Алгоритъмът доказа: Аертон Сена е най-бързият пилот във Формула 1

Настоящият шампион Луис Хамилтън е трети
18 авг 2020 21:42, Нели Христова
28
Алгоритъмът доказа: Аертон Сена е най-бързият пилот във Формула 1
Снимка: Flickr

Аертон Сена е най-бързият пилот за последните 40 години във Формула 1. Това обявиха на официалния сайт на надпреварата, след като бе завършен 1-годишният проект с лабораторията Amazon Machine Learning Solutions. Използван бе изкуствен интелект, за да се сравнят представянията на пилотите в квалификациите, за да се постигне уникален ранкинг, който в крайна сметка не зависи от болида.

В проекта "Най-бързият пилот" е бил под ръководството на директора на информационните системи на Ф1 Роб Смедли, а са работили още директорът на телевизионни предавания и медии Дийн Лок, както и главният учен на лабораторията д-р Прия Понапали.

Намерени са начини да се отчетат проблеми с болидите, промени във времето и дори възрастта на пилотите.

"С изкуствения интелект има много възможности за прилагане на технологиите при решаването на сложни проблми. Тук решихме да решим един спор, който занимава феновете от години", коментира д-р Понапали.

Ето и челната двадесетица:

1. Аертон Сена

2. Михаел Шумахер +0,114 сек

3. Луис Хамилтън +0,275 сек

4. Макс Верстапен +0,280 сек

5. Фернандо Алонсо +0,309 сек

6. Нико Розберг +0,374 сек

7. Шарл Льоклер +0,376 сек

8. Хейки Ковалайнен +0,378 сек

9. Ярно Трули +0,409 сек

10. Себастиан Фетел +0,435 сек

11. Рубенс Барикело +0,445 сек

12. Нико Хюлкенберг +0,456 сек

13. Валтери Ботас +0,457 сек

14. Карлос Сайнц +0,457 сек

15. Ландо Норис +0,459 сек

16. Даниел Рикиардо +0,461 сек

17. Дженсън Бътън +0,462 сек

18. Роберт Кубица +0,463 сек

19. Джанкарло Фисикела +0,469 сек

20. Ален Прост +0,514 сек

В подреждането разбира се има сериозни изненади. Като например осмото място на Хейки Ковалайнен и деветото на Ярно Трули. И доказва още веднъж, че миналия сезон "Ферари" си изгубиха времето да поддържат по-слабия си пилот на пистата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Велко Кънев преди 1 година
Кормилната колона се къса на завоя от вибрациите вследствие неравностите на асфалта. Милион пъти гледах записи от последните 1-2 сек. Ясно си личи, че в момента на скъсването на тръбата, кормилото рязко отива на ляво, главата на Сена тоже, инстинкт при всеки шофьор и моторист, при положение че не можеш да вземеш завой. Колкото до Сена, втори като него надали ще се роди вече. А и коментариите на хора от бранша доказват това....Загледайте се в записите, като вземете за реф.точка, жълтият знак за..
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На погребението на Сена сред звездите от Ф1 са присъствали Стюард, *** част от хората бутащи ковчега на Сена. Когато са започнали да зариват гроба Стюард с пръст е посочил към гроба и е казал на Ален *** ето за това ти си най-добрият.
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е Монтоя?
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за трагичният инцидент на Сена какво мислите? Дали кормилната колона се счупи преди удар в бетонната стена или след удара. Дали Сена е имал умопомрачение и е решил да приключи всичко по-героичен начин. Като е казал на майка си, че на 1 май щял да получи най-големият подарък. Може би съгласно семейството му беше взето решението да се изтрият част от кадрите за да се запази ореолът му на легенда и герой в Бразилия.
14
6
 
0
 
! Отговори
Пропов преди 3 години
Интересно изследване но единственото което се доказва, че AI не го бива за такива неща. Има много много фактори не взети под внимание. Просто най бързия пилот не е задължително най добрия. Има още много качества който разделят бързите от добрите и от легендарните пилоти. Сена е може би най обичаният, както Шумахер е един от мразените и виждате ли колко сложно става да се оцени. Но все пак едно интересно четиво което дава повод за мнения и комемтари.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик Сена! Велик!Много го харесвах! Всъщност, някъде след него Ф1 престана да бъде интересна, загуби острота и състезателен дух... Жалко!
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Хакинен е просто бавачката на децата на Рон Денис нищо повече.
11
9
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Мда,сигурно Мика Хакинен беше много бавен..Ала-бала,вервайте си.
10
8
 
15
 
! Отговори
Шумахер преди 3 години
Остава още най-добрият според мен, но не мога да го сравня със Сена. Не мога да кажа кой от двамата беше по-бърз. Бяха уникални. Преди формулата беше мъжки спорт, сега някак си не е същото. Преди беше по-интересно.
9
6
 
9
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Изкуствен Интелект не съществува и няма как да има поради 1000 простички причини. Дрън дрън, използвате това за да промивате мозъка на хората с марка "изкуствен интелект". Тоя лист кой го е правил, някое лапе на плейстейшън ли? Какви са тия аматьори в него, най-добрите ги няма.....
8
4
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
"между другото" = както се казва :) - всеки фен, независимо на какъв спорт, си има фаворит/любимец/, било то определен спортист или отбор, и там такова понятие като "омръзна ми, моя любимец да побеждава" - няма ;). Шумахер те е отказал от формулата, защото не си бил негов фен, а не защото е печелил много!!! :)
7
3
 
18
 
! Отговори
Да преди 3 години
И двамата първи бяха голяма работа, за разлика от това *** в момента , подпомагано от Ми6 за прославяне на британската корона !
6
1
 
5
 
! Отговори
"такъв - един&q преди 3 години
до Някоя - като цяло - изказаното от Вас мнение е правилно, но с тези две вмъквания, на "да го обслужват" и там дето намесвате някакви шамани - направо размихте доброто впечатление --- Сена, Шуми, явно скоро/колкото и да не съм му фен/ - Хамилтън - а след него все някога ще дойде и друг 'по-добър" всеки си е за епохата, а тези дто са използвали AI, за да изкажат своето заключение, със сигурност са пропуснали стотици други "уж незначителни" фактори, които биха могли да покажат друго класиране.
5
4
 
9
 
! Отговори
Някоя преди 3 години
Да, Влади, ти си най-големият разбирач.Сена поне живя и си отиде като легенда, без някой да го обслужва, не мисля, че би искал да е на мястото на твоята легенда.Освен,че беше уникален, имаше почтеност и достойнство. А механичният немец явно доста е подразнил бразилските шамани нещо.
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сена е легенда, но мен Шумахер ме отказа от Ф1, този толкова много печелеше по едно време, че просто нямаше никаква интрига и интерес да се гледа Ф1.
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички стари фенове на Ф1, с които съм си говорил са на мнение, че Аиртон Сена е най-добрият пилот.
2
27
 
5
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Мхм, разбиратели тъй беше. Натискаше ***.дала до дупка.Само дето в годината, когато загина Сена стана пилот на Уилямс, с който и шофьор на камион можеше да стане шампион( Н. Менсъл и дъртия ***). Преди беше с Макларън. Обаче и тогава в първите два старта едно младо момче М.Шумахер с по-слабото Бенетон Рено спечели. Сена се изнерви и в Сан Марино катастрофира. И загина.
1
6
 
36
 
! Отговори
Формула 1 преди 3 години
Всеки знае, че Айртон Сена да Силва е най-добрия пилот живял някога.