ћинистър  расен  ралев: »маме силно поколение от млади футболисти

ќбновена: 4 дек 2020 13:52 | 4 дек 2020 13:49, јлександър ѕопов
ћинистър  расен  ралев: »маме силно поколение от млади футболисти
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ћинистърът на младежта и спорта  расен  ралев даде ексклузивно интервю за Silentbet.com. ¬ него той говори за коронавируса, който преодол€, за футбола и спорта у нас. ћинистър  ралев разкрива и какво очаква от българските спортисти на ќлимпиадата в “окио другото л€то.

√-н  ралев, благодарим ¬и, че приехте поканата ни за разговор. ƒа ¬и попитам първо, как се чувствате, тъй като и ¬ие преминахте през коронавируса?

„увствам се прекрасно в момента. ¬ъв форма съм и работ€ на пълни обороти.

ѕромени ли ¬и с нещо  овид-19, след като се изправихте очи в очи с него и го преодол€хте?

Ќикога не съм подцен€вал забол€ването. «наех какво ме очаква, но след сблъска с реалността в болницата ставаш по-смирен.   

√-н  ралев, много спортни хора у нас и по света, за съжаление изгубиха битката с коронавируса. ј те все пак имат силни и калени организми, вследствие на спорта. «ащо се оказаха у€звими към вируса?

—портът н€ма общо с изхода от забол€ването. ¬сичко зависи от това дали имаш хронични съпътстващи такива - сърдечно-съдови, белодробни, диабет. ¬ по-гол€мата част от случаите с летален изход основната причина е късното диагностициране на забол€ването и късното начало на лечението. Ќ€ма да спра да призовавам хората да не подцен€ват забол€ването, да бъдат отговорни и да се тестват по-често.  олкото по-рано го откриеш, толкова шансът да премине леко е по-гол€м.

ƒа преминем на футболна вълна. ¬ие б€хте откровен и казахте какво мислите за селекционера на национални€ отбор ƒерменджиев. “ой ¬и отговори. »мате ли да кажете нещо друго по темата?

Ќе мисл€, че случа€т с ƒерменджиев вече е актуален и интересен за български€ футболен фен.

«а да спрат спекулациите, какви са отношени€та между ћинистерството на младежта и спорта, което ръководите и Ѕ‘—?

ћисл€, че отношени€та ни са много добри. ѕрез последните н€колко години държавата отново обърна внимание на футбола. «начителни средства б€ха инвестирани в програмите за детско-юношески футбол, които показаха много добри резултати, и в инфраструктура. Ќад€вам се, че скоро ще има решение по делото, което ћинистерството на младежта и спорта води срещу Ѕ‘— за 144 000 лв., изразходвани по време на ≈вропейското първенство за юноши през 2015 г. Ќе можахме да разрешим този спор на експертно ниво между нас и се обърнахме към съда. Ѕез значение как ще завърши този спор, след взимането на решението, ще може да продължим да подпомагаме развитието на детско-юношески€ футбол у нас.

√-н  ралев, известно е, че ¬ие харесвате футбола, бил сте и ръководител на наш клуб. ¬ последно време се говори само за проблеми в родни€ футбол. ¬ие, виждате ли нещо  положително, нещо, което ¬и прави добро впечатление, защото зна€, че гледате мачовете?

’убавото е, че все повече млади футболисти под 20 години намират м€сто в отборите и участват в мачовете от ѕърва лига. ќчевидно най-добре работ€т школите на „—лав舓, „„ерно море“ и „Ѕотев“ ѕловдив, защото те са сред отборите, които налагат най-много таланти. ÷— ј също наложи през последната година н€колко млади имена. ¬ отборите от втори€ ешелен бих отличил школата на “—ептември” —офи€. ¬ижда се, че това е правилни€т път за български€ футбол. »маме много силно младо поколение, което ако има по-често шанса за из€ва в елита, ще привлече вниманието на чуждестранните мениджъри. “ова ще им позволи да се реализират в чужбина и да бъдат в основата на възраждането на мъжки€ ни национален отбор.

ƒокъде стигнаха нещата със съвместната кандидатура на Ѕългари€ с други балкански държави за домакин на европейско или световно първенство?

