Обилното снеготопене наводни къщи и улици във видински села

Пострадали хора и домашни животни няма
5 мар 2006 16:07,
Обилното снеготопене наводни къщи, дворове и улици във видинските села Долни Бошняк и Градец, съобщиха от дирекция "Гражданска защита" във Видин.

През последните 24 часа река Тополовец, преминаваща през тези села, рязко е повишила нивото си с повече от 1,5 м, каза за БТА кметът на село Градец Анжело Дуцов. Водата на реката е излязла на места от коритото си и е заляла десетина дворове и мазета в с. Градец и около 50 - в с. Долни Бошняк. В Долни Бошняк е запушена канализацията и водата извира от шахтите и залива мазета, дворове и улици. На места нивото на водата е над 40 см в приземните етажи на къщите.

Пострадали хора и домашни животни няма. Евакуиран е един възрастен човек-инвалид в Долни Бошняк при свои роднини, има готовност за евакуация на около 10-12 семейства, живеещи в ниската част на селото, каза за БТА заместник-кметът на община Видин Олег Джоканов. Той заедно с представители на дирекция "Гражданска защита" и на фирма "Напоителни системи" бе на мястото на наводнението.

Създадена е организация от община Видин за изграждане на временна дига в село Долни Бошняк, посочи Джоканов и увери, че в следващите 24 часа обстановката ще бъде овладяна.

От днес сутринта е преустановено плановото изпускане на вода от язовира в Кула, която би повишила още нивото на река Тополовец, съобщи Александър Цветков - директор на фирма

"Напоителни системи"-Видин. Той уточни, че в последните десет дни от язовира планово са изпускани около 300-500 литра вода в секунда, но не това е причина за наводнението. В язовира в момента има около 12,8 млн. куб. метра вода и свободният му обем е около 30-35 процента.

Цветков обясни, че в обработваемите земи около река Тополовец в землището на двете села има около 20-ина места, който са под вода.

Селата Долни Бошняк и Градец, и река Тополовец са под постоянно наблюдение от екипа на "Гражданска защита"-Видин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание