Кмет забрани древен езически ритуал заради нехуманност

С обичая "тричане" започваха всяка година обредните действия в село Бродилово; това е стара традиция, при която двама мъже връзват куче на примка
23 фев 2006 14:11,

Кметът на община Царево Петко Арнаудов забрани провеждането на обичая "тричане" на предстоящия празник Кукеров ден в странджанското село Бродилово. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Забраната на кмета е заради нехуманно отношение към животните.

С обичая "тричане" започваха всяка година обредните действия, свързани с празника. Това е стара традиция, при която двама мъже връзват куче на примка, а въжето е усукано около два кола, поставени над местната река.

След това кучето се върти, докато падне в реката, или избяга. Ритуалът, който е част от обредните действия, се прави, за да не заболеят кучетата от бяс. 

В съответствие с подписаните от страната ни международни документи за защита на животните, кметът Арнаудов забрани езическия ритуал и разпореди на началника на Районното полицейско управление да следи за спазване на заповедта. 

Кукерските игри в село Бродилово ще се проведат в края на седмицата, на 25 февруари. Те ще започнат с традиционната обиколка на кукерските групи по домовете в селото. Сред атракциите на обичая са кукерските дрехи, изработени от кожа със закачени на кръста звънци и хлопки.

Според местната традиция, кукерите не носят маски, а лицата им са намазани със сажди. Те са предвождани от цар, който е главна фигура в обичая. Обиколката по домовете цели изгонване на злите духове и пречистване на селото.

Обичаите на Кукеров ден ще завършат с уникалния обряд "Пали кош". В центъра селото  се натрупва кош от слама, който привечер се изгаря. Кошът от слама е символ на полога, в който кокошките снасят яйца. Според традицията, ако поставиш там пепел от огъня, кокошките ще носят повече яйца през годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание