Първолак ще се става на 6

Децата вече се развивали по-бързо и затова образователното министерство предлага шестгодишните да ходят на школо
27 мар 2008 14:44,
58
Първолак ще се става на 6
Снимка: Булфото

Министерството на образованието предлага от учебната 2008/2009-та год. децата да тръгват на училище на шест години, а не на седем както е сега.

Зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов обясни, че сега децата се развивали по-бързо и нямало смисъл да се задържат изкуствено да навършат седем години и тогава да тръгват на училище.

„Голям проблем обаче са шестгодишните, които не знаят български език при влизане в първи клас“, каза той.

По данни на Министерството на образованието всяка година средно по 20 хиляди деца отпадат от училище.

Една от основните причини е недоброто владеене на български език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 16 години
Нека стане, какво пречи, лошо няма. Аз лично съм тръгнал н 6, и мога да се похваля, че ние "6 годишните" както ни наричате не се справяме по лошо от "нормалните", напротив, даже сме и по-добри в някои отношения. Като пример ще дам, че в моя клас 50% от "нормалните" не можеха да четът гладко и без да сричат до 8 клас, че и по-късно в гимназията, а за математиката да не говоря, защото не знаеха колко прави 5*1/5 :)
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Според мен ,идеята е с цел запазване на училищата,които в момента са със слети паралелки и са пред закриване!Като се вземат първокласниците още в 6 годишна възраст,белким спасят някое друго училище!Т.е. идеята не е лоша!Нека да не се закриват!Но,дали всички деца са готови да станат първокласници на 6 години е друг въпрос!?В момента има и друг проблем,който подочух от познати учители,че МОН искат да направят основното образование до 7-ми клас!Лошо,много лошо!Е,питам се,как ше интегрираме тези сънародници-роми,които повечето от тях учат най-много до 8-ми клас,за да могат да си вземат поне шофьорска книжка,сега им правят добро,да учат година по-малко!Защо,защото са много образовани?
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нали веднъж се направи проба с 6 годишни, защо се премахна
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Тези не ги ли е срам.Пак искат да вземат детството на децата с 1 година
13
0
 
0
 
! Отговори
учител преди 16 години
Хайде стига вече опити с българските деца! Господа управляващите влизали ли са в клас и знаят ли какво правят първолаците сега, когато са на 7 години!?! Но понеже не могат да сътворят нищо перспективно, връщат се към старото и "ВИЖТЕ КАК РАБОТИМ!" После пак учителите ще са виновни за всички неуредици и недомислици в съвременното ни образование...
12
0
 
0
 
! Отговори
girl rulZ преди 16 години
Учебен план за следващите години:Ще се учи само 3 години, в знак на солидарност с тройната коалиция, извела ни в светлото бъдеще светлинни години пред другите страни от ЕС. Ще се учат само основните дисциплини за професиите, които ще са нужни на Великата нация.В Чипровци и Чирпан - за чалгазвезди. Пловдив, Плевен, Провадия, Пазарджик Поморие, Приморско - пикола и пр***тки. Ботевград, Бургас, Белене, Благоевград - за бармани. София, Силистра, Свищов, Симитли, Сливен - за сервитьорки. По партийна линия (познато, нали?) ще се влиза в университетите в Монтана, Мадан и Момчилград за мутри и министри. В останалите селища ще има овчеобразователни училища с предмети 'Костовизъм" (да се знае по кой да се блее че е виновен), "Смятане" (да си сметнеш заплатката да стигне за парно, ток и вода) и 'Месизъм" (чакане на поредния месия). По физическо възпитание ще се играе само на 3-5-8, на следащата олимпиада да вземем първите места. Oценяване: 6-по документи - от месторабота на тати. 5-за унижен *** даскал;4-разкажеш снощно шоу, което си гледал по ТВ;3-семейството на ученика си е платило сметките за месеца;2- знаеш повече от 200 думи, но не знаеш текста и на 2 чалгахита.
11
0
 
0
 
! Отговори
_ преди 16 години
Това, че все повече хора хора стават по-рано бащи и майки не означава, че по-бързо се развиваме, просто *** стават повече .
10
0
 
0
 
! Отговори
велина преди 16 години
Не мисля, че е добре идея, за всичко си има време, защо децата ни трябва да се впускат в прибързано живота и да ги пