Да пробиеш в мъжки свят: Стефани Фрапар - първата съдийка на Световно

Французойката ще свири мача между Германия и Коста Рика
30 ное 2022 21:07, Красимир Ангелов
54

Снимка: БГНЕС

Виж други галерии »

Мач за историята – в такъв ще се превърне решаващия мач за Германия срещу Коста Рика от световното първенство по футбол в Катар.

Бундестимът се нуждае само от победа, за да избегне провала на втори пореден Мондиал и да успее да се класира за фазата на директните елиминации. Не обаче представянето на германците в този мач ще остане в историята, а с нещо друго, доста по-любопитно.

Французойката Стефани Фрапар ще стане първата жена в историята, която ръководи мач на Световно първенство по футбол за мъже. Това стана ясно преди ден, след като ФИФА обяви нарядите за предстоящите мачове от Мондиала в Катар.

38-годишната Фрапар ще бъде подпомагана от други две съдийки. Бразилката Неуза Бак и мексиканката Карън Диас Медина ще бъдат нейни помощнички край страничните линии.

Коя обаче е Стефани Фрапар?

За любителите на женския футбол името й е познато отдавна. Фрапар е смятана за най-добрата жена съдия във футбола и затова не е изненада, че именно тя ще бъде първата, ръководила мач на Световно първенство за мъже. Тя е избирана за най-добра съдийка в света през 2019, 2020 и 2022 година и имиджът й в женския футбол е почти като този, който имаше преди години настоящият шеф на съдиите в световния футбол – Пиерлуиджи Колина.

През 2021 година французойката стана първата жена, която ръководи мач от световните квалификации, като тогава ръководеше мача между Нидерландия и Латвия. От 2019 година насам тя неизменно ръководи мачове във френския футболен елит, а вече дори има ръководени мачове и в мъжката Шампионска лига. Първият й такъв бе  между Ювентус и Динамо (Киев). Това става на 2 декември 2020 година, като по този начин тя става първата жена, ръководила мач в Шампионската лига.

Фрапар е родена на 14 декември 1983 година в малко френско градче и започва да се занимава в футболно съдийство още когато е на 13 години. Когато е на 18 тя вече ръководи международни мачове на ниво девойки до 19 години. А още през 2011 година, когато е на 28, тя свири мачове от френската трета дивизия за мъже.

Добрата й кариера не остава незабелязана и през 2015 година тя вече ръководи мачове от Световното първенство за жени, което тогава се провежда в Канада. 4 години по-късно е избрана да ръководи финала на турнира.

На 2 август 2019 година Фрапар води и мача за Супер Купата на Европа, спечелен от Ливърпул срещу Челси.

Преди няколко месеца – на 7 май 2022 година, Фрапар влезе в историята и като първата жена, ръководила финал на мъжки футболен турнир в родината си. Тя свири финала за Купата на Франция между отборите на Ница и Нант.

Сега на ред е и най-големият футболен турнир в света – Световното първенство по футбол. Място, където очакванията са госпожица Фрапар отново да се представи на познатото за нея високо ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.