Натискът расте: Какво ще се случи, ако Олимпиадата се отмени?

Много градове в Япония отказват да приемат атлети
20 май 2021 18:10, Нели Христова
43
Натискът расте: Какво ще се случи, ако Олимпиадата се отмени?
Снимка: БГНЕС

Случаите на COVID-19 в Япония не намаляват, а това принуди дузина градове да се откажат от възможността да бъдат домакини на чуждестранни атлети по време на Олимпийските игри. Сред тях е и малкото крайбрежно градче Йокошибахикари. Преди началото на пандемията неговите жители са обнадеждени, че Олимпиядата ще ги срещне с много чужденци, с които иначе не биха имали възможността да комуникират. Но сега, когато ситуацията никак не е розова, най-доброто решение за тях е атлетите да не бъдат сред тях.

"Моята най-голяма мисия е да предпазя живота и здравето на хората в града. Затова взех това решение без да се замисля", категоричен е кметът на Йокошибахикари Харухико Сато. Една от причините е, че градът му няма център за тестване за COVID-19, което е едно от изискванията на Олимпийските игри. Също така, леглата за пациенти с COVID-19 в Йокошибахикари не са много. "Чуваме за медицинския колапс в Осака и се страхуваме, че това може да се случи и тук", допълва кметът.

Напоследък нещата не изглеждат добре за Олимпийските игри - по-голямата част от населението на Япония не иска те да бъдат проведени, медици призовават да бъдат отменени, звезди се отказват да участват, тъй като се страхуват за здравето си. Малко повече от два месеца до началото на Игрите в Токио, възможността за тяхното анулиране става все по-ярка.

Тъй като Япония се бори с четвърта вълна от коронавирусни инфекции, а Токио и други префектури остават в извънредно положение до края на месеца, има нарастващ натиск от здравни експерти, бизнес лидери и японската общественост игрите да не се проведат.

Миналата седмица Асоциацията на практикуващите лекари в Токио, организация от около 6000 лекари в японската столица, написа писмо, призоваващо за отмяна, докато петиция, събрала 350 000 подписа за девет дни в подкрепа на отмяната, е подадена до организаторите.

Също миналата седмица главният изпълнителен директор на водеща японска компания за електронна търговия Rakuten заяви, че провеждането на Игрите на фона на пандемията представлява "мисия за самоубийство" - това е една от най-силните опозиции до момента, изразена от бизнес лидер.

Международният олимпийски комитет (МОК) обаче остана категоричен, че Олимпийските игри, които вече бяха отложени с една година на фона на пандемията, ще могат да започнат на 23 юли.

Организаторите пуснаха наръчник, чиято окончателна версия се очаква да бъде публикувана следващия месец, очертавайки поредица от противодействия, които според тях ще гарантират, че игрите могат да се проведат по безопасен и сигурен начин, дори когато хиляди спортисти от цял ​​свят са в Токио

След като до зимните Олимпийски игри в Пекин остава по-малко от година, комитетът също така заяви, че игрите няма да бъдат отложени отново и че отмяната ще бъде най-вероятният вариант, ако се счете за опасно провеждането на спортното събитие през юли .

Как би се стигнало до анулиране?

В договора за град-домакин, който очертава правното споразумение между МОК и Токио за домакинство на игрите, МОК има право да прекрати договора на основание, че "безопасността на участниците в игрите би била сериозно застрашена по каквато и да е причина ."

Според правния експерт Джак Андерсън вероятно ще има все по-голям натиск върху организаторите, който налага отмяна, която ще бъде "политическо решение".

"Безопасността на тези спортисти е основната грижа на МОК, безопасността на японската общественост, основната грижа на организационния комитет и японските политици, което е от ключово значение", Андерсън, професор по преподаване на право в юридическото училище в Мелбърн в Австралия, обяснява пред CNN Sport. "И това не е обикновено еднократно събитие. Очевидно е огромно мултидисциплинарно събитие в много различни стадии."

Андерсън добавя, че прекратяването на договора от страна на приемащия град ще доведе до падане на рисковете и загубите на организационния комитет, който е сключил застраховка за игрите.

"По този начин е лесно", казва той. "Но разбира се, в други отношения това не толкова просто, защото това не е просто договор между Международния олимпийски комитет и организатора домакин. Имаме договори за спонсорство, имаме радиопредаване, имаме гостоприемство, имаме набор - договорна мрежа от задължения -, които са налице тук. Това е огромен договорен проблем и би имал огромни застрахователни последици, ако събитието не се осъществи."

