Рекорд при жените на Маратон Стара Загора

Постижението поставя старозагорския маратон сред петте най-бързи в Европа
11 апр 2021 16:47, Красимир Ангелов
21
Рекорд при жените на Маратон Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

С рекорд при жените и изключително силен резултат за сезона завърши Маратон Стара Загора 2021. Атлетката от Кения Наом Джабет грабна победата с 2.32:06 ч., като резултатът е  сред Топ 15 на европейска земя тази година. Постижението поставя Старозагорския маратон сред петте най-бързи състезания при жените този сезон на континента.

Стартът в класическата дистанция бе даден от Красимира Чахова – зам.-кмет на Стара Загора и Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“.

Шестото издание на придобилата огромна популярност надпревара събра на старт близо 800 бегачи и отново се превърна в истински празник за града под мотото на веригата „Бягането като начин на живот“.

При жените Джабет пое лидерството още от старта, като на 10-ия км водеше с близо минута, на 21-вия с 9 минути, а 5 км преди края преднината й достигна 12 мин. Междувременно най-опасната й съперничка Клементине Мукагадна от Уганда, получи тежка контузия в тазобедрената става, която я извади от състезанието. На финала Джабет счупи рекорда на трасето и събра овациите на публиката.

При мъжете надпреварата бе далеч по-оспорвана, след като Джеймс Бармасай пое лидерството и до средата на дистанцията го поддържаше с преднина от 2 минути. После обаче Жан Симукека от Руанда предприе атака и започна да стопява разликата до лидера, а малко преди финала дори го изпревари. В крайна сметка победа за Симукека с 2.20:47 ч., точно една минута по-бавно от рекорда на маратона. Шампионите бяха наградени с по 4000 лв., а Джабет грабна и специалния бонус от 1000 лв. за рекорд на трасето.

Най-бързи от България по маратонската дистанция бяха Шабан Мустафа – четвърти при мъжете с 2.27:21 ч. и Христина Козарева – втора при жените с 2.46:33 ч. Те също получиха премии като най-бързи сред родните атлети, а Шабан Мустафа бе отличен и със специален бонус от организаторите.

Освен на класическата дистанция, се проведе и полумаратон, както и бягане на 10,5 км.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Бял преди 3 години
И вие сте едни страхливи мишки, то и затова сме на 111 место по свобода на словото!
7
3
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Стара Загора е обявен за най-добър град за живеене в България !
6
1
 
3
 
! Отговори
Бял преди 3 години
Вземат по 2000 лева тези *** в общината!
5
0
 
9
 
! Отговори
Хоби бегач преди 3 години
Бягам за здраве. Дълеч съм от маратон, но харесвам да гледам хора които са добри в бягането. Когато обичаш един спорт винаги се кефиш да видиш човек който го прави същия спорт на световно ниво.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги е добре когато има някой световно силен състезател. Можеш да видиш топ нивото какво е.Мотивира.
3
3
 
1
 
! Отговори
Бежанци от Кения преди 3 години
Министърът на спорта и транспорта прасен Кралев не отиде ли да ги награди?
2
3
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Да, нема такъв кмет - спортягаа. Ръси спортни площадки където и както му падне, даже и точно до блоковете на хората до парка при наличие на 120 декара парк.Даже и път по средата му направи/впрочем това е идеалното място за спортните площадки да се кефят спортуващите и да не влудяват живеещите в блоковете/. Само че този път води точно до никъде.Е,важното е, че път има.К'во от туй,че разделя парка и няма изход.Щеше да намалява администрацията и си назначи зам.кмет на спорта. Повече не питай.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това Стара Загора оупън ли е?