133 години от гибелта на Апостола отбелязват днес в Ковачевци

Признателното население ще положи цветя пред паметника на Апостола в с. Лобош и в училището в с. Косача, където е пребивавал Левски
17 фев 2006 09:23,
133 години от гибелта на Васил Левски ще отбележат днес в община Ковачевци, съобщиха от кметството. Инициативата е на общинското ръководство и младежкия клуб " Да съхраним българското, бъди българин", в който членува и президентът Георги Първанов.

Признателното население ще положи цветя пред паметника на Апостола в с. Лобош и в училището в с. Косача, където е пребивавал Левски.

В Лобош е имало таен революционен комитет. В местни архиви се съхраняват данни за пребиваването на Апостола в селото, твърдят от община Ковачевци. Затова през 1982г. е бил построен паметник на Дякона в Лобош.

Левски се отбивал и в училището в с. Косача, придружаван от възрожденеца Архимандрит Зиновий, според архивите.

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов кани днес народни представители, министри, кметове, общественици, учени, историци и творци да станат учредители на Национален комитет за честването на 130-годишнината от Априлското въстание, съобщиха от пресцентърът на Министерството на културата.

Учредителното заседание на комитета ще се състои в НДК. Ще бъде приета и национална програма за отбелязване на 130-годишнината от Априлското въстание.

Честването на годишнината е под патронажа на президента Георги Първанов.

Министър Стефан Данаилов е председател на организационния комитет за подготовката на тържествата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание