Продължава работата по нормализиране на обстановката в страната

Вече са отворени пътищата Варна - Златни пясъци - Албена - Добрич, Варна - Кичево - Оброчище и Варна - Аврен
7 фев 2005 12:00,
Продължава работата по нормализиране на обстановката в страната
Почистването на пътищата и нормализирането на обстановката в страната продължава Снимка: Булфото

Северното платно на автомагистрала "Хемус" остава затворено за автомобили, съобщиха от пресслужбата на Областната администрация във Варна, цитирани от БТА. Южното платно е разчистено.

От 13,00 до 14,30 ч. днес по него ще се движат коли в посока Шумен-Варна. От 14,30 до17,30 ч. движението ще бъде Варна-Шумен. По данни на Областната комисия за защита на населението по северното платно на магистралата се намират 14 тира, 20 леки коли и 2 автобуса. Тече подготовка за разравяне на преспите и изтегляне на затрупаните превозни средства.

Вече са отворени пътищата Варна - Златни пясъци - Албена - Добрич, Варна - Кичево - Оброчище и Варна - Аврен. Затворени остават Ветрино - Нови пазар и Варна - Бургас. В областта има само едно село без ток. Без вода е с.Кичево.
Успешно до Варна е превозена родилка от с.Игнатиево.

Две от верижните машини, които Генералният щаб на Българската армия предостави на Варна, ще бъдат изпратени да заредят с хранителни продукти селата Орешак и Куманово в община Аксаково, съобщиха от пресцентъра на общината в морския град.

Тежка военна техника ще занесе храна и за хората, живеещи в местността "Крушките", община Аврен. Танковият влекач днес ще разчиства пътя Варна-Каменар-сметището в с.Въглен. Районният и окръжният съд в морския град работят, съобщиха от пресслужбите на съдилищата. Заседанията се провеждат по предварително обявения график. До отмяна на бедственото положение във Варна деловодството на окръжния съд ще работи от 9 до 15 часа.

Обявеното в петък бедствено положение в Шуменска област не е отменено, съобщиха за БТА от "Гражданска защита" - Шумен. Въпреки, че обстановката в региона започва да се нормализира, все още остава тежка ситуацията в северната част на областта, където близо 40 населени места четвърти ден са блокирани под преспите.

С помощта на верижни машини на жителите в тези села са осигурени хляб и хранителни продукти от първа необходимост, заявиха от "Гражданска защита".

Проходими са пътищата Шумен - Търговище - София, Шумен - Разград - Русе, както и Ришки проход. През прохода е отворена задвижение само една лента и автомобилите задължително трябва да са с вериги, предупредиха от "Гражданска защита".

По време на бедственото положение в разчистването на пътищата и спасителните операции са участвали 478 души от пътноподдържащите фирми, полицията, военните поделения и "Гражданска защита", съобщиха от областната комисия по бедствия и аварии. Използвани са 102 машини, от които 10 верижни влекачи.

Бедственото положение в община Каварна не се отменяя е решила днес Постоянната общинска комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи, информира пресаташето на общинската администрация. Всички пътища на територията на община Каварна са затворени за движение. Със заповед на кмета  Цонко Цонев са преустановени учебните занятия във всички училища до края на седмицата. В детските градини и ясли в Каварна и село Българево работят само дежурни групи, се казва още в съобщението.

Пътищата в Бургаска област са проходими при зимни условия. На места има заледявания. Тези участъци се опесъчават. От Областно пътно управление съветват водачите в рисковите отсечки да използват вериги и да ограничават скоростта.

В община Руен все още са блокирани 18 села. Пътят до тях продължава да се разчиства. Засега няма селища без ток или вода, каза кметът на общината Дурхан Мустафа. Бедственото положение там все още остава в сила. Продължава да духа силен вятър, който отново заснежава разчистените пътища,
каза още кметът. От "Гражданска защита" добавиха, че бедственото
положение е в сила и за община Царево.

Продължава въведеното “бедствено положение” в 34 общини в областите Бургас, Варна, Добрич , Разград, Силистра, Търговище, Шумен, Хасково и Ямбол, съобщиха по рано днес от "Гражданска защита".

Започна възстановяване на нормалното функциониране на инфраструктурите в страната – разчистване на основните пътни артерии и Републиканската пътна мрежа. Продължава възстановяването на електрозахранването, водоподаването и комуникационните връзки.

В щаба на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към МС е въведено постоянно дежурство. Информацията от обстановката в страната се актуализира и обобщава през 6 часа и същата се предоставя на институции и медии.

Под ръководството на областните и общински постоянни комисии, екипи на ДА “Гражданска защита”, МО, КАТ, Областните пътни управления, Районните пътни служби, Общински фирми, “Електроразпределение” и ВиК, продължават работа по нормализиране на обстановката.     


Спонсорирано съдържание