Да пробиеш в мъжки свят: Стефани Фрапар - първата съдийка на Световно

Французойката ще свири мача между Германия и Коста Рика
30 ное 2022 21:07, Красимир Ангелов
54

Снимка: БГНЕС

Мач за историята – в такъв ще се превърне решаващия мач за Германия срещу Коста Рика от световното първенство по футбол в Катар.

Бундестимът се нуждае само от победа, за да избегне провала на втори пореден Мондиал и да успее да се класира за фазата на директните елиминации. Не обаче представянето на германците в този мач ще остане в историята, а с нещо друго, доста по-любопитно.

Французойката Стефани Фрапар ще стане първата жена в историята, която ръководи мач на Световно първенство по футбол за мъже. Това стана ясно преди ден, след като ФИФА обяви нарядите за предстоящите мачове от Мондиала в Катар.

38-годишната Фрапар ще бъде подпомагана от други две съдийки. Бразилката Неуза Бак и мексиканката Карън Диас Медина ще бъдат нейни помощнички край страничните линии.

Коя обаче е Стефани Фрапар?

За любителите на женския футбол името й е познато отдавна. Фрапар е смятана за най-добрата жена съдия във футбола и затова не е изненада, че именно тя ще бъде първата, ръководила мач на Световно първенство за мъже. Тя е избирана за най-добра съдийка в света през 2019, 2020 и 2022 година и имиджът й в женския футбол е почти като този, който имаше преди години настоящият шеф на съдиите в световния футбол – Пиерлуиджи Колина.

През 2021 година французойката стана първата жена, която ръководи мач от световните квалификации, като тогава ръководеше мача между Нидерландия и Латвия. От 2019 година насам тя неизменно ръководи мачове във френския футболен елит, а вече дори има ръководени мачове и в мъжката Шампионска лига. Първият й такъв бе  между Ювентус и Динамо (Киев). Това става на 2 декември 2020 година, като по този начин тя става първата жена, ръководила мач в Шампионската лига.

Фрапар е родена на 14 декември 1983 година в малко френско градче и започва да се занимава в футболно съдийство още когато е на 13 години. Когато е на 18 тя вече ръководи международни мачове на ниво девойки до 19 години. А още през 2011 година, когато е на 28, тя свири мачове от френската трета дивизия за мъже.

Добрата й кариера не остава незабелязана и през 2015 година тя вече ръководи мачове от Световното първенство за жени, което тогава се провежда в Канада. 4 години по-късно е избрана да ръководи финала на турнира.

На 2 август 2019 година Фрапар води и мача за Супер Купата на Европа, спечелен от Ливърпул срещу Челси.

Преди няколко месеца – на 7 май 2022 година, Фрапар влезе в историята и като първата жена, ръководила финал на мъжки футболен турнир в родината си. Тя свири финала за Купата на Франция между отборите на Ница и Нант.

Сега на ред е и най-големият футболен турнир в света – Световното първенство по футбол. Място, където очакванията са госпожица Фрапар отново да се представи на познатото за нея високо ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
29, не цял ( 42 км, а полумаратон 21 км). Толкова е тичането за един мач. Между другото, познавам много дами които тичат маратони, че и ултрамаратони съвсем успешно. Ако си във фирма не е проблем.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
31, Олеле и аз сама си ремонтирам, монтирам и сглобявам в къщи почти всичко, но това не ме прави "мъжкарана" (естествено не съм лигла де). Всеки човек може да свърши горе-долу всичко на нормално ниво, ако положи усилие да научи, кое как. Тва няма общо с пола, а с това дали искаш да си независим и оправен. И от двата пола, естествено, има некадърни за нищо, което е по-скоро от страх, мързел и нежелание да се научи нещо.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па ако е добър съдия - нека свири.Те жените това го умеят по-добре от мъжете.Както се пее "съдията, съдиятааа...съдиятааа -----". Всичко се прави за да се свири както трябва.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на Ганьoвицa не го разправяйте. Нашенската слугиня и "домакиня" кариера няма. Виси по цял ден пред печката в панелката, докато "тая гадна връзкарка на Пешо жена му я уредили в ИТ сектора и взимала 20000лв., гадната връзкарка". Нищо, че втората е учила години за целта де. Плаче ми се понякога как мисли българката. Шкембакът с 15-годишното БМВ и анцуга е царят на света, господарят вкъщи. И животът на канарчето в клетка си минА, докато някои жени си градят семейство, живот, кариера и преуспява
28
1
 
3
 
! Отговори
бай Тодор преди 1 година
С хиджап ли ще води срещата или с шорти?-за един приятел, мюсулманин питам.
27
1
 
1
 
! Отговори
Има едни жени преди 1 година
"мъжкарани". Поведението им е като на мъж, хобитата им са мъжки, у тях те си ремонтират нещата. Единици са, но ги има. Познавам 1-2 такива, държиш се с тях като с мъже и всичко е точно. Та, мисълта ми, е че не е невъзможно такива жени да "пробият" в мъжка сфера, тъй като и мъжете ги възприемат по-лесно именно заради признаците, които изброих по-горе. Обаче да се твърди, че всяка жена може да направи същото е леко абсурдно.
26
0
 
7
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Невероятно добра съдийка, следя й кариерата от доста време, с класи над разни измислени герои като оня паляяк, който вчера свири една от най-смешните дузпи изобщо на световни първенства на мача Аржентина- Полша.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-малкото има да претича цял маратон, за да следи събитията. Това как ще го направи жена? Стига с тия джендърски изцепки.
24
1
 
6
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Вече нещата са променени, много мъже също умеем да надуваме свирката!
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самото заглавие е подвеждащо, защото пробутва някакво вече феминизирано мнение. Аз пък познавам една кранистка - не е като да търчиш 90 минути, а си е пълен 8 часов работен ден с всичките рискове да падне нещо на някого на главата. И си изглежда като жена в нормални дрехи, а не като това нещо. Всъщност съпругата ми ме накара да го напиша това. Била жена съдията. И какво? Нали си върши работата. Айде един паметник да й направим. Тия араби са смахнати.. жена съдия, а не можеш една бира да изпиеш.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десетки, може би и стотици мъже съдии по-добри от тази са пренебрегнати за да може тази от харема на Колина и Инфантино да свири на световно.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шок и ужас за ислямския свят. Сигурно са станали пишман че са приели световното да е в Катар.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яка е бабата, ще натакова всички мераклии.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези "пробиви" са ни ясни, особено когато политиката се намеси във футбола. Достатъчно е само да погледнеш времевата линия на предишните й пробиви в мъжкия футбол и да я съпоставиш с политическите събития от 2019-та насам.
18
2
 
0
 
! Отговори
Пловдивджанинът преди 1 година
Какъв мъжки свят бе? Тази да дойде в България да се учи от Коврозаврите да види как се пробива айляк
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бяха пуснали нашата Павлета...Поне ще покаже крака и дупе.
16
3
 
7
 
! Отговори
Търчи и се поти преди 1 година
Не стига миризмата на риба, ами и на пот. Айде мерси...
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия да си ходи викам.С Дания може да хванат един и същ самолет ако побързат, онзи с дъгата.
14
3
 
2
 
! Отговори
Не е грозна преди 1 година
Жени-ГЕРБ са в пъти по-гpoзни. Ако изключим хостесата от Варна.
13
1
 
1
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Представате ли си това да ви е жена и минджата му да не седи в кухнята и да готви, ами да се лашка агресивно в компанията на 22-*** спортиста?