Проф. Петър Киров за спорта, успехите и първите стъпки в борбата

Не разбирах нищо от борба, сподели двукратния олимпийски шампион
22 окт 2021 15:42, Ния Христова
15
 
 Двукратният олимпийски шампион по класическа борба проф. Петър Киров печели първия си олимпийски медал само 4 години след като започва състезателната си кариера. За първите му стъпки в борбата и трудния път от курсовете за стругар до олимпийския връх той разказва в рубриката "Златните" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Определенията за себе си не ги давам аз. Почитателите, любителите на спорта ме знаят от 21 години нататък. Аз съм един обикновен човек, който има своето детство, ученически години и казарма. Малко преди прага да навърша 21 години, прекрачих прага на спортната зала", призна проф. Петър Киров.
 
Той сподели, че е от село, в което е нямало дори електричество когато се е родил.
 
"Нямаше никакъв спорт. Но по традиция в нашето село по празници и сватби два спорта бяха удостоявани с голямо внимание - конните състезания и борбите", спомни си двукратният олимпийски шампион.
 
А интересът му към спорта се възражда, когато той отива в завод "Сила" да се обучава за стругар. 
 
"Отидох в тази зала. Вътре се занимаваха трима треньори с деца, с младежи и с мъже. Минах покрай първия, който ме попита на колко години съм. И когато казах на 21, той ми отговори, че на моите години някои вече се отказват от борбата. Каза ми, че е късно", спомни си проф. Киров.
 
Третият треньор обаче му обръща внимание.
 
"Исках така да се сборя, но ми беше трудно, защото не разбирах нищо от борбата. Нямах спортен екип. Тогава той ми каза, че ще ме запише класическа борба. Следващата година участват на едно републиканско първенство", сподели спортистът.
 
"За различните първенства от висок ранг като стратегия съм си представял следното: Ако не взема точка - да не разреша да ми вземат точка. Ако не направя хватка - да не позволява да ми направят хватка. Въпреки всичко на две от Олимпиадите правих това, което ми трябва и колкото и когато ми трябва", разказа двукратният олимпийски шампион.
 
Пътят до Олимпиадите е бил много труден, а всеки е трябвало да се докаже пред треньора на националния отбор.
 
"Когато съм побеждавал съперници, никога не съм вдигал ръце, за да покажа, че съм победил. Исках да бъде смирен към загубата на човека, защото с всеки може да се случи", каза спортистът.
 
Проф. Киров посочи, че в спортния си живот е завоювал 52 медала от различни турнири и първенства. И сподели, че не е успял да завоюва трети олимпийски медал заради контузия.
 
"Имам чувството, че половин България ми е роднина. Обаждат ми се хора отвсякъде. Така беше и когато се връщах от Олимпиадата - войници искат отпуска от командира, защото съм станал олимпийски шампион", припомни си спортистът.
 
Гледайте цялото интервю във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
НАПИСА МИ ЧЕТВОРКА - НА ИЗПИТА ПО БОРБА -А , БЯХ ОТ НАЙ- ДОБРИТЕ !!! ИМАМЕ И ПРОФЕСОР ПО ФУТБОЛ - ЧЕРВЕНЯКОВ ИЛИ ЧЕРВЕНКОВ !!!!! С ТАКИВА" ПРОСТИ ФЕСЪРИ" --- КЪДЕ НИ Е "ВЕЛИКАТА " БОРБА И ВЕЛИКИЯТ ФУДБОЛ ????????????
9
0
 
10
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До анонимен 12Дан Колов няма постижения в борческата наука, не е теоретик за разлика от професор Петър Киров.
8
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Роден е в с. Калчево, Ямболско на 17 септември 1942 г. Работи като стругар в ямболския завод Сила. :)))
7
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Царство България има едно светло име в борбата-Дан Колов. Всички след него бледнеят.
6
1
 
12
 
! Отговори
vlady преди 2 години
"Ранъта прай борбата, ни можи рани ни можи бори" е тема на докторска дисертация по борба.
5
2
 
2
 
! Отговори
"АНАБОЛОВИ преди 2 години
НЕЩАСТНИЦИ ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ НАЦИЗЪМ"??? Що, сегашните "НЕЩАСТНИЦИ" - борци, щангисти и прочие, само на "ранъта прай борбата" ли я карат?
4
2
 
2
 
! Отговори
За същия преди 2 години
не четохме ли същото вчера?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото знам - Петър Киров и Боян Радев са по два пъти олимпийски шампиони в борбата. Юначни българи. А тук някакви грухтят и политиканстват
2
5
 
3
 
! Отговори
циганин преди 2 години
кога му побеля моцуната?
1
4
 
18
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Браво на учения борец! Да е жив и здрав!

Спонсорирани публикации