Превръща ли САЩ Черно море в зона на конфликт?

"Миллиет": Покрай украинската криза се формира фронт срещу Русия
10 апр 2021 20:34, Александър Попов
541
Превръща ли САЩ Черно море в зона на конфликт?
Снимка: БГНЕС

Русия, чиито бивши съюзници в рухналия Варшавски договор сега са членове на НАТО, която те са заобиколили от запад, сплашва Украйна, която иска да се присъедини към НАТО.

А САЩ правят всичко възможно, за да затворят веригата на обкръжаване и да накарат да се усети военното им присъствие в Черно море.

Поради това от страна на двете световни сили валят взаимни заплахи във връзка с кризата в Донбас. Разбира се, възникват различни въпроси относно войната между Украйна и Русия.

Например какво ще се случи, ако Русия влезе в директен сблъсък с Украйна? Ще се намесят ли САЩ и НАТО, подкрепящи Украйна? Или какво означава предупреждението на Русия към НАТО: "Вие ще ни принудите да предприемем допълнителни мерки"?

Има обаче и други важни въпроси, които остават на заден план. Особено предвид плановете, измислени от Съединените щати, и на какво те са способни, за да изпълнят тези планове. Освен това всички знаят за опитите на САЩ да навлязат в Черно море и да използват проливите по време на руско-грузинската криза през 2008 г. С други думи, говорим за многопластова ситуация, която изглежда като напрежение между САЩ-НАТО и Русия около Украйна, но всъщност съдържа вечните изчисления на САЩ да убият няколко зайци с един куршум.

Още по темата
Преподавател от университета в Истанбул Айдън, бригаден генерал от запаса , д-р Наим Бабюроглу коментира тази тема:

"Подсилвайки и провокирайки напрежение в Украйна, САЩ искат да привлекат на своя страна страните от ЕС, предимно Германия, която има обширни търговски връзки с Русия.

САЩ също се стремят да отделят Турция от Русия. Как?

Турция вече има добри отношения с украинското ръководство, има някои икономически споразумения. На 10 април президентът на Украйна ще посети Турция. Турция никога не е признавала анексията на Крим и подкрепя членството на Украйна в НАТО. Сега, на фона на нагнетяваното от САЩ напрежение, Турция и Русия ще се отдалечат една от друга.

Друга цел на Съединените щати е в това, че като засилят своите военноморски сили и военно присъствие в Черно море по предлога за украинската криза и с цел намаляване на влиянието на Русия тук, така да превърнат и Черно море в зона на конфликт. По такъв начин ще направят от Русия страна, която непрекъснато е заета с кризи в региона. За целта обаче САЩ трябва да използват Дарданелите, Мраморно море и Босфора.

С други думи, трябва да се заобиколи Конвенцията за проливите от Монтрьо. По време на грузинската криза през 2008 г., когато САЩ искаха да нахлуят в Черно море, Турция отказа да пропусне американските военни кораби през проливите. Следователно САЩ сега смятат, че с нарастването на напрежението между Турция и Русия заради Украйна Турция ще смекчи режима на Монтрьо и ще им позволи да навлязат в Черно море. По този начин, с получаването на такова разрешение от Турция, САЩ се надяват да осигурят превъзходство в борбата за влияние срещу Русия и да формират фронт заедно с такива крайбрежни държави като Румъния, България и Грузия. Поради тази причина Съединените щати искат да прекроят Конвенцията за проливите от Монтрьо в своя полза. И това е капан за Турция и капан за конвенцията от Монтрьо. Турция трябва да види този капан и да не споделя ключа към този документ с никоя държава".

Ами вероятността за намеса на НАТО, възможно ли е подобно развитие?

"Член пети от договора за НАТО гласи, че атака срещу една от страните членки на алианса се счита за атака срещу всички страни членки. Разбира се, това важи за онези страни, които са членки на НАТО. Украйна не е член на НАТО. В момента тя е партньор на НАТО, член на програмата „Партньорство за мир“, но не и съюзник или член на алианса. Това е само етап на подготовка. Следователно, както през 2014 г. НАТО не можеше да се намеси, когато Русия анексира Крим, така и сега алиансът не може да го направи. Използват се само някои дипломатически, политически механизми. Но Съединените щати, ако желаят, могат да се намесят заедно с няколко държави, например Великобритания, и да помогнат на Украйна. Само че е невъзможно това да се направи под егидата на НАТО".

Накратко, зад известното ни състрадание на Съединените щати знаем, че има дълбоки изчисления, като например: да се възползваме от украинската криза, да принудят ЕС, включително Германия, да формира фронт срещу Русия и отчуждаването на Турция от Русия, превръщайки Черно море в зона на конфликт./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
5
 
4
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Не се кахърете кардашим кой ша го извади по голям.Русия или Америка.Стойте и гледайте сеир !
316
4
 
10
 
! Отговори
Маймунешко, преди 3 години
ти наистина си за гората, какво правиш пред компютър!? Как си я представяш, ще дойде една черупка, вероятно теглена на буксир, ще влезе в Черно море и ще демонстрира сила!? Това само оли гофрени могат да си го помислят, какъвто си и ти маймунчо! Нейното съществуване ще трае колкото да я снимат, и ще изчезне завинаги! Защо ли си губим времето с маймунчовци?
315
9
 
8
 
! Отговори
към 406 преди 3 години
"Руският Су-24 прелита над палубата на "Доналд Кук", прави боен завой и симулира ракетна атака срещу мишената, пишат от Live Leaks. "След това завива и повтаря маневрата. И така 12 пъти"...............................Описаният инцидент се случи на 12.04.2014 г., в Деня на авиацията и космонавтиката. Има дълбок символизъм във факта, че на празника 12-ти, невъоръженият Су-24 извършва 12 броя безответни атаки. "Доналд Кук" прави рязък завой и побягва към Босфора, но е прихванат от БРК "Бастион".
314
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кремълското бясно джудже разбира само от чепата тояга.
313
11
 
