Съдът реши - Камила Валиева да продължи участието си в Пекин

Руската фигуристка е дала положителна допинг проба на 25 декември
Обновена: 14 фев 2022 08:41 | 14 фев 2022 08:38, Елка Василева
47
 Съдът реши - Камила Валиева да продължи участието си в Пекин
Снимка: архив, БГНЕС

Спортният арбитражен съд (КАС) допусна руската фигуристка Камила Валиева до индивидуалната надпревара на Олимпийските игри в Пекин.

Жалбата на Международния кънки съюз, Световната антидопингова агенция и Международния олимпийски комитет за отмяна на решението на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е била отхвърлена, предаде БНТ.

РУСАДА позволи на състезателката да продължи участието си на Игрите след отборната надпревара въпреки положителната допинг проба, дадена на 25 декември. Трите институции оспориха това решение, но КАС отхвърли жалбата.

Още по темата

Новината беше обявена чрез съобщение в сайта на КАС.

Камила Валиева ще може да участва в кратката програма при жените на Игрите, която ще се проведе утре, 15 февруари, а волната е насрочена за 17 февруари.

"Въз основа на твърде ограничените факти по това дело и след разглеждане на съответните правни проблеми съдът определи, че не трябва да се налага временно отстраняване на спортиста", се казва в решението на КАС.

Един от основните доводи в решението е свързан с казуса, че Камила Валиева е „защитено лице“ съгласно Световния антидопингов кодекс, тъй като е под 16 години. Правилата за тези лица са различни.

Тя все още подлежи на дисциплинарно наказание, но в доводите на съдиите е посочено, че отстраняването на фигуристката от Игрите би ѝ „причинило непоправима вреда при тези обстоятелства“.

Панелът на КАС също така подчертава, че има сериозни проблеми с ненавременното съобщаване на резултатите от допинг тест на спортиста, извършен през декември 2021 г. Тя е била информирана на 8 февруари след участието ѝ в отборната надпревара. Обичайно резултатите от "А" пробите излизат за 20 дни, а в случая е отнело почти месец и половина.

От КАС са взели под внимание "късното информиране" за положителния допинг тест, което "не е по нейна вина, а е станало след началото на Олимпийските игри".

Правните последици от положителния тест на Камила Валиева не са били разгледани от този тричленен състав. Това обаче ще се случи на по-късен етап.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Тази промяна само потвърждава,че съм прав....
42
0
 
6
 
! Отговори
Партенката преди 2 години
е част от сценария за ТСВ, дразнят мечката едни ловци-..
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като имам предвид високия морал на руснаците и създадения прецедент от МОК на следващата олимпиада Русия ще се състезава само с дрогирани деца.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поправителен: още тази година ISU ще вдигне минималната възраст за участие в турнирите при жените до 16 години, а от догодина - до 17 години. През 2023 г. в турнирите няма да участват жени по-млади от навършени към първи юли 17 години.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На следващата олимпиада ще има поне две -три малолетни, допингирани състезатели"__ Несведущ необективен, няма да има, защото още тази година ISU ще вдигне възрастта при жените до 16 години, а от догодина - до 17 години.
38
7
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Не коментирам решението,но ще предскажа... На следващата олимпиада ще има поне две -три малолетни, допингирани състезатели . Това решение,може да отвори кутията на Пандора.
37
5
 
6
 
! Отговори
Крум преди 2 години
ЗНАЕХ СИ! В тази държава всичко хубаво е свързано с българите!!!Камила Валиева e БЪЛГАРКА, родом от гр.Казан, Волжска България/официално в Империята на Злото я пишат татарка - знаете, с указ на Ленин всички българи са прекръстени на татари/
36
4
 
16
 
! Отговори
Гоги преди 2 години
Много злоба, малко факти. А дали това е допинг който има значение в този спорт ?Все пак момичето не вдига щанги или кара колело... Простата истина е че има прекалено много омраза срещу Русия и цялата шайка *** ще изпита оргазъм това дете да бъде изритано от спорта, шадефойде !
35
11
 
3
 
! Отговори
Крум преди 2 години
ДА ДРОГИРАТ ДЕЦАТА С ДОПИНГ!Това може да се случи само в ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО!!!!
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Астматиците" от отбора по биатлон на Норвегия не харесват това...
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак Валиева след няколко месеца навършва 16 г.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак трябва да се зачита Международната конвеция за защита на детето!
31
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 Викаш, за рускинчето хванато с допинг всичко е наред, а с Байлс, която НИКОГА не е хващана с такъв, да "не говорим" и че била "мутант". Пълната красота на русофилското лицемерие на показ.
30
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom "Малко офтопик, но спомнете си как реагираха руските гимнастички и особено тяхната наставничка на победата на нашите момичета в Токио и отново помислете кого "защитавате"." Тогава такава гнусотия се изля по адрес на нашите момичета а тук четох само как рускините "имали право" да го правят, защото "повече заслужавали". Тогава за пореден път се убедих, че русофилите не са никакви българи.
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз "Защо тези лаборатории са винаги в Западноевопейски страни?" Не са. Но има пример защо все по-малко са в страни като Русия.
28
20
 
10
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Единственото "несломимо" нещо в случая е самоотвержеността и жертвоготовността на българските русофили! В случая, става дума за допинг проба. Ако фигуристката би била представител на която и да е друга нация, щяхте да плюете и ехидничите. Но .. светата майчица Рус? Абсурд. Малко офтопик, но спомнете си как реагираха руските гимнастички и особено тяхната наставничка на победата на нашите момичета в Токио и отново помислете кого "защитавате". Както и да е, я си плюйте на воля!
27
20
 
5
 
! Отговори
Русия е аут преди 2 години
Ще има следващо заседание и там и ще и вземат първия медал.
26
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно за Байлс не приказвай, човече жалки, защото то е същество-мутант, назобано до козирката. Това се доказа от хакнатите бази данни на УАДА - антидопинговата службица на служа у САЩ, която после мънкаше, че на Байлс й било дадено "медицинско изключение заради хиперактивност" и прочее дрънканици. Двойни стандарти, това е. А рускинчето е вземало не допинг, а едно доста разпространено, безобидно лекарство срещу ангина пекторис - и аз вземах такова преди няколко месеца.
25
8
 
22
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Защо тези лаборатории са винаги в Западноевопейски страни?
24
18
 
11
 
! Отговори
tufy преди 2 години
В крайна сметка това ще е кариера започната със скандал и такава ще си остане завинаги.