Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза

Ще се стигне ли до криза от мащаба на глада през 90-те?
6 май 2021 21:38, Нели Христова
226
Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е изправена пред една от най-тежките икономически кризи в своята 73-годишна история, на фона на недостиг на храни и лекарства и предупреждения за нарастваща безработица и бездомност.

Икономиката на страната е разбита след като повече от година страната има наложени гранични ограничения заради пандемията от COVID-19. След това имаше наводнения, причинени от природни бедствия, и международни санкции, наложени в отговор на програмите на режима за разработване ядрени и балистични ракети.

Миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова членовете на управляващата партия да проведат поредния "труден марш", за да избегнат икономическа криза, която той оприличи на глада от 90-те години, в който се смята, че са загинали около три милиона души.

Докато групите, наблюдаващи КНДР, казват, че не са видели доказателства за разгръщаща се хуманитарна катастрофа, наблюдатели, които имат контакти вътре в страната смятат, че влошаващите се условия съвпадат с репресиите от режима, страхуващ се от повторение на социалното сътресение, последвало глада.

"Има много препятствия и трудности пред нас и затова нашата борба за изпълнение на решенията на осмия конгрес на партията не би била изцяло плаваща", каза Ким на низови членове на управляващата корейска работническа партия.

Ким, който е изправен пред най-големия вътрешен тест за деветте си години на власт, заяви, че е инструктирал членовете на партията на всяко ниво "да направят още един, по-труден марш, за да облекчат хората въпреки трудностите, макар и само малко".

Терминът "труден марш" е евфемизъм, използван за описване на последиците от глада през 90-те години, причинен от падането на СССР - тогава водещ доставчик на помощ - лошо управление на икономиката и бедствия. Изчислените жертви варират от стотици хиляди до между два и три милиона души.

Северът затвори сухоземните си граници с Китай и Русия в началото на миналата година след първите съобщения за случаи за COVID-19 в китайския град Ухан. Макар че затварянията и ограниченията за движението на хората в страната изглежда са попречили на пандемията да завладее КНДР, те са опустошили нейната зависима от вноса икономика.

"Севернокорейската икономика е на ръба на огромна рецесия", казва Джиро Ишимару, който оглавява базирания в Осака уебсайт Asia Press и управлява мрежа от граждански журналисти в Северна Корея, пред The Guardian.

Ишимару е на мнение, че колапсът на търговията с Китай е причинил значителни загуби на работни места, тъй като хората са принудени да продават вещи и дори права на пребиваване в домовете си, които са държавна собственост, за да купуват храна.

Данните показват, че търговията на Северна Корея с Китай се е свила с около 80% миналата година, след като Пхенян затвори границите си, знаейки, че значителен брой заболели бързо ще осакатят и без това слабата му здравна инфраструктура.

"Много хора страдат", казва Ишимару. "Говорил съм с мои контакти, които казват, че има все повече хора, които просят за храна и пари на пазарите. Нараства и броят на бездомните хора. Освен това има отчаяна нужда от антибиотици и други лекарства."

Ким, който беше необичайно откровен за "най-лошите досега" предизвикателства, пред които е изправена Северна Корея, изглежда използва мерките срещу коронавируса - със строги ограничения на движението на хората в страната - за да засили властта си, на фона на загрижеността в режима, че продължителната икономическа кризата може да доведе до срив в обществения ред.

"Ким Чен Ун обеща на севернокорейския народ през 2012 г., че никога повече няма да се налага да затяга коланите си", припомня Леонид Петров, експерт от Северна Корея и старши преподавател в Международния колеж по мениджмънт в Сидни. "Очевидно е, че никой не би могъл да предположи, че глобална пандемия ще се съчетае международни санкции, така че предположението, че "мъчителният марш" се завръща, има за цел да мобилизира членовете на партията да работят по-усилено за предотвратяване на бедствия."

Да се изгради точна картина на условията в страната става все по-трудно, след напускането на голям брой дипломатически служители и хуманитарни работници по време на пандемията.

Северна Корея продължава да съобщава, че няма нито един случай на COVID-19, но американски и южнокорейски служители поставят под съмнение тези твърдения.

Посланикът на Русия в Пхенян Александър Мацегора - един от малкото дипломати, които все още са в страната - заяви през април, че животът в Северна Корея е "труден", но няма признаци за повторение на глада от 90-те години.

"Слава Богу, много е далеч от "мъчителния поход" и се надявам никога да не се стигне до това", каза той пред руската агенция ТАСС. "Най-важното е, че днес в страната няма глад."

