Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза

Ще се стигне ли до криза от мащаба на глада през 90-те?
6 май 2021 21:38, Нели Христова
226
Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е изправена пред една от най-тежките икономически кризи в своята 73-годишна история, на фона на недостиг на храни и лекарства и предупреждения за нарастваща безработица и бездомност.

Икономиката на страната е разбита след като повече от година страната има наложени гранични ограничения заради пандемията от COVID-19. След това имаше наводнения, причинени от природни бедствия, и международни санкции, наложени в отговор на програмите на режима за разработване ядрени и балистични ракети.

Миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова членовете на управляващата партия да проведат поредния "труден марш", за да избегнат икономическа криза, която той оприличи на глада от 90-те години, в който се смята, че са загинали около три милиона души.

Докато групите, наблюдаващи КНДР, казват, че не са видели доказателства за разгръщаща се хуманитарна катастрофа, наблюдатели, които имат контакти вътре в страната смятат, че влошаващите се условия съвпадат с репресиите от режима, страхуващ се от повторение на социалното сътресение, последвало глада.

"Има много препятствия и трудности пред нас и затова нашата борба за изпълнение на решенията на осмия конгрес на партията не би била изцяло плаваща", каза Ким на низови членове на управляващата корейска работническа партия.

Ким, който е изправен пред най-големия вътрешен тест за деветте си години на власт, заяви, че е инструктирал членовете на партията на всяко ниво "да направят още един, по-труден марш, за да облекчат хората въпреки трудностите, макар и само малко".

Терминът "труден марш" е евфемизъм, използван за описване на последиците от глада през 90-те години, причинен от падането на СССР - тогава водещ доставчик на помощ - лошо управление на икономиката и бедствия. Изчислените жертви варират от стотици хиляди до между два и три милиона души.

Северът затвори сухоземните си граници с Китай и Русия в началото на миналата година след първите съобщения за случаи за COVID-19 в китайския град Ухан. Макар че затварянията и ограниченията за движението на хората в страната изглежда са попречили на пандемията да завладее КНДР, те са опустошили нейната зависима от вноса икономика.

"Севернокорейската икономика е на ръба на огромна рецесия", казва Джиро Ишимару, който оглавява базирания в Осака уебсайт Asia Press и управлява мрежа от граждански журналисти в Северна Корея, пред The Guardian.

Ишимару е на мнение, че колапсът на търговията с Китай е причинил значителни загуби на работни места, тъй като хората са принудени да продават вещи и дори права на пребиваване в домовете си, които са държавна собственост, за да купуват храна.

Данните показват, че търговията на Северна Корея с Китай се е свила с около 80% миналата година, след като Пхенян затвори границите си, знаейки, че значителен брой заболели бързо ще осакатят и без това слабата му здравна инфраструктура.

"Много хора страдат", казва Ишимару. "Говорил съм с мои контакти, които казват, че има все повече хора, които просят за храна и пари на пазарите. Нараства и броят на бездомните хора. Освен това има отчаяна нужда от антибиотици и други лекарства."

Ким, който беше необичайно откровен за "най-лошите досега" предизвикателства, пред които е изправена Северна Корея, изглежда използва мерките срещу коронавируса - със строги ограничения на движението на хората в страната - за да засили властта си, на фона на загрижеността в режима, че продължителната икономическа кризата може да доведе до срив в обществения ред.

"Ким Чен Ун обеща на севернокорейския народ през 2012 г., че никога повече няма да се налага да затяга коланите си", припомня Леонид Петров, експерт от Северна Корея и старши преподавател в Международния колеж по мениджмънт в Сидни. "Очевидно е, че никой не би могъл да предположи, че глобална пандемия ще се съчетае международни санкции, така че предположението, че "мъчителният марш" се завръща, има за цел да мобилизира членовете на партията да работят по-усилено за предотвратяване на бедствия."

Да се изгради точна картина на условията в страната става все по-трудно, след напускането на голям брой дипломатически служители и хуманитарни работници по време на пандемията.

Северна Корея продължава да съобщава, че няма нито един случай на COVID-19, но американски и южнокорейски служители поставят под съмнение тези твърдения.

Посланикът на Русия в Пхенян Александър Мацегора - един от малкото дипломати, които все още са в страната - заяви през април, че животът в Северна Корея е "труден", но няма признаци за повторение на глада от 90-те години.

"Слава Богу, много е далеч от "мъчителния поход" и се надявам никога да не се стигне до това", каза той пред руската агенция ТАСС. "Най-важното е, че днес в страната няма глад."

"Позоваването на Ким на глада е по-скоро идеологически призив за оръжие, отколкото сериозна прогноза за предстояща катастрофа", казва Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в университета Ewha в Сеул. "Той не се оплакваше от глада, а по-скоро изискваше национално единство за увеличаване на вътрешното производство", казва Исли. "Ким също използва самоналожената изолация заради COVID-19 от Северна Корея, за да почисти къщата от чужди влияния, които смята за негативни за неговото управление."

