северна Корея. “Днешното заявление дава началото на един смислен диалог с Комисията за бъдещи домакини на МОК, в които ще изследваме допълнително нашия интерес да бъдем домакини и как Олимпийските игри биха могли да помогнат на дългосрочните цели за развитие на Катар”, заяви президентът на Олимпийския комитет на страната шейх Джоаан бин Хамад, предаде БГНЕС.

Катар имаше неуспешни опити да домакинства на Олимпийските игри през 2016 и 2020, но след това получи две престижни домакинства – Световното първенство по лека атлетика в Доха през 2019, както и Световното първенство по футбол през 2022.

"Катар си спечели репутацията на първокласна дестинация за големи спортни събития", допълни Бин Хамад. Сред притесненията за Катар като евентуален домакин на Олимпиадата са изключително високите летни температури – около 50 градуса – както и слабата зрителска посещаемост на Световното първенство по лека атлетика преди година.

Страната е много остро критикувана и от правозащитните организации за погазването на правата на чуждестранните работници, които работят по изграждането на стадионите и инфраструктурата за Мондиал 2022.

Следващата Олимпиада в Токио ще се проведе през 2021 година, три години след това домакин ще бъде Париж, а през 2028 Игрите ще се проведат в Лос Анджелис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
бъдещият свят преди 3 години
Световни и олимпийски пред празни трибуни и само за вип персони.

Спонсорирани публикации