"Позоваването на Ким на глада е по-скоро идеологически призив за оръжие, отколкото сериозна прогноза за предстояща катастрофа", казва Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в университета Ewha в Сеул. "Той не се оплакваше от глада, а по-скоро изискваше национално единство за увеличаване на вътрешното производство", казва Исли. "Ким също използва самоналожената изолация заради COVID-19 от Северна Корея, за да почисти къщата от чужди влияния, които смята за негативни за неговото управление."

Има признаци, че Северна Корея се опитва да възстанови своята икономическа жизнена линия с Китай - неговия основен съюзник и донор на помощ - включително възобновяване на трансгранична услуга за товарни влакове и изграждане на карантинни съоръжения, които биха позволили доставките да се доставят с камион .

Китай иска да избегне икономически колапс на КНДР, в случай че предизвика хуманитарна криза и политическа кула, която може да завърши на полуострова, контролиран от Южна Корея и САЩ. "Китай и Русия не могат да си позволят да загубят Северна Корея от САЩ и техните съюзници в региона", каза Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
11
 
7
 
! Отговори
НОВО ДЕСЕТ преди 2 години
И при нас положението не се различава много от Северна Корея с едничката разлика, че сме в ЕС и можем да избягаме от мизерията.
167
9
 
8
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
НЯМА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, НЯМА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА....КВОТО КАЖЕ ВОЖДА.....ЯКО КОМУНИЗЪМ....ВЕНСЕРЕМОС ДРУГАРИ
166
7
 
6
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
КОМУНИЗЪМ В ДЕЙДТВИЕ....ВЕНСЕРЕМОС ДРУГАРИ
165
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак плачете на чужд гроб! Пак се вайкате за чужди проблеми! А нашите български проблеми? Платихме милиони левове за избори, а бяхме свидетели на подмяна и предизборна агитация!
164
5
 
3
 
! Отговори
Амед Азнавур преди 2 години
До Анонимени тоя фейк нее верен,
163
16
 
5
 
! Отговори
Амед Азнавур преди 2 години
По миналата годи а бях 2 месеца Кореянищо от фейка не е вярно///невидях д а пасат трева..като цяло са по добре от булгарите
162
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай?В Китай за да успееш работиш по 15 часа. Конкуренцията е жестока. Фейсбук и туитър са забранени. Имаш ли акаунт там те арестуват. Не се шегувам. Учителката ми по китайски каза, че фейсбук те прави невъзвращенец. Живее в България и не смее да си направи такъв, защото има и китайски паспорт.Успеха на икономиката съвсем не значи успех и за отделния човек. И още нещо. Образованието в Китай е безплатно до 4ти клас, след това се плаща. Странно но факт!
161
4
 
4
 
! Отговори
-- преди 2 години
Глад и мизерия, може би, ама имат прираст на населението, а България срив.
160
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 183 Историята учи - А Китай на какво те учи?
159
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега в тази пандемия много страни от третия свят са зле, но трябва да се пише за Северна Корея, ха ха ха.
158
7
 
7
 
! Отговори
коптор преди 2 години
До Анонимен Докато периодично връщате на власт слугинажите на комунистическите олигарси ще вървим към Венецуела И Северна Корея!И вечно ще сме най бедни в Европа!
157
7
 
8
 
! Отговори
наму преди 2 години
До АонименКаква демокрация си видял тук бе ?При нас си върлуват все още комунистически шайки в най долния им вид! Прикрити зад демокрация!Демокрация има там където никога не е имало комунизъм.
156
8
 
8
 
! Отговори
Традоли преди 2 години
С ляво управление е така.Дънп мяма, колкото и да се копае.
155
5
 
4
 
! Отговори
Грозна картинка: преди 2 години
Още по-грозна бе картинката Сакскобурга, Папата и Патриарха на една маса!
154
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тук сме цъфнали и вързали в демокрацията. Рови се по кофите, по 100 човека на ден умират от грип. Най-бедни в целия ЕС. Супер си живеем.
153
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе смятайте, щом руснаците избягаха с дрезина оттам, явно положението е ужасяващо!
152
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След участието на Северна Корея на Мондиал 2010 по футбол,целия отбор бяха екзекутирани че посрамили нацията..да взимаме пример от тях!!
151
23
 
20
 
! Отговори
ДеБъ преди 2 години
Внимавайте българи, това което става в Корея ви чака и вас, когато на власт дойдат чалгари, социалисти, умните и красиви *** на Пинокио и сестра Галева. Видяхте с очите си какво могат в парламента, и то само за двайсет дни! Господ да ви е на помощ, ако дойдат за 4 години...
150
9
 
20
 
! Отговори
Ю.кортес преди 2 години
Да изпратим нашите комунисти в този рай
149
21
 
21
 
! Отговори
жалко преди 2 години
С Радев начело и ние вървим нататък.