Станка Златева: Винаги съм се борила за титлите

Симеон Щерев ми отвори очите за борбата, сподели легендата в женската борба
20 май 2022 09:43, Красимир Ангелов
21

В рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR ви срещаме с първата българка, участничка в Олимпийски игри в женската борба - Станка Златева.

"Всички знаят, че съм била в спортно училище в Ямбол, но с друг спорт. Няма случайни неща. Борбата е спортът, който ми хареса. Минах и през други спортове, но това беше моето", каза Станка Златева пред Мария Константинова.

Първият ѝ треньор е Демир Демирев, който почина през 2013 година.

"В осми клас влязох в спортното училище. Той беше човекът, който ми каза, че имам данни за този спорт. Той ме прави щастлива. 19 години - най-хубавите години от моя живот. Винаги съм искала да бъда на първите места, аз съм се борела за титлите. Но въпросът е, че не ги ползвам като тежест и не парадирам с тях", допълни Златева.

За нея победата е начин да докажеш, че си по-добрият.

"Първото място е начин да докажеш, че си се трудил достатъчно и си дал повече от другите, за да си там. Имам две Олимпиади и две загуби. Когато си готов за златния медал, но два пъти го изтърваваш - нещо е липсвало. Винаги се помнят първите. Най-голямата мечта на спортиста е да отиде на Олимпиада. Всеки мечтае за злато. Ако отиваш за третото място, ще станеш пети", сподели най-титулуваната българка в борбата.

Тя е изключително благодарна на личния си треньор Симеон Щерев: "Той е човекът, който ми отвори очите за борбата, за живота. Накара ме да видя този спорт от този ъгъл. Запознах се с него, когато бях на 23 години вече. Ако този човек го познавах 5 години по-рано, щях да съм 10 пъти световна шампионка."

Попитана какво си спомня от първата световна титла, Златева отговори: "Това е най-уникалното състезание за мен тогава. Много е трудно да се задържиш на върха, много лесно изгряваш, но после идват тежестта, отговорността. Сега се вижда при всички деца - ако на един шампионат станат първи, на втория ги няма никъде. Психиката се гради с времето."

Тя е категорична, че ако не е започнала да се занимава с борба, щеше да си стои на село. В момента Златева е треньор на националния отбор за девойки.

"Човек трябва да има нещо, което да го държи. Трябва да предам това, което ми е дадено. Това е моята философия, трябва да имам задачи, за да се чувствам жива", коментира Станка Златева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Фенъ преди 1 година
Станка може и артистка да стане - в ролята на мис Пиги, без нужда да се гримира
17
0
 
0
 
! Отговори
Ариф преди 1 година
Когато падна от китайката,направо ми прималя пред очите.Виждам че има хора които се подиграват на бившата ми шампоинка заради килограмите и,но това са все хора които в зала не са стъпвали никога.И ако някога са се качвали на кантара преди състезание,биха си умрели от срам заради думите си.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма жена е Станка! Бих си я взел вкъщи, но е тесно, няма толкова място!
15
2
 
5
 
! Отговори
поиуътре преди 1 година
Успех, Станке! Толкова радост и гордост си донесла на България! В нашата мила родина винаги е имало и такива дребни,злобни и тъжни душици,които все ще намерят кусур,дори и където такъв няма-също типично по-нашенски.
14
3
 
5
 
! Отговори
Луд с лопата преди 1 година
Няма спор за постижения ,но има диети ,трябва както в спорта така и в живота ,ограничения ,зор но после идва резултата.Не може да се отпуснеш като ..... да си 150 кила и да се оплакваш че всичко е криво
13
3
 
6
 
! Отговори
toti преди 1 година
Айде не се вкарвай толкова на сериозно,ами си давай по малко зор и да ямаш работа,пак е добре,щото може да си правиш какво ти е кеф,а има хора нямат и пари и пак се радват на деца,внуци изобщо да виждаш слънцето и да си жив по хубаво няма
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то в борбата само за титлите мислят, това да не е някакво японско или китайско бойно изкуство, че да се стремят към съвършенство... В борбата си гледат яденето и медалите и после парите от министерството...
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА ТАКИВА ФИЗИЧЕСКИ РАЗВИТИ УМНИЦИ ТРЯБВА ДА ИМ РАЗБИЕШ ГЛАВАТА ЗА ДА ТЕ ЧУЯТ, ТАКА СА СВИКНАЛИ. С БЛАГА ДУМА И ДЕБАТ НЕ СТАВА. А ДОРИ ДА ГИ НАБИЕШ ПЪК ПОЧВАТ ДА СЕ СЪРДЯТ И ДА СИ ДИРЯТ ПРАВАТА.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитът разни борци и боксьори да бъдат изтипосани като български национални геори едва ли не е опит за профанизация на българската култира.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ СЛУШАМ "МИСЛИ" НА ЧОВЕК КОЙТО ЗА ПЕТ СТОТИНКИ РАБОТА НЕ Е СВЪРШИЛ С УМА СИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен да, да страхотен дървен философ е Станка - здраво стъпила на село и от всичко разбира..
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотна е Станка - толкова здраво стъпила на земята и трудолюбива! Възхищавам се от нейната скромност и земност! Успехи във всичко!
6
4
 
11
 
! Отговори
Руслан Мъйнов преди 1 година
Успех Станка Златева. Браво!
5
5
 
7
 
! Отговори
Виц преди 1 година
- Здравей, как се казваш? - Станка. - Не та питам с кво си дошла, мa, питам те как се казваш, вземи тоя подарък от мен. - For me? - К'ви фурми мa.. ягоди...
4
1
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Рънътъ прай борбътъ дето е казал пехливана :)))
3
1
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
КАКТО ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ КУЛТУРА И ФИЗИЧЕСКА КУЛТУРА ТАКА ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ КУЛТУРЕН И ФИЗИЧЕСКИ КУЛТУРЕН ЧОВЕК.
2
9
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Баба Станка отказвала да тренира деца ако не и позволявали да ги възпитава!!!! Кудкудянка! Децата си имат родители драга, ти си боркиня не педагог. Гледай си това от което разбираш. Аман от физически културни и умни същества.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем. Нали това работиш, бориш се!