13-ти клас от училище кръшкат, Вълчев се тръшка

Образователният министър извади статистиката, оплака се, че има нарастване на неизвинените отсъствия при учениците
4 мар 2008 14:04,
17
13-ти клас от училище кръшкат, Вълчев се тръшка
Снимка: Булфото

Има сериозно нарастване на неизвинените отсъствия при учениците от 13-ти клас през януари - средно по 15 отсъствия на ученик, обяви министърът на образованието Даниел Вълчев.

По думите му това е доста тревожен факт.

Той даде за пример училище в Смолян където 47 ученици от 13-ти клас имат общо 3 305 отсъствия или над 70 на сто на човек.

Вълчев обаче не пожела да назове името на училището, защото е разпоредил втора проверка.

„С увеличаване на възрастта на учениците се повишава и броят на отсъствията“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
да ви светна преди 16 години
никой не ги задължава да ходят,задължително е до 16 години,ама те хем не ходят хем искат дипломи за средно... аиде да спрат да им издават дипломи на тия който не ходят поне!!! до 16 да ги задалжават после който ходи да има диплома който не иска да ходи цял живот да носи вар и тухли да му дойде акъла !!! Вълчев такъв добре си направи проверките и изгони тия дето не хоядт на даскало и не им даваи дипломи *** с *** и даскалите им извиняват отсаствията с бележки от починали доктори *** нещастниците и на тях направете проверки нали искаха големи заплати...пари за даскалите само когато си вършат работата а не да викат "ние не може да изгоним ученик каквото и да направи защото няма да има ученици няма да имаме часове и заплати от там" ... я лятото като не работят не им плащайте на ***
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ми тоя к`во очаква? Хората станали на по 19-20 години, а той на училище ги праща! И изобщо що за кретения беше създаването на 13-ти клас? До и в 12-ти учениците вече отдавна си имат други приоритети и интереси, пък за 13-ти да не говорим! Който иска да учи...ми има си университети, ама да задължаваш някой да ходи на училище на тази възраст?! Абе, не го разбирам това, пък за вас незнам.
14
0
 
0
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 16 години
ДВ КЪДЕ СА НОВИТЕ ЗАПЛАТИ?
13
0
 
0
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 16 години
ДВ КЪДЕ СА НОВИТЕ ЗАПЛАТИ?
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
abe vie se po4udihte kak da pravite programite po slojni,kolko u4ebnika v godina da smeniate,tozi ministar niama li da se naiade nai posle.pobarka gi tezi u4enitsi i u4iteli,vdigni malko zaplatite na kletite u4iteli,niamate srama samo za miastoto si mislite,a za bade6teto na balgaria?posle imalo otsastvia,ami na vsi4ki im pisna ot vas
11
0
 