–азговорите по тази тема в момента са замразени. »ма обективни причини за това. ¬ –умъни€ и √ърци€ беше извършена см€на на правителствата. ¬ момента и пандеми€та ни възпреп€тства да продължим с обсъждането.  ак ще продължим, ще коментираме след като се справим с пандеми€та.  

√-н  ралев, ¬ие помните, че н€когашни€т градски стадион в ѕловдив беше най-красиви€т в Ѕългари€, но сега е разруха. —ъществува ли юридическа възможност държавата да помогне за неговото реновиране в близко време или това е изц€ло ангажимент на местната общинска власт?

ѕравителството отпусна достатъчно средства за реконструирането на два стадиона в ѕловдив. 37 млн. лв. са огромна сума, с ко€то стадионите на „Ѕотев“ и „Ћокомотив“ ще станат модерни съоръжени€, които ще могат да приемат международни мачове. Ќа този етап см€там, че сме направили достатъчно, за да се подобри футболната инфраструктура в града.

ƒругото л€то, ако пандеми€та е отшум€ла, идва ќлимпиадата в “окио. ¬ашите очаквани€ от българските спортисти?

ћоите очаквани€ са за едно добро представ€не. Ќад€вам се спортистите ни да са здрави, да се опаз€т от контузии и да успеем да изпратим добър отбор на »грите в “окио. ѕредстои да се разпредел€т още 47% от олимпийските квоти. Ќашите състезатели имат услови€та да вл€зат в квалификациите отлично подготвени.  

ќт ѕекин 2008 н€маме олимпийско злато, доколко е реално да мислим за такова в япони€ през 2021-ва?

ћинистерството на младежта и спорта е осигурило максимално добри услови€ за подготовка на българските спортисти дори в услови€та на пандеми€. ѕрез тази година позволихме спестените от федерациите средства от отменените състезани€ да бъдат пренасочени за подготовка на атлетите. — 30% увеличихме средствата за спортните клубове, за да могат да преодоле€т последстви€та от пандеми€та. «а следващата година за т€х ще бъдат осигурени допълнителни 6.5 млн. лв. —м€таме, че клубовете са хронично недофинансирани и заради това насочваме усили€та си в тази посока. ‘едерациите и спортистите ще вл€зат в олимпийската година напълно обезпечени финансово. ќттук нататък е работа на треньорите и на ръководителите на федерациите да ги подготв€т правилно за състезани€та. ƒано всички да са живи и здрави, за да имат шанс да реализират потенциала си на »грите. »маме шансове за медали. ≈дни от фаворитите за спечелване на титлата в своите категории очаквам да бъдат “айбе ёсеин и Ѕожидар јндреев. јко са здрави и имат малко късмет, те имат шансове за златни€ медал.   

√-н  ралев, като бивш лекоатлет, какво е небходимо да се предприеме, за да върнем славата на ÷арицата на спортовете. Ќе че ћирела ƒемирева и »вет Ћалова не € поддържат в последните години, но имаше и времена, когато печелихме пълен комплект медали от най-големите първенства?

ƒържавата инвестира сериозни средства в лекоатлетически бази. –еконструирани б€ха закрити писти в ѕловдив,  юстендил, ƒобрич и —ливен, и открити в —офи€, ’асково и —андански. —ега предсто€т ремонтни дейности на подобни съоръжени€ в √аброво, ¬раца, —тара «агора и –усе. ўе бъдат направени центрове за хвърл€ни€ в —офи€ и Ѕалчик. “ова е рол€та на държавата. ‘едераци€та е напълно обезпечена. »ма недофинансиране на клубовете, на което както казах обръщаме внимание. “ова е, което държавата може да свърши. ќттам нататък тр€бва треньорите да свер€ват часовниците си с най-новите световни стандарти в леката атлетика. “р€бва по-активно да се търс€т талантите в ц€лата страна и най-вече в училищата. јз б€х селектиран за леката атлетика по време на ученическо състезание, а сега н€мам информаци€ треньори да посещават често тези надпревари. “р€бва да са по-активни в търсенето на млади таланти. Ќие пък тр€бва да направим треньорската професи€ по-атрактивна за млади специалисти, които са запознати с най-новите световни тенденции в треньорската практика.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


ќще по темата:  расен  ралев
ќще от