Руснаци и беларуси ще се състезават под неутрален флаг

По този начин те се участват по международни състезания
Обновена: 30 яну 2023 14:14 | 30 яну 2023 14:14, Йоана Цонева
59
Руснаци и беларуси ще се състезават под неутрален флаг
Снимка: БГНЕС

Идеята да се позволи на руски и беларуски спортисти да се състезават в международни състезания под неутрален флаг, е добре установена и в съответствие с Олимпийската харта. Това се посочва в изявление на Международния олимпийски комитет, цитирано от ТАСС.

Позицията е отговор на отворено писмо от докладчиците на Съвета на ООН по правата на човека Александра Ксантаки и Тендай Ачиуме, адресирано до президента на МОК Томас Бах и публикувано на 14 септември 2022 г. Докладчиците на ООН изразиха загриженост относно препоръката руски и беларуски спортисти да бъдат изключени от международни състезания. Според тях забрана, която се основава на националност, повдига сериозни въпроси по отношение на принципа на недискриминация.

"Обсъжданата идея (руснаци и беларуси да се състезават в международни турнири като неутрални спортисти - б.р.) се подкрепя от огромното мнозинство на олимпийското движение и отразява това, което видяхме на практика през последните две седмици на "Аустрелиън Оупън", отбелязва МОК.

Още по темата
"Спортистите се състезаваха в турнира като индивидуални участници под неутрален флаг без никаква идентификация на тяхната страна. Концепцията е добре установена и също се използва в колоезденето и редица професионални лиги в Северна Америка и Европа. Принципите, на които се основава концепцията, са в съответствие с Олимпийската харта", изтъква се в становището.

От 16 до 29 януари в Мелбърн се проведе основната част от тенис турнира "Аустрелиън Оупън". Сърбинът Новак Джокович спечели наградата при мъжете, докато Арина Сабаленка от Беларус спечели титлата при жените.

В края на февруари 2022 г. МОК препоръча международните спортни федерации да забранят на руснаци и беларуси да участват в състезания след събитията в Украйна.

Комитетът обаче издаде нови препоръки на 25 януари тази година, като предложи да се позволи на спортисти от тези страни да участват в състезания като неутрални спортисти, ако не са подкрепили активно руската специална военна операция в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
чарли преди 1 година
След не много време сегашните многознайковци ще започнат да се състезават под руски флаг.
49
0
 
0
 
! Отговори
Бай уйй преди 1 година
Една бомба им нарисувайте на знамето
48
0
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 година
На тия двете фашистки дьржави да не се позволява да се сьзтезават даже и под занзибарски и тринидадски флагове! Да се превьрнат в нормални хора и дьржави ,уважаващи човешките чест и достойнство и тогава да се появят пред МОК!
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се направи нова олимпиада където да участват всички нормални държави, а не както сега някой да казва кой може да се състезава със собственото си знаме или въобще да не участва.
46
4
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Тия янки превърнаха демокрацията в политикация - сега подготвят закон за забрана на Тик-Ток в "демократичната" Америка.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо: това може и да има някакъв смисъл при индивидуалните спортове , но при колективните е пълна идиотщина. А най добре ще бъде пълен бойкот на лгбт първенствата. Да си се състезават помежду си " развитите и разработени гейзападняци".
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Видяхте ли какво мижаво европейско първенство по фигурно пързаляне беше? Такова ниско ниво на първенство от такъв ранг никога не е било" ---------------------------------- Видяхте ли как европейският зрител наказа ISU и МОК? Видяхте ли празните зали?
43
9
 
8
 
! Отговори
да се състезават преди 1 година
без химн и на флага им да пише терористи.
42
2
 
2
 
! Отговори
А1 преди 1 година
А Подуене слуша феновете!Събличай бе!
41
5
 
6
 
! Отговори
Ежко преди 1 година
А може и изобщо да не ви стъпят на олимпиадата!Това си е чиста проба унижение!
40
12
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
МОК и Томас Бах са продажници.Руски и беларуски диваци не бива да се допускат под никаква форма в цивилизования свят.
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са най-силни в къркането на водка,там са номер едно.В другите спортове ич ги няма.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31, aре бе копейко, и кога са били силни на биатлон, я сподели? Или пък в леката атлетика? В ски - бягането имат един Болшунов, а всичко друго е под редното ниво! Фигурно пързаляне не гледам, все пак съм хетеро - сексуален... А добре че не си казал че липсват и във футбола, защото там даже не се усеща липсата им
37
4
 
5
 
! Отговори
говорить Москва преди 1 година
руснаците ще се състезават под украйнски флаг
36
5
 
9
 
! Отговори
Да се състезават преди 1 година
под бел байрак, щом си отглеждат, избират и търпят диктатори!. Какво значи "неутрален", олимпийският флаг ли ще е това? Тия от МОК-а са много зле, сигурно са им напълнили гушите. Бай Лука сигурно и по чувал картофи им е обещал... пииииииии-пииииии-пиииииии-пииииииии
35
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руснаци и беларуси нямат място в световния спорт
34
9
 
13
 
! Отговори
а през ВСВ преди 1 година
къде се състезаваха спортистите от нацистка Германия? Само помежду си.... Това е отговорът---да се състезават помежду си нацистите от просията и лукашенковстан.
33
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските спортисти са с класи над останалите - в почти всички спортове. Ние бяхме силна спортна нация, но евроатлантизма не е../ба майката. Сега сме 100 години след маймуните. Както пише един по-долу - сега сме джендърска команда под флага на НАТО
32
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛАВА НА РУСИЯ!
31
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убийци!