Красен Кралев: Българският футбол има нужда от коренна промяна

Sofia Open 2020 е пример как се провежда състезание по време на пандемия
14 ное 2020 15:18, Анисия Иванова
30
Красен Кралев: Българският футбол има нужда от коренна промяна
Снимка: Министерството на младежта и спорта

"Не е целесъобразно да се провеждат конгрес с 800 присъстващи в подобна ситуация. Аз приемам препоръките на здравното министерство за отлагането на конгреса. Мисля, че БФС ще се съобрази. Това е решение на Изпълкома, което предстои да бъде взето. Искам да видя сблъсък на платформи, сблъсък на хора с идеи как да се справяме с тази ситуация във футбола, защото тя е крайно неприятна - най-обичаният и най-популярният спорт да се намира в такова състояние. Необходими са сериозни реформи в работата с детско-юношеския футбол“, посочи спортният министър Красен Кралев пред БНТ.

Той допълни, че е необходим различен подход в детско-юношеския футбол и там основната роля е на футболните президенти. „Един президент на футболен съюз може да повлияе изключително много да се разработи програма за единна методика, като ползваме опита на чужди специалисти за работа на школите, която да бъде подкрепена и от държавата. Това ще доведе до коренна промяна“, каза Кралев. 

Министърът на младежта и спорта счита, че има необходимост и от коренна промяна в българското съдийство

"Тези безобразия, които се вършат по терените, обезверяват не само футболистите, които участват в първенството. Обезверяват публика, срива се доверието в продукта. Имаме добри млади футболисти в младежкия национален отбор. Виждаме, че той се представя успешно, там треньорският щаб работи добре, самите футболисти са добри. Имаме таланти, които започват да се търсят от Европа. Въпросът оттук нататък е този талант да не бъде похабен и да бъде развиван правилно. Смятам, че има огромен резерв в ползването на младите футболисти, които са в младежкия национален отбор. Ако се лимитират всички мениджърски интереси, които се прокарват при селектирането на националния отбор, нещата ще се оправят“, каза Кралев.

По думите му публиката в тениса е коренно различна от тази в другите спортни мероприятия. Има изключителна дисциплина и ред.

"В зала с 12 000 места има 1500 души, което е предостатъчно. Няма викане, няма емоции. Докато протича разиграването по традиция се пази пълна тишина, при края на разиграването се ръкопляска. Този турнир може да бъде показван като пример за това как трябва да бъде провеждано едно състезание, как трябва да се държи публиката. Когато дойде моментът, в който ние ще отворим наново състезанията за публиката, ще настоявам да следваме този протокол и този модел на организиране. Смятам, че практикуването на спорт и ходенето на спортни състезания изключително много помага за преодоляването на стреса от пандемията“, заяви спортният министър.

Под контрола на Министерството на младежта и спорта и съгласувано с Министерството на здравеопазването всяка федерация разработи протоколи за участие в първенствата както за спортистите, така и за публиката. За съжаление по време на футболни срещи част от феновете не оправдаха доверието, което им беше гласувано и се стигна до затваряне и забрана за провеждане на състезания пред публика.

"Когато мерките се спазват, те са абсолютно достатъчни, за да минимизират риска от зараза както сред състезателите, така и сред публиката. Когато започне да се хитрува типично по български и да се избягва спазването на мерките, се стига до забрана на публиката. Видяхме, че УЕФА също наложи санкция за неспазване на противоепидемичните мерки в Евротурните“, допълни Кралев.

“Спортният сектор е един от най-засегнатите по време на пандемията, особено това се касае за големите спортни състезания. Ситуацията в целия свят е изключително сериозна и тежка. Ние направихме всичко възможно българският спорт да бъде съхранен и запазен през това време. Първи затегнахме мерките, първи ги освободихме. Това според мен е правилното решение, защото минимизира икономическите щети от пандемията, включително и в спорта“, посочи той. В България спортът беше един от най-засегнатите сектори.

За 2020 г. ММС отпуска допълнителни близо 2 млн. лева за 889 спортни клубове в 50 вида спорт. За 2021 г. е предвидено двойно по-голямо финансиране – близо 13 млн. лева.

"Смятаме, че това е правилното решение. Това ще бъде политиката ни и в следващите години – да се дават повече пари на клубовете, защото там е мястото, където се работи с подрастващите, където се работи и за елитен, и за масов спорт“, каза министър Кралев. Федерациите в по-голямата си част, особено елитните, са напълно задоволени откъм бюджет и имат пълна обезпеченост да се справят с нуждите си.

"Част от допълнителните средства през следващата година ще влязат от Спортния тотализатор. Нашият бюджет е функция и на оборотите на БСТ. Ние сме може би единственото министерство, което в голяма част само си изкарва парите. Тотото дава около 30 млн. лева от бюджета на министерството по принцип. За следващата година сме заложили повече средства. При очакван обем на оборота на Спортния тотализатор около 400 млн. лева, ще има допълнително очисления към бюджета, но тези средства, които ще влязат ще могат да се ползват едва след като този оборот бъде изпълнен. Тоест във втората половина на годината ще очакваме допълнителни приходи в бюджета“, обясни спортният министър.


30
Още от Спорт
Първото Открито Европейско първенство SENSHI ще е през 2021 година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 1 седмица
Точно
29
0
 
3
 
! Отговори
възмутена преди 1 седмица
Това тлъкто туловище говори по най-гнусния начин днес за Радев с израза за "вдигнато юмруче" Що за самочувствие демонстрира нритежателят на нагънатата на хармоника шия за българския Президент? Кой назначи едно дебело нещо ,предизвикващо позиви за повръщане за министър на спорта? Това е поредната гавра с България
28
0
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 1 седмица
Този много пари открадна навремето от земеделските фондове и всичко баше прехвърлил на майка си.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато простаци управляват футбола, резултатите са налице!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мечтата на тази дебела шитня на снимката е да стане шеф на Футболния съюз. Само че ядец, по-скоро при бай Ставри ще влезе!
25
1
 
1
 
! Отговори
Sorry преди 1 седмица
Май не беше проблема в Б.Михайлов и Балъков ,материала е лош!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Не е целесъобразно да се провеждат конгрес с 800 присъстващи в подобна ситуация. Аз приемам препоръките на здравното министерство за отлагането на конгреса."

Това не ти попречи да отидеш на финала за Купата на България заедно с Ананиев, без маски и без да спазвате дистанция. Не се прави на много примерен, лицемер.
23
0
 
3
 
! Отговори
Винаги е много стран преди 1 седмица
Как възрастни, зрели на вид хора заради пари и постове (и всички други облаги произхождащи от това) се съгласяват да участват в неморално, нечовешко и престъпно управление.
22
0
 
1
 
! Отговори
Варна преди 1 седмица
Да вземем пример от македонците!!!!!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да,така е.На първо място -цялата шайка ГЕРб уволнение!
20
1
 
6
 
! Отговори
бай ставри преди 1 седмица
Кралев, стига си говорил. Погледни северомакедонците какъв прекрасен стадион "Тоше Проески" са направили, а ти не даваш разрешение на ЦСКА един стадион да си направят, който да отговаря на всички изисквания на УЕФА
19
1
 
5
 
! Отговори
Коменданте Че Говада преди 1 седмица
Зсичко това е защото има само бизнес в спрота, в здравеопазването и в образованието.
18
0
 
6
 
! Отговори
До "До 13" преди 1 седмица
Че ти пък кой си да казваш кой има право и кой няма да коментира?!
17
3
 
9
 
! Отговори
Васил преди 1 седмица
Оставка на Мутрата от Банкя и неговите министри-калинки !
16
2
 
11
 
! Отговори
Хм... преди 1 седмица
Всеки ден "Днес" ни информира за дейността на Кралев. Защо, бе?! Да не ви е спонсор на сайтчето? А що се отнася до коментара му за българския футбол, голям извод, голямо чудо. Ние и без да сме министри го знаем, умньо.
15
6
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 1 седмица
Кой, защо, и как реши ти да си във форума??? Ако е твоя инициатива е неосъзнато.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво няма ЩО нема хора не останаха болници,линейки,пътища всичко е пробито БДЖ ,тоз тръгнал футбол да играе ало болен човек,можеш ли да мислиш кой ше спортува освен пенсионери и роми.
13
3
 
11
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
От къде, как, защо се появи този човек! Как така и кои решиха да е точно спортен министър!? Надменен и нагъл. Плаче ми се като гледам какви издевателстват над народа!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заевете ги тия фудбалери. Ка щяло да не наливаме милиони в клубовете на престъпници като Ганчев и Домуса. Тия милиони да отиват за болници и образование, нали системата била в затруднение, там наливайте пари. Ние си плащаме по 10 кинта на месец и си гледаме истински футбол от Испания, Англия. Италия, ШЛ и т.н. Никой вече не се интересува от български фудбалери.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кралев,наливаш от пусто в празно.