Христо Христов е световен шампион на щанги при младежите

Колко медала спечели България от първенството в Ташкент?
Обновена: 30 май 2021 20:35 | 30 май 2021 20:31, Веселина Йорданова
20
Христо Христов е световен шампион на щанги при младежите
Снимка: БОК

България спечели злато и втори медал на продължаващото в Ташкент (Узбекистан) Световно първенство за младежи до 20-годишна възраст. С 403 кг Христо Христов грабна титла в двубоя, победи и в изтласкването, като заслужи и сребро в изхвърлянето на кат. до 109 кг.

Българинът преодоля без проблем стартовата тежест от 180 кг, после не успя на 186, но в третия си опит закова над главата си 187 кг. Това му бе достатъчно за среброто в движението, на 2 кг след украинеца Богдан Хоза, който трябваше да подобри световния рекорд за младежи, за да поведе във временното класиране. В изтласкването обаче с 211 кг българинът зашемети конкуренцията още в първия си опит и показа кой е господар в категорията. Титлата в двубоя и във второто движение бе подпечатана с втори перфектен опит на 216 кг и трети за публиката, макар и без успех на 223 кг. С 402 кг Богдан Хоза се задоволи със среброто, а бронзът бе за руснака Данил Вагайцев с 387 кг.

Христо Христов, е представител на варненската школа с личен треньор Живко Николов. Все още тийнейджър варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април, където само един кг не му стигна за златото. Той грабна титлата при 20-годищните в Букурещ през 2019-а, същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано стана шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а миналата пролет извоюва златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта, съобщиха от БОК.

По рано днес деня другият ни представител на първенството Васил Маринов спечели сребро в двубоя и в двете движения на кат. 102 кг. Така равносметката на България от световното в Ташкент е злато и сребро в двубоите плюс злато и три пъти сребро в отделните движения.

Българските шампиони се завръщат от Узбекистан с полет през Истанбул, която се очаква на Аерогара София Терминал 2 утре, понеделник в 20.35 ч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Честита победа,юнак ! Благодаря за победата !
4
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Не става ясно шампиона Христов в коя категория е победител.За Маринов,който е взел сребро в двубоя,е в кат.102 кг.
3
3
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Списвача на статията да ни информира в коя категория са нашите победители.Този спорт се играе на...категории,съобразно теглото на състезателят.Все пак,трябва да сме...коректни.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво. Ти си Гордост за страната ни!!!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво пич! Само не ставай премиер някой ден!