Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза

Ще се стигне ли до криза от мащаба на глада през 90-те?
6 май 2021 21:38, Нели Христова
226
Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е изправена пред една от най-тежките икономически кризи в своята 73-годишна история, на фона на недостиг на храни и лекарства и предупреждения за нарастваща безработица и бездомност.

Икономиката на страната е разбита след като повече от година страната има наложени гранични ограничения заради пандемията от COVID-19. След това имаше наводнения, причинени от природни бедствия, и международни санкции, наложени в отговор на програмите на режима за разработване ядрени и балистични ракети.

Миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова членовете на управляващата партия да проведат поредния "труден марш", за да избегнат икономическа криза, която той оприличи на глада от 90-те години, в който се смята, че са загинали около три милиона души.

Докато групите, наблюдаващи КНДР, казват, че не са видели доказателства за разгръщаща се хуманитарна катастрофа, наблюдатели, които имат контакти вътре в страната смятат, че влошаващите се условия съвпадат с репресиите от режима, страхуващ се от повторение на социалното сътресение, последвало глада.

"Има много препятствия и трудности пред нас и затова нашата борба за изпълнение на решенията на осмия конгрес на партията не би била изцяло плаваща", каза Ким на низови членове на управляващата корейска работническа партия.

Ким, който е изправен пред най-големия вътрешен тест за деветте си години на власт, заяви, че е инструктирал членовете на партията на всяко ниво "да направят още един, по-труден марш, за да облекчат хората въпреки трудностите, макар и само малко".

Терминът "труден марш" е евфемизъм, използван за описване на последиците от глада през 90-те години, причинен от падането на СССР - тогава водещ доставчик на помощ - лошо управление на икономиката и бедствия. Изчислените жертви варират от стотици хиляди до между два и три милиона души.

Северът затвори сухоземните си граници с Китай и Русия в началото на миналата година след първите съобщения за случаи за COVID-19 в китайския град Ухан. Макар че затварянията и ограниченията за движението на хората в страната изглежда са попречили на пандемията да завладее КНДР, те са опустошили нейната зависима от вноса икономика.

"Севернокорейската икономика е на ръба на огромна рецесия", казва Джиро Ишимару, който оглавява базирания в Осака уебсайт Asia Press и управлява мрежа от граждански журналисти в Северна Корея, пред The Guardian.

Ишимару е на мнение, че колапсът на търговията с Китай е причинил значителни загуби на работни места, тъй като хората са принудени да продават вещи и дори права на пребиваване в домовете си, които са държавна собственост, за да купуват храна.

Данните показват, че търговията на Северна Корея с Китай се е свила с около 80% миналата година, след като Пхенян затвори границите си, знаейки, че значителен брой заболели бързо ще осакатят и без това слабата му здравна инфраструктура.

"Много хора страдат", казва Ишимару. "Говорил съм с мои контакти, които казват, че има все повече хора, които просят за храна и пари на пазарите. Нараства и броят на бездомните хора. Освен това има отчаяна нужда от антибиотици и други лекарства."

Ким, който беше необичайно откровен за "най-лошите досега" предизвикателства, пред които е изправена Северна Корея, изглежда използва мерките срещу коронавируса - със строги ограничения на движението на хората в страната - за да засили властта си, на фона на загрижеността в режима, че продължителната икономическа кризата може да доведе до срив в обществения ред.

"Ким Чен Ун обеща на севернокорейския народ през 2012 г., че никога повече няма да се налага да затяга коланите си", припомня Леонид Петров, експерт от Северна Корея и старши преподавател в Международния колеж по мениджмънт в Сидни. "Очевидно е, че никой не би могъл да предположи, че глобална пандемия ще се съчетае международни санкции, така че предположението, че "мъчителният марш" се завръща, има за цел да мобилизира членовете на партията да работят по-усилено за предотвратяване на бедствия."

Да се изгради точна картина на условията в страната става все по-трудно, след напускането на голям брой дипломатически служители и хуманитарни работници по време на пандемията.

Северна Корея продължава да съобщава, че няма нито един случай на COVID-19, но американски и южнокорейски служители поставят под съмнение тези твърдения.

Посланикът на Русия в Пхенян Александър Мацегора - един от малкото дипломати, които все още са в страната - заяви през април, че животът в Северна Корея е "труден", но няма признаци за повторение на глада от 90-те години.

"Слава Богу, много е далеч от "мъчителния поход" и се надявам никога да не се стигне до това", каза той пред руската агенция ТАСС. "Най-важното е, че днес в страната няма глад."

"Позоваването на Ким на глада е по-скоро идеологически призив за оръжие, отколкото сериозна прогноза за предстояща катастрофа", казва Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в университета Ewha в Сеул. "Той не се оплакваше от глада, а по-скоро изискваше национално единство за увеличаване на вътрешното производство", казва Исли. "Ким също използва самоналожената изолация заради COVID-19 от Северна Корея, за да почисти къщата от чужди влияния, които смята за негативни за неговото управление."

Има признаци, че Северна Корея се опитва да възстанови своята икономическа жизнена линия с Китай - неговия основен съюзник и донор на помощ - включително възобновяване на трансгранична услуга за товарни влакове и изграждане на карантинни съоръжения, които биха позволили доставките да се доставят с камион .

