Дания показа екипите си за Мондиал 2022, ядоса домакина Катар

Датчаните ще протестират срещу погазването на човешките права
Обновена: 29 сеп 2022 13:45 | 29 сеп 2022 13:20, Красимир Ангелов
11
Дания показа екипите си за Мондиал 2022, ядоса домакина Катар
Снимка: БГНЕС

Националният отбор на Дания по футбол ще носи изчистени екипи по време на световното първенство по футбол в Катар, с които ще протестира срещу погазването на човешките права в страната.

Титулярните фланелки ще бъдат изцяло червени, а резервните - черни, като и на двете марката Hummel и емблемата на федерацията се сливат с екипа.

"Цветът на траура", пишат от Hummel в пост в Инстаграм с фланелките на датчаните.

"Подкрепяме датския национален отбор по футбол във всичко, но това не бива да бъде възприемано като подкрепа и за турнира, за чието провеждане загинаха хиляди хора".

Дизайнът бе загатнат от местната федерация още през миналата година, когато Дания обеща, че ще носи фланелки с "важно послание" за световното първенство в Катар. И докато политическите лозунги са забранени от ФИФА, то носенето на фланелки в един цвят не е.

В отговор върховният комитет на Катар публикува официално изявление по повод протеста на националния отбор на Дания по футбол.

"Откакто спечели правото да организира Световното първенство по футбол, Върховният комитет работи усърдно заедно с правителството на Катар, за да гарантира, че този турнир ще осигури трайно социално наследство. Поради тази причина ние оспорваме твърдението на Hummel, че Световното първенство е струвало живота на хиляди хора. Освен това, ние с цялото си сърце отхвърляме омаловажаването на нашия истински ангажимент за защита на здравето и безопасността на 30 хиляди работници, които построиха стадионите за Мондиала и другите инфраструктурни обекти", се казва в изявлението.

"Същият ангажимент сега е в сила за 150 хиляди работници в различните сектори за турнира и 40 хиляди работници в хотелиерството. Тежестта винаги трябва да бъде на държавите да правят повече за защита на правата на хората по целия свят, включително и в Дания. Работата на Върховния комитет е призната от множество организации в международната общност за правата на човека като модел, който е ускорил прогреса и е подобрил живота на хората", добавят организаторите.

"Реформите в Катар са признати от Международната организация на труда и от Международната конфедерация на профсъюзите за еталон в региона. Както всяка страна, напредъкът по тези въпроси е пътуване без край и Катар е ангажиран с това пътуване. Настояваме Футболната асоциация на Дания да предаде точно резултатите от подробната комуникация и работа с Върховния комитет и да гарантира, че това е съобщено правилно на техните партньори в Hummel", пише в официалното изявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да ги бяха бойкотирали, да не участват... ама шейха в Катар дава пара, не се изпуска
7
12
 
12
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Катар не е убивал хиляди невинни хора по време на колонизациите като скандинавците, францизи и испанци. Така, че смешно е датчани да протестират за жертви при строежа на стадионите, а да са убивали и рязали ръце за откраднати чбълки както са правили европейци. И до ден днешен има хора без ръце оттогава.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога повече ислям!
5
0
 
0
 
! Отговори
ами преди 1 година
като са богати да си купят не да ми носи жалентина прьст от гробища
4
0
 
0
 
! Отговори
как преди 1 година
се прежали домакина и аз незнам
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех, как така всички държави богати на газ и нефт, все са под удара на НПО-та и други квази организации.
2
5
 
23
 
! Отговори
Да напомня: преди 1 година
Тия борци за права са от същата демократична страна, която допусна американците да гръмнат СП 1,2 в нейни териториални води! Смях!
1
1
 
1
 
! Отговори
е преди 1 година
няма квата да ни командва пове4е

Спонсорирани публикации