Има признаци, че Северна Корея се опитва да възстанови своята икономическа жизнена линия с Китай - неговия основен съюзник и донор на помощ - включително възобновяване на трансгранична услуга за товарни влакове и изграждане на карантинни съоръжения, които биха позволили доставките да се доставят с камион .

Китай иска да избегне икономически колапс на КНДР, в случай че предизвика хуманитарна криза и политическа кула, която може да завърши на полуострова, контролиран от Южна Корея и САЩ. "Китай и Русия не могат да си позволят да загубят Северна Корея от САЩ и техните съюзници в региона", каза Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
12
 
13
 
! Отговори
рушофилете викат преди 2 години
че там е рай.
147
2
 
4
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
Превеждана е с гугъл статията и малко е пооправена, но въпреки това си личи.
146
18
 
14
 
! Отговори
Ляв+ преди 2 години
Ще се оправи Северна Корея - не се кахърете! Западът налага санкции и после, уж загрижен, рисува въображаеми картини на погром, който така им се иска да са причинили за назидание. Типично атлантическо лицемерие!
145
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
все за Северна Корея пишат все едно у нас е по-добре, ние им налагаме санции после обвиняваме Ким че заради него са гладни т.е. ще ви уморим докато не сложите наш човек дет да пусне нашите бизнеси там да ви направим като БГ бананова република и да ви оглозгаме до кокал.
144
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гьобелсови пропаганда.Аз да питам като е пандемия запада/сащ и ние с тях не ни ли е срам да налагаме санкции по време на пандемия, световна криза, ание санкции налагаме. Това е чист геноцид, в най-чистия му вид.
143
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"излизал съм що?и кво?нашите проблеми са разрешими както казах в един пост по-надолу."Разрешими са да. Само като видиш как Вебер агитира за Тиквата и ти става ясно колко разрешими са в обозримо бъдеще.
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не разбирам защо ми цензурират думи като б-ок'лу"ци и то става въпрос за бо'к-лу+ци в буквалния смисъл, или про'с'т и подобни.
141
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 153,излизал съм що?и кво?нашите проблеми са разрешими както казах в един пост по-надолу. Севернокорейските не са. Точка. Да мрррат под диктатурата си. Половината население са военни, какво друго може да се очаква от такава кочччина.
140
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия дето "помнят" комунизъма как нямало нищо по рафтовете продължават да пропускат че това е след 84-85-та, когато горби дойде и ни даде на запада/сащ и като подаде пръстче те захапаха цялата ръка и се започна амнести нпо-та ама за правата на турците,да махнем руската зависимост, търговия и прочие, секнаха благата от Русия и "демокрацията" дойде опашките за купони и т.н. Щото помня как целите апартаменти се отопляха денонощно за стотинки, ама преди горби. А сега по рафтовете е по-зле и от СК, само *** и отрови,който твърди че сме по-добре от СК е лъжец.
139
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"къв глад. България се препълни с *** и коли. Глад не сме изпитвали от времето на Жан. Ти на улицата излизал ли си скоро?"Ти излизал ли си извън България скоро?
138
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 150,звездичките са за тулллупи. В сайта се цензурират думи като елллка и сапппун. Трагедия.
137
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 150,къв глад. България се препълни с *** и коли. Глад не сме изпитвали от времето на Жан. Ти на улицата излизал ли си скоро?
136
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Глад, липса на лекарства и пари"Добре, че уточнихте, че става въпрос за Северна Корея. За малко да сбъркам описанието с това на една държава по настоящем член на евросъюза.
135
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В.атници какво стана с "асфалта не се яде", само че сега е ядрените ракети не се ядат и това за разлика от асфалта можеш единствено да си го навре.ш в там къде слънце не огрява. Друго си е комунизъма. Има ракета за ядене за всеки. Модерна работа.
134
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 146,българските проблеми са разрешими. Севернокорейските вече не. Ако СК се освободи от диктатурата ще им трябват 100 години докато заприличат на държава. При нас този процес тече и се нарича "последици от съветската окупация". Ние сме поне 50 години по-напред от СК.
133
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диваци
132
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България- корупция, рекет, изземане на частен бизнес, прокурорски поръчки, пълно задушаване на свободните медии... Да продължавам ли? Не е ли по-добре да си гледаме в своята паничка или за това не плащат, а ***?
131
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарите не са обсъдили обстойно доктрината Чухче. Най-просто, никаква търговия с външния свят, никаква намеса от външния свят, сами си произвеждат всичко необходимо. С други думи: защо са им жени щом имат ръце....Толкова за СК и техното чухче.
130
9
 
8
 
! Отговори
ЧичуАди преди 2 години
Нека всички комунисти се съберат и дружно,да потеглят към СК,че да помогнат на другарят Ким Чен Ун.Нали цял живот милеете за комунизъм,равенство,братство и прогрес?Идеален момент да хванете самолет АИР Корио от София и да отивате да спасявате милите комунисти от монархо-фашизма и капитализма.
129
5
 
4
 
! Отговори
Путиноидчи преди 2 години
Обичам Путинъ, СССР и Ким повече от цицитена шефката Йотова.

Спонсорирани публикации