Всичко перфектно, а влакът пламнал?

При първоначалния оглед не са открити технически неизправности във вагоните на влака София-Кардам
29 фев 2008 18:24,
74
Всичко перфектно, а влакът пламнал?
Не са открити технически неизправности във вагоните на влака. Снимка: Булфото

При първоначалния оглед на техническите елементи в изгорелите вагони в нощния влак от София за Кардам не са открити неизправности на електрическата и отоплителна система. Това се посочва в съобщение от "Български държавни железници" ЕАД.

Установено е, че пожарът е възникнал от вътрешността на шестото купе на кушет вагона. Първоначалните данни на техническата комисия, разследваща инцидента, показват, че превозният персонал на влака е бил на работните си места и е изпълнявал служебните си задължения.

В комисията са включени експерти от "БДЖ" ЕАД, НК "Железопътна инфраструктура" и Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност".

При възникване на пожара в кушет вагона шафнерът е спрял влака със задействане на внезапната спирачка. Заедно с шафнера на съседния спален вагон той е предприел незабавни действия за потушаване на пожара.

Под ръководството на двамата служители е започнала евакуацията на пътниците.

Междувременно началникът на влака е уведомил органите на противопожарната служба и на Транспортна полиция за инцидента, се посочва в съобщението.

Техническата комисия ще продължи утре своята работа по разследване на причините за трагичния инцидент. Всички материали от работата на комисията ще бъдат предоставени на следствените органи.

Dnes.bg припомня, че осем души загинаха и петима бяха настанени в болница след пожар снощи във влака София-Кардам.

„Двата вагона изгоряха за двадесетина минути, беше страшно, не можеше да се диша“, разказа пред журналисти студентът по журналистика в Софийския университет Марина Новачева.Тя е пътувала в спалния вагон, който изгоря при снощния пожар.

12 от пътниците на изгорелия влак София-Кардам се издирват на горещия телефон, съобщиха операторите на линията.

Сред издирваните има и хора, които са добре, но не са се обадили на близките си след инцидента.

На всеки 10-15 минути на телефон 659 92 835 се обаждат разтревожени роднини.

Номерът бе обявен по-рано днес за информация за пътуващите в кушет и спалния вагон на бързия влак №2637 от София за Кардам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Добре щеше да е да сме като в Япония! Нивото на безпоастност е толкова ниски в БГ, че може да се каже, че го няма и е нормално да казат как всичко е било Ок. Като няма проблеми как се запали вагона?
12
2
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
преди.......10-15 г.,министъра на транспорта в Япония,си подаде оставката и напусна поста си (САМ - преди да приемат заявената му оставка!!!),само за това,че ВСИЧКИ влакове в страната,за изтеклата година са закъсняли с..........2 минути и 34 секунди!!!!!да,ама това е Япония и ВСЕКИ ЕДИН си гледа на задълженията......не просто като на средство,с което да си прекарва времето,докато се прибере у дома и да почне да "обсъжда" как трябва да се работи!!!!г-н министре,колко комисий ще са ти нужни за да накажеш........тоя който не си е свършил работата????? (щото много добре знаеме,че ТИ не си този който трябва да преглежда изправността на всеки вагон,както и това че за нови и по-хубави влакови композиций трябват МНООООООГО пари,които.........съвсем естественно ще ги вземеш от нас,като повишиш билетчетата - като че ли досега сме пътували,като сме плащали с........бирени капачки!!!!!!!!!!)
11
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
eto klipa - http://vbox7.com/play:05c0d7b7
10
2
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 16 години
Последният път, когато се возих на влак, беше преди 8 месеца. Валеше дъжд, навън и вътре в купето. Стана късо и елтаблото на 1 метър от нас изгърмя жестоко. Слава Богу, хора не пострадаха.Но при това състояние на влаковете на БДЖ, явно е било въпрос на време да се стигне и до трагедия.
9
2
 
0
 
! Отговори
Валтер преди 16 години
Уникални кадри на горящия влак София Кардам край Червен бряг сепоявиха в сайта vbox7. Вижте ги! Трагедията е огромна!Първанов да спре честванията за 3-и март! Да се обяви национален траур!
8
2
 
0
 
! Отговори
aldebaran преди 16 години
"При първоначалния оглед на техническите елементи в изгорелите вагони в нощния влак от София за Кардам не са открити неизправности на електрическата и отоплителна система. Това се посочва в съобщение от "Български държавни железници" ЕАД." - проверка от кой??? от БДЖ ли??? Смешници...
7
2
 
0
 
! Отговори
а преди 16 години
Естествено че никой няма вина , какво има да го коментирате.Нощен влак , хората спят, заклучили са си вратите.Някой се е запалил(Я е пафнал някоя цигарка) и е заспал и толкова..Няма смисъл от коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
aldebaran преди 16 години
докато не се изправят до стената и не се разстрелят като кучета (каквито са и семействата им не платят куршума както в Китай) няма да има оправия...
5
2
 
0
 
! Отговори
aldebaran преди 16 години
това не може да бъде... разбира се че БДЖ няма вина... никой не се е съмнявал в това - най-вероятно някой от починалите(лека им пръст) е виновен за пожара - то е ясно... нагли и безочливи....
4
2
 
0
 
! Отговори
Ядосан преди 16 години
Значи така, загинали има а виновни няма. Защо не е имало изправни пожарогасители във вагона?. Във един от форумите прочетох, че ако е имало пожарогасител щели да успеят да изгасят пожара, още в началото.
3
2
 
0
 
! Отговори
Buntarka преди 16 години
Да, всичко е било перфектно! Не знаете ли? Извънземни са подпалили влака? Докога ще търпим да ни манипулират властимащите, с помощта на продажни медии? Нима не знаем, че те са продали душите си на Рогатия? Ако продължаваме да се държим като стадо, нищо добро не ни чака! Никой от нас не е застрахован!
2
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ma ako tova vsichko e verno gertvi ne bi trebvalo da ima. Ako naistina pri grumvaneto na vuprosnata lampa shafnera e bil na mestoto si, sprel e vlaka i e zapochnal da evakuira... mi i za 20 min da e izgorel vlaka - ima vreme da se evakuirat horata... Tova prosto ne moge da bude... Prokrivajki vina i nepriznavaneto na greshkite ne pomaga na nikogo. Vlakovete sa stari - da si go priznaem! Njama nikakva organizacija kakvo da se pravi v sluchaj na avarija - da si go priznaem! Ubedena sum che i personala ne e bil na mestoto si - da go vida ne go vervam - zastoto sum putuvala v tezi vagoni i znam kakvo e i kude sa shafnerite!
1
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ега си държавата.Тия вагони на колко години са.Тоя парк на БДЖ подновява ли се.Разбрах ме че нямали изправни пожарогасители.Кой е виновен да няма.Как може от такава глупост да си заминат 8 човешки живота.Най- после и БДЖ трябва да го направят частно, за да има качествен парк от локомотиви и вагони.