Според доклад на Ройтерс от януари застрахователите са изправени пред загуба от 2-3 милиарда долара, ако Олимпиадата бъде отменена.

А за организаторите финансовото въздействие от отмяната на игрите, дори и със застрахователни изплащания, може да бъде значително, тъй като близо 75% от общото финансиране на МОК идва от права за излъчване.

"Международният олимпийски комитет е много богата организация, поне досега. Но богатството му се основава на основния му актив, който е да е домакин на игрите", обяснява Андерсън. "Следователно, ако няма игри, ударният ефект, който имат спонсорството и правата за излъчване, би бил огромен. Трудно би било да се измери това. Но мисля, че можете спокойно да кажете, че само застраховката няма да покрие загубите по отношение на репутацията и икономическите щети."

Ами спортистите?

Може да се каже, че атлетите ще пропуснат най-много от отменената Олимпиада.

Говорейки пред CNN Sport миналата седмица, президентът на Световната лека атлетика Себ Коу каза, че 70% от преследващите олимпийско участие ще имат само един шанс да се състезават в това, което вероятно ще бъде върхът на спортната им кариера.

За да се отменят игрите, казва Коу, би означавало "да се изхвърли поколение спортисти, които са прекарали над половината от младия си живот в преследване на този един момент".

Другият въпрос, когато става въпрос за спортисти, е, че страните по света са на различни етапи на възстановяването си от пандемия и имат различен достъп до ваксини, въпреки че Коу казва, че смята, че "по-голямата част от света ще бъде на игрите."

С обществен натиск за отмяна на провеждането на игрите японският премиер Йошихиде Суга заяви миналата седмица, че "никога не е поставял Олимпийските игри като приоритет".

"Моят приоритет е да защитя живота и здравето на японското население. Първо трябва да предотвратим разпространението на вируса", каза той.

Олимпийските игри са отменяни три пъти преди това: през 1916, 1940 и 1944, всеки път поради световни войни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатите са пред гражданска война, те-олимпиада.
17
2
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
КАКВА 0ЛИМПИЯДА БЕ?-НАЛИ СМЕ В ПАНДЕМИЯ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще се спестят доста пари за допинг и корупция. това ще стане.
15
0
 
1
 
! Отговори
варна преди 2 години
ОлимпиАда, а не олимпиЯда. КОй е редакторът?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къщите за спортни залагания изгладняха за една година, няма как да няма тоя цирк, интерсно ми е кой още гледа въобще некъв спорт.....
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички бъдещи олимпиади трябва да ги отменят, не само Токийската. Защото отдавна олимпиадата не е синоним на спорта, а на корупцията и разхищения на пари и материални ресурси за милиарди $
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви заразени, кво ше стане!? Ми войната чук//а на нечия врата в региона, ква олимпиада кви бегачи!
11
1
 
4
 
! Отговори
Бойка Ханъма преди 2 години
Мен ме ваксинира редовно изотзаде ПОЛИ От Симитли и ми е хубаво!!
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече никой не вярва във фейк вируса
9
2
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Няма да се отменя олимпиадата, трябва да се изпълняват ритуали.
8
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-безсмислено събитие от това не се сещам, може би световното по футбол
7
4
 
13
 
! Отговори
Ама много ни дреме преди 2 години
Нямало да се състои световният празник на допинга, в който съвременните гладиатори са ходещи рекламни табла. Непрежалима загуба. Тичам да изровя бабиния черен чумбер и няма да го свалям ни денем, ни нощем.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо драматично няма да стане! Животът продължава. И без това олимпиадите отдавна не са това, което бяха
5
5
 
9
 
! Отговори
Дреме ни преди 2 години
Дреме ни
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отиват само състезателите и да се провежда . Ще ги настаняват в " балони" .От залата , пистата - в хотела и обратно . Като приключат - на самолета и довиждане .
3
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** Русия изгониха ли я от Олимпийските игри!? Ха-ха-хаааааа. Гонят руснаците отвсякъде като мръсни котета по всичките земни кълбета...Поп Кире Негодяев е проклел Олимпиадата....
2
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1хахаха рашките наркомани са от зимните спортове главно хахаха
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГОСПОД ПРОКЪЛНА ОЛИМПИАДАТА от която несправедливо изгониха Русия

Спонсорирани публикации