Китай иска да избегне икономически колапс на КНДР, в случай че предизвика хуманитарна криза и политическа кула, която може да завърши на полуострова, контролиран от Южна Корея и САЩ. "Китай и Русия не могат да си позволят да загубят Северна Корея от САЩ и техните съюзници в региона", каза Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
8
 
3
 
! Отговори
вАзмутен Толераст преди 2 години
До АнонименА щерката на Лавров и синчето на Нинова да изберат да живеят в тоя ад, вместо в рая на Ким?Ами да.Защо не? Но има една малка подробност която човек с твоята гениалност е пропуснал .В миззерия живеят САМО БЕДНИТЕ . Без значение в коя държава се намират . Дали ще е Корея ... Русия ... България ... САЩ... Куба или Арабските емирства... И гладуват... и ровят в кофите за ссмет.. и умират от глад...БОГАТИТЕ живеят комфортно НАВСЯКЪДЕ. И в С.Корея ... и в САЩ ... и в Русия ...
107
9
 
8
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 2 години
Ако комунистите завладеят пустинята , то със сигурност пясъкът ще стане дефицит.
106
7
 
7
 
! Отговори
S преди 2 години
Ами така е като продължават да строят развит социализъм или комунизъм.Никъде тази система не доказа правото си на съществуване и освен мизерия и потъпкване на свободи и права не може да предложи нищо.Жалко е,че в България все още немалко хора вярват в тази система и подкрепят БСП.
105
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на соца и у нас магазините бяха поупразни.Как го постигаха това комунистине не знам - особено хранителните стоки.Помня какъв кошмар беше, когато трябваше да слагаме зимнина.По селата пак нещо изкарваха по домовете си.Ние, които нямахме роднини на село разчитахме само на плод-зеленчук а там беше полупразно.Едно цяло лято нямаше чушки.Дойдоха чак септември.
104
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 113"Дори на туристическите видеа ясно се вижда, че в Пхенян коли почти няма. На някои посетители им е направило и впечатление, че сутрин, когато всички би трябвало да отиват на работа, тълпи по улиците липсват."Щото всички следват яркия комунистически лозунг сложен на видно място в мините:"Всички комунисти - под земята!"Не мога да не подкрепя такъв призив!:)))))))))))))))))))))
103
6
 
13
 
! Отговори
Оправихме България преди 2 години
Та за Северна Корея се загрижихме ...Ха-ха-ха
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вАзмутен Толераст"Ебаааси ..."А щерката на Лавров и синчето на Нинова да изберат да живеят в тоя ад, вместо в рая на Ким!!!!!!!
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори на туристическите видеа ясно се вижда, че в Пхенян коли почти няма. На някои посетители им е направило и впечатление, че сутрин, когато всички би трябвало да отиват на работа, тълпи по улиците липсват.
100
5
 
7
 
! Отговори
вАзмутен Толераст преди 2 години
Новната за глада и мизеррията в С.Корея дълбооко ме натъжи.ТАМ Е АД . Няма демокрация а див комунизъм.Отказвам да чета повече новини за варварска С.Корея...Я да видим какво става в Великата и Демократична САЩ ...-Увеличават 8 пъти приема на африканци , кубинци и мексиканци ... -Детегледачка правила детско порнно с децата за които се е" грижила"...-Богатите станали по богати, бедните по-бедни...-Стрелба в НюЙорк... в Бостън ... в Сиатъл...-Полицията ОТНОВО застреляла някакъв...Ебаааси..
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 108"Мило всекидневие от демокрацията ...Гей паради ,еднополови бракове ,*** ,корупция ,лъжи ,кражби ,дрога,расизъм ,ксенофобия срещу народите . Мислете за кого гласувате"Убеди ме, никога няма да гласувам за някой неграмотен като теб.:))))))
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До (-_-)"Не е прекрасно"Това е гнусна империалстическа лъжа! :)))Призовавам те да прочетеш постовете на русофилите тук (а сигурен съм и на други места)! Те компетентно и без да оставят и следа на съмнение доказват, че във Северна Корея всичко е наред и държавата и народа са щастливи и проспериращи! Даже имат пари за ядрени ракети!:))))
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гражданин Мило всекидневие от демокрацията ...Гей паради ,еднополови бракове ,*** ,корупция ,лъжи ,кражби ,дрога,расизъм ,ксенофобия срещу народите . Мислете за кого гласувате
96
1
 
2
 
! Отговори
Нашият преди 2 години
Обирджия е несравним и към светли бъднини вървим ...
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Май от това,което съм гледал в ютуб,севернокорейците живеят много по-добре от евро-аталнтическите българи"Гледал сте туристическия маршрут в Пхенян и околностите. Пхенянско гражданство се дава за заслуги към режима от поколения. Извън него обаче живеят още към 25 милиона човека и там не може да се ходи и да се снима. Защо ли?
94
4
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Не е прекрасно. Мен по-скоро ме вълнува защо е така. Интересно защо никой не се пита защо? Кому е нужно тия хора да страдат?
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До (-_-)Кажи за "другата страна". :)))Колко е прекрасно в Северна Корея?:))))))))
92
5
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Ми тая измъчена част от Корея е под какви ли не санкции и ембарга от 1950-та.. Освен това е практически във война със САЩ (никога не са сключвали примирие). Та, това е едната страна на монетата!
91
9
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
Мили спомени от комунизЪма. Та, мислете хубаво за кого гласувате.
90
6
 
6
 
! Отговори
Чапаев преди 2 години
ЗНАЧИ ТИЯ са по зле и от нас.Това донякъде ме успокоява.
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Замислен"Зачетох се и с изненада открих, че средната продължителност на живота в северна Корея и България е почти един и същ."Почти, ама не съвсем :))))А със Южнокорейците, които имат най-близки общи фактори разликата в продължителността на живота е 10 ГОДИНИ.Не знам дали си давате сметка какво значи това.:))))))))))

Спонсорирани публикации