Родни звезди в плуването защитиха хванатите с допинг национали

Антъни Иванов, Екатерина Аврамова и Нина Рангелова ги подкрепиха
24 фев 2021 14:55, Ния Христова
16

 

Преди ден се развихри допинг скандал в българското плуване. Безпрецедентна реакция на подкрепа се появи в социалните мрежи за тримата млади национали, в чиито проби беше открито забраненото вещество "станозолол". 
 
Зад тях застанаха най-големите звезди в плуването, начело с Антъни Иванов, Екатерина Аврамова и Нина Рангелова, съобщава Bulgaria ON AIR
 
Рекордьорката на България в гръбните дисциплини - Екатерина Аврамова, записа емоционално видео, в което изразява подкрепата си към младите плувци. Тя обясни, че практиката за даване на хапчета в чаша от страна на Кристиян Минковски не се е променила от последния й лагер с националния отбор през 2009 г. 
 
"Влизахме в стаята на доктора и ни чакаха чашки с имена с хапчета, които трябваше да пием. Когато питахме какво има, той ни отговаряше, че и да ни каже няма да разберем, защото не сме завършили медицина", разказа тя.
 
"В тази трудна година 2020-2021 това беше най-ужасното нещо, което може да ви се случи, момчета, така че съм зад вас, подкрепям ви и се надявам да имате силите да преминете през това", заяви още Аврамова.
 
Националната състезателка по плуване Диана Петкова, която в началото на годината взе решението да продължи образованието и кариерата си в Съединените щати, също подкрепи своите съотборници с пост във Facebook. 
 
"Повярвайте ми, те нямат друг избор, освен да бъдат на лагер с месеци и да си пият добавките. Някои от нас дори нямаха право да тренират с личните си треньори, ако искаме да получаваме това, което заслужаваме! Не забравяйте, това са нашите момчета! Сега е моментът, в който ще покажем, че наистина сме отбор! Горе главите, с вас сме и ще се борим, дори това да ни струва всичко", призова Петкова.
Още по темата
 
Нина Рангелова, участничка в три Олимпиади, прекрати състезателната си кариера през 2016 г., но също не остана безразлична към скандала. Тя организира и петиция в подкрепа на тримата плувци. 
 
"Тези момчета са посветили живота си на спорта, лишават се от безброй неща, за да прославят името на България, а тези които би трябвало да им помогнат ги бутат надолу. И винаги е било така!", написа Рангелова във Facebook.
 
Един от лидерите на националния отбор по плуване - Антъни Иванов, организира онлайн среща в Instagram с тримата уличени в употреба на допинг свои съотборници - Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов. В тяхна подкрепа се обяви и 17-годишният Йосиф Миладинов.
 
Доц. Цветана Дилова, която е негова треньорка, също отказва да приеме, че нейният възпитаник е посегнал към забранени вещества за служебна победа.
 
“Досега той не е имал никакви проблеми, докато се е подготвял в клуба. От 10 години съвместно работим със Здравко, като сме изградили голямо доверие и не мога да допусна, че той на своя глава ще вземе нещо странично извън това, което докторът на националния отбор в лагера е назначавал. Просто не мога да си обясня как и у тримата се открива един и същ анабол. Казвал ми е, че им давали 36 хапчета в чашка. Когато те питали какво е това, им казвали: витамини без опаковките", коментира доц. Дилова.
 
18-годишната надежда на българското плуване вече има предположение кои носят отговорност за случилото се.
 
"Да, стигнах до извода, че са главният ни треньор Кристиян Минковски и докторът на отбора Любомир Петров, защото те двамата, съгласувано по тяхна програма, гласят витамините, които взимаме всички. Целият национален отбор се е надигнал, ние сме едно голямо семейство и всеки знае, че никога, по какъвто и да било начин, нито един от нас няма да приеме забранени субстанции. Доста голяма проверка ще има, сигурно е, че ще се стигне и до съд, за да може да се разгледа проблема и да се решава какво наказание ще имаме", заяви Баблаков.
 
Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си последният карък на земята, че да те хванат с допинг от преди 30 години, който сигурно се засича само с поглед. Що не взимат пример от американците, които сигурно са открили нови химични елементи само и само да минават тестовете, а са ползвали похвати от комунистически СССР?
15
1
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Още навремето Ива Пранджева обясни, че тази работа с витамин С не става.---ама разбира се че не става.Имаш няколко спорта където е ясно на всички, че се зоби. Ако за футбола и баскетбола, това не е от значение - как я мислите тази работа с щангите. Тези резултати, само с пържоли,без стероиди? Е да, де - да . Също и при плуването - само мусколи, без грам мазнина. Всеки е бил на 17, всеки е бил на фитнес. Много е трудно изграждането на чиста маса, без мазнина, Еми това лекарство това прави.
14
0
 
2
 
! Отговори
Бойко преди 3 години
Още навремето Ива Пранджева обясни, че тази работа с витамин С не става.Тя жената си изтърпя наказанието. Но нека се знае,че за сериозните постижения ти трябва и точната лаборатория. Театърът е голям цирк.Момчетата са си решили да играят тази игра, те не са виновни.Ако бяха в Германия щяха да вземат "разрешените" химикали и нямаше да ги хванат.
13
1
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
между другото, този малкия доста добре се е ориентирал - "за федерацията е по-добре да изгорят няколко спортисти, отколкото цялата федерация". Да, точно така е. Точно това и ще стане. Тия бокл..ци разсъждават по този начин, правилно си се усетил, това и ще стане. Спортно министерство за да тушира скандала, ще застане на страната на федерацията, щото в противен случай означава, че на държавно ниво се подкрепя допингга. Пътници сте, нищо млади сте, ще си намерите друго занимание.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПозорят България да , ама не плувците, а треньора и доктора!
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хванаха ги с допинг и вместо да се извинят че позорят България, те събират хора да ги подкрепят? Да ги подкрепим в какво, в това че вършат престъпления ли? Защо?
10
1
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
aз съм на страната на плувците. Спортиста е особен характер -научен е да се подчинява. Точка. Тва не ви е Гришо да си сменя треньорите като носни кърпички. Особено в тинейджърска възраст - за тебе треньора е бог. С него изкарваш повече време от родителите. Имаш пълно доверие и изпълняваш. Точка. Затова и много са случаите в ссвета на сексулано малтретиране от треньорите. В мъжката гимнастика в САЩ е масово. Тези са им давани хапчетата и сега някой ги ползва тези момчета, като салфетка.
9
0
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 4Че е за прокурор - ДА, ама я си представи сега прокурора гешеФФ !!!К'во ще направи - к'вот му каже титк-воча - и затова сме на тоя хал - всеки е безнаказан, ако има гръб !!!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тва се още са деца на по 18г. От къде на къде те трябва да се съмняват във главния треньор и в лекаря на отбора, след като цял живот са учени на дисциплина и послушание? Не е тяхна работа да се съмняват в добавките, които им дават в техния си отбор. Ръководството е виновно, а не младежите, че са им вярвали безусловно
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажи речи всички профи спортисти вземат добинг. Важното е да си комбина с правилната лаборатория, да вземаш веществата, преди да ги забранят.Затова и профи спорта е изродена работа - допинги, уреждания под масата, въртят се едни безмислени суми.
6
2
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
20 човека отбор само 3ма с допинг. Айде стига не знаели какво им дават!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
треньор яко ги забал с апове и после те виновни - не е луд тоя който яде баницата, а тоя който му я тика да яде
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази история е за прокурор. Да се разследва какво дават на сътезателите, от къде го купуват - разрови ли се добре, ще излезе истината.
3
0
 
10
 
! Отговори
Джендър преди 3 години
Затова напускат плувци ако могат. Ето и националния рекордьор на Унгария с републикански рекорд там, избяга преди време от България, тъй като отказа да взима тук хапчетата, а родителите му да плащат и бе обявен за безперспективен, изкара си двете години без да може да се състезава и сега е номер едно в Унгария. Честито на некадърниците.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе че доктора им ги е давал хаповете е ясно. Обаче това не ги оневинява - дават ни 1 шепа хапчета, ти не питаш какви са, а кротичко си ги гълташ. Еми сори, професионален спортист си! Тези неща се проверяват! Не е никакво оправдание!
1
7
 
31
 
! Отговори
Джендър преди 3 години
Абе онзи ден комшията ми даде някъв прах . Хукнах към шопа за водка и милицията ме спря че не съм си пуснал фаровете на обяд в 12:00 часа . Провериха ме и намериха пакетчето с прах . Оказало се кокаин и сега ме съдят . Ама аз от къде да знам че било кокаин ?? Мислих си че е аналгин !! КВа вина имам аз