0
 
! Отговори
за - 7. - 15:44 - б преди 16 години
Приятелю, може и да си прав по принцип за някой неща, но явно въобще не познаваш българското средно образование.Диплома за средно образование се взема СЛЕД ЗАВЪРШЕН 12 КЛАС!13 клас учат ученици от Професионални гимназии за да вземат 3 квалификационна степен по специалността си. В 12 клас след полагане на изпити (които са различни от зрелостните и които си ги имаше и досега независимо от матурите) получават 2 професионално квалификационна степен.След завършване на 13 клас могат да продължат (ако искат) в професионален колеж (професионален колеж по смисъла на Закона за професионалното образование и обучение е съвсем различно нещо от Колеж по смисъла на Закона за висшето образование) и да получат и 4 квалификационна степен.Учениците от 13 клас не посещават учебните занятия от самото му въвеждане преди няколко години. Проблемът е повсеместен. Наистина учениците не са мотивирани, тъй като не е ясно какво предимство им дава 3 квалификационна степен в сравнение с 2-ра, която вече имат. В началото се записваха за да избягнат военна служба, но сега тя е отменена. Самите професионални гимназии, обаче имат интерес да водят в списъците си ученици в 13 клас, защото това означава още паралелки и съответно повече нормативи (за учителите по специални предмети предимно).Тъй че това дето си го писал за матурите и как са се отчаяли децата в този случай няма нищо общо. Пак повтарям - това са ученици, които ВЕЧЕ ИМАТ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ - всъщност те ще бъдат (евентуално) последния набор взел средно образование без зрелостни изпити.Както правилно е писал някой по-долу голяма част от тези ученици работят и същевременно се водят в редовна форма на обучение. Друга част от тях са едновременно студенти и ученици в 13 клас (!?) - няма нормативни пречки за това, стига да посещават едновременно и лекциите и часовете в гимназията (познайте дали ходят и на двете места).Тъй че учениците, за които говори министъра (след като са 13 клас) ВЕЧЕ ИМАТ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ и съответно няма да ходят на матури.След завършване на 13 клас се полагат изпити по специалността за получаване на 3 квалификационна степен
10
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 16 години
какво означава 13 клас. някой е за , но в никакъв случай това не са учениците и учителите. експерименти, експерименти и пак експерименти. до кога ще се щурат из образователната система разни *** министри, политици, общественици, психолози, най-вече ПСИХОПАТИ на държавно ниво. бре не нащуряха се.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
тръшка ли се? и народът се тръшка от неговите простотии! ясно е1че матурите ще се вземат,защото критериите ще са никакви- както след изпитите за елитните гимназии миналата годинал това ли е решението на проблема с качественото образование! глупав и фуклив министър! долнокачесвено адвокатче! позор за нацията!
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Само като допълнение - днес Вълчев обяви, че 10 000 не са подали заявление за 2-ра матура; т.е. толкова са се отказали предварително от всяка мисъл за продължаване на образованието. До толкова с лъжите му - всеки зрелостник - студент. Просто паричките за кандидатстудентски курсове се преместиха към матурите; а за онези, които все пак са решили да кандидатстват - ако мама и татако могат - плащат двойно; ако не - те ще си останат само с матурите, които уж били вход за ВУЗ (друг път - само за кофти специалностите).
7
0
 
0
 
! Отговори
Смолян преди 16 години
Причината за тези отсъствия е пълната безпереспективност след обявяване на задължителните матури. В по-малките градове няма тази развита индустрия на частна подготовка и учениците са се примирили с факта, че няма да вземат матурите,а и оттам - дипломи. Тогава за какво да ходят на училище??? Кой каквото е изкарал като средна оценка - остава в свидетелството за завършено образование. Няма условие, при което свидетелство да не се издава. За диплома и университет даже не могат да мечтаят.Така е, като министърът и сие гледат да лапнат паричките от еврофондовете за "успешно" провеждане на матурите без да ги интересува съдбата на децата. Без да са осигурили на тези деца еднакъв достъп до образование; без да са подготвили учителите за това да могат да подготвят децата да взимат тестове; без да са обновили програми и учебни планове. Почват от най-лесното и най-доходното (за тях) - матурите.
6
0
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
ami az v momenta sum sus 40 neizvineni i 70 izvineni i to bez da sum predstavql belejka :) no vse pak sum v Shumen :P
5
0
 
0
 
! Отговори
pateto преди 16 години
ee che vie kfo iskate be :D:D da stoim v1v vs chasove :D:D:D da da
4
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 16 години
Защото "журналиста" , който е писал статията, явно си няма и на идеия кой е м-р на образованието. Пълно безхаберие цари в България както се вижда във всички сфери :(
3
0
 
0
 
! Отговори
au..u преди 16 години
Ами те взимат пример депутатите
2
0
 
0
 
! Отговори
ssst преди 16 години
Тези ученици са пълнолетни и голяма част от тях работят.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Само не разбрах,защо "Велчев" се тръшка?Доколкото знам м-р на образованието е "ВЪлчев"!?