17
 
! Отговори
Маймунешко, преди 3 години
при реални бойни действия, краварите няма да доближат даже до Босфора, а камо ли да навлязат в Черно море, защото преди още да се опомнят ще бъдат потопени за минути!
312
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моряците от тази гемия на снимката имат ли представа колко перископа в момента я наблюдават ?И че радарите на бреговите ракетни комплекси Бастион я следят още с влизането и в Босфора ?
311
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка Ало психо това е реална бойна обстановка, има видео заснето от американски моряци ако нямаш вяра на руските източници.Видеото е качено в Youtube не знам дали са го снели но миналата година го гледах.
310
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сътрудничеството на пиндостанските кораби с натовските държави в акваторията на Черно море се налага поради факта, че мощта на военните сили и средства на натовските държави в акваторията на Черно море е пренебрежително мизерна.Първостепенен факт, който трябва да вълнува българските апологети на отан и капитаните на пиндостанските иджис-корита, кръжащи около Варна е, че разстоянието между Севастопол и Варна е 470 км, а далекобойността на БРК "Бастион" е над 480 км.
309
17
 
5
 
! Отговори
USSF преди 3 години
Никой не е в състояние да победи космическа Америка с нейната космическа флотилия /USFF/неграмотните да напишат тази абревиатурата на гугъл-търсачката и да се информират, а не да говорят фантазии/.Конвенционалните феодални сили на тираните ще бъдат сразени от Космоса, жалко за Човечеството, което ще пострада заради безумието на Примитивна Рус. Не случайно в предизборна реч Байдън казва: Мечтата за велика Русия обикновено завършва с опашки за картофен хляб".
308
3
 
5
 
! Отговори
До маймунешко! преди 3 години
и екрани показват празна картина. "Иджис" вече не работи, а ракетите не могат да получават информация за мишената". Руският бомбардировач прелита над палубата на есминеца, прави боен завой и симулира ракетна атака срещу мишената, пишат от Live Leaks. "След това завива и повтаря маневрата. И така 12 пъти". Маймунчо, ето това са краварите, само се перчат, но ще си го получат накрая!
307
2
 
2
 
! Отговори
До маймунешко! преди 3 години
които не граничат с това море". Според Live Leaks в отговор на тези действия Русия изпраща невъоръжен бомбардировач Су-24, който лети около американския есминец. "Експерти обаче твърдят, че този самолет е снабден с най-модерния руски комплекс за водене на електронна борба. Според тази версия "Иджис" забелязва приближаващия самолет отдалеч и изпраща сигнал за тревога. Всичко протича нормално и американските радари изчисляват скоростта на приближаващата мишена. Изведнъж обаче всичк
306
1
 
2
 
! Отговори
До маймунешко! преди 3 години
"Ето обобщение на инцидента, според Live Leaks: "Американският есминец "Доналд Кук", въоръжен с управляеми ракети "Томахок" (Tomahawk), навлезе в неутралните води на Черно море на 10 април 2014 г. Целта бе демонстрация на сила и сплашване във връзка с позицията на Русия в Украйна и Крим. Появяването на американските военни кораби в тези води е в разрез с Конвенцията от Монстрьо за характера и продължителността на пребиваването в Черно море от военни кораби на страни, които не грани
305
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЯвно в психодиспансера където те лекуват не е на ниво замисли се да потърсиш друго лечебно заведение.Много си зле човече послушай съвета ми.
304
2
 
6
 
! Отговори
До маймунешко преди 3 години
"По време на кризата в Крим през пролетта на 2014 г. САЩ изпращат есминец в Черно море. Около кораба многократно прелита руски изтребител "Сухой 24", който "заслепява" неговата високотехнологична система за информационно управление "Иджис" (Aegis), използвана масово в бойните кораби на НАТО."
303
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите които ще воюват срещу Русия Ал. Йорданов, Соломон Паси, Иво Инджев, Чебурашка, Калеко Алеко и някоя друга заблудина овца.Страшна сила треперете руснаци още не са ни пристигнали самолетите но бойния им дух на приказки е голям.Не мога да резбера болестните състояния на тези хора!
302
2
 
8
 
! Отговори
пецата преди 3 години
нещата ще свършат така че 1 бъдвайзер в ню йорк ще струва 10 рубли
301
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е то. Американците ще воюват с Русия до последният жив украинец.
300
1
 
8
 
! Отговори
komitata преди 3 години
тъсят си белата и ще вкарат Европа в голям проблем -защото Русия не е в периода 1940г и военно е много добре подготвена а наивна Украйна ще е поредната жертва .Затънала в дългове, без природни ресурси ще бъде разпределена до няколко години//Европа също ще го тнесе и в безтова лошите икономически показатели//
299
2
 
16
 
! Отговори
Това е равносилно, преди 3 години
игани да ти влязат в двора!? Какъв го дирят САЩ в Черно море, нерде Ямбол, нерде Стамбул!? Краварите пак ще залягат по палубите! При първата провокация, когато Русия ги смота, цели екипажи са напуснали флота, краварите се посират вече!
298
20
 
5
 
! Отговори
Другари Путинофили преди 3 години
Срещу истината не можете да ритате ,а истината в случая е ,че в момента без значение къде са водила войни САЩ и колко справедливи са били --та истината е че в този момент интересите ни съвпадат .Българин който милее за родината си трябва да е наясно че подкрепяики путин директно си слага главата на турския дръвник,,, турция внимателно следи до къде нато ще си трае за да превземе редица гръцки острови който и пречат за използване на шелфа ,а защо не и територията на Бг до Пловдив .