Почина легендата на "Черно море" Дамян Георгиев

Нападателят е издъхнал на 72-годишна възраст
8 май 2022 13:38, Петя Славова
8
Почина легендата на "Черно море" Дамян Георгиев
Снимка: Официален сайт на "Черно море"

Легендата на "Черно море" Дамян Георгиев е починал на 7 май на 72-годишна възраст. Георгиев е издъхнал в съня си, след като през последните шест месеца се бореше с коварно заболяване. Цялата кариера на бившия флангови нападател преминава в тима на “моряците”. Георгиев от много години живееше в САЩ, информираха от клуба.

"Чудото", както е известен Георгиев, е възпитаник на школата на "Черно море". През 1968 г. е включен в първия състав на "моряците" и дебютира в „А“ група на 18-годишна възраст. Година по-късно става европейски шампион с юношеския национален отбор, с който записва 11 мача и 3 гола. На 28 декември 1969 г. дебютира за „А“ националния отбор в контрола срещу Мароко, която е загубена с 0:3.Това му остава единственото участие за мъжкия състав на България. Между 1970 г. и 1972 г. изиграва 16 мача и вкарва 3 попадения за младежкия национален отбор.

Георгиев играе за "Черно море" в продължение на 10 години.

В първенството записва общо 244 мача с 63 гола – 213 мача с 55 гола в „А“ група и 31 мача с 8 гола в „Б“ група. Бърз, пробивен и техничен футболист. Майстор на спечелването на дузпи. По време на кариерата му са отсъдени 58 наказателни удара за "Черно море" след нарушения срещу него.

След края на състезателната си кариера се занимава с треньорска дейност. Седемнадесет години работи в детско-юношеската школа на клуба. Впоследствие е бил начело на "Овеч" (Провадия), "Локомотив" (Каспичан) и "Ботев" (Нови Пазар), чийто състав успява да изведе до промоция за „Б“ група. През 1996 г. за кратко е старши треньор на "Черно море". Живеше в Орландо (Флорида), САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
М. Иванова преди 1 година
Бог да го прости и съболезнования на всичките му близки!Баща ми ми е разказвал за таланта му и отдадеността му към футбола.
5
0
 
2
 
! Отговори
ВАРНЕНЕЦ преди 1 година
Чудото беше голям играч. Не като сегашните проекти. Мир на праха му!А като гледам снимката от стадион "Юрий Гагарин" и това, което е сега ми се плаче и ми става ясно защо преди имахме отбори от играчи а сега имаме отбори проекти за няколко месеца,
4
4
 
4
 
! Отговори
Легенди на кило преди 1 година
Много легенди, много нещо...Цяла библиотека могат да направят от легенди футболисти и спортисти ама кой ще я чете...храна за плъховете!
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес си отиде и Доцент Милчо Хаджиевски (1930 - 2022) - български географ, доцент по икономическа география във ВТУ, партиен секретар, главен секретар на Великотърновския партиен комитет.
2
3
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Спорта учи на труд и дисциплина,защото без тях няма високи резултати. Бай Дамян е пример за отдаденост и постоянство на футбол;а и за това много фенове го помнят.Мир на праха му,светла му памет.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Футболистите не живеят дълго, за жалост. Сърцето им е твърде изтормозено.