Защо не трябва да прекаляваме с тренировките?

Свръхнатоварването може да влияе върху хормоналния ви баланс
17 ное 2020 21:07, Михаела Лазарова
4
Защо не трябва да прекаляваме с тренировките?
Снимка: Istock

В стремежа си да изглеждаме добре, да сме здрави и да имаме изваяно тяло, понякога губим представа колко точно трябва да тренираме. Прекаляването с тренировките и упражненията не само че не води до добри резултати в постигането на целите ви, но и има редица странични ефекти, някои от тях вредни за здравето.

Какво се случва в тялото, ако системно прекалявате с тренировките?

Мускулите ви стават претоварени и екстремно уморени

Ако тренирате твърде много, мускулите ви може да развият хронична болка и хронична умора. Така движенията на крайниците стават трудни, мускулите се усещат сякаш са от желязо. Възможно е сърцето ви също да страда, тъй като и то е мускул. Сърдечният ви ритъм може да се ускори или забави. Ако продължавате да натоварвате тялото си след като вече сте минали предела на здравословното, това може да ви коства и мускулна маса, която е жизненонеобходима на тялото. Ако започнете да я разграждате, това ще се отрази на метаболизма ви, на хормоналния баланс, на нормалното поддържане на тегло, на обмяната на веществата и още много други функции в организма.

Сънят ви страда

Дори да успявате да спите през нощта, сънят не е така качествен, ако системно прекалявате с тренировките. Факторите, които влияят на съня са много. Обменните процеси в организма до голяма степен повлияват качеството на съня и работата на мозъка през нощта. Ето защо, ако сте допуснали да прекалите с тренировки, това е предизвикало изменения в обмяната на вещества, което от своя страна оказва вредно влияние върху качеството на съня. Възможно е да се появи инсомния, да се събуждате често през нощта, да имате неспокоен сън или да се събуждате уморени сутрин.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: спортмускулибезсъние
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модератори, не прекалявайте с алкохола. Излагате се!:))))))))Триете който не трябва!
3
3
 
0
 
! Отговори
olo преди 3 години
Е за секс да има време, за тренировка на половите мускули
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А между другото си голяма скънза не си даваш тел си ном да си побабрим да ти чуя гласа виждам че все хубави нешщта пишеш заинтригувах се и си мисля коя ли е красавицата каде пише
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симпатяга ти хубаво расиш мозък няма лошо но да те питам ти спазваш ли ги тия нещата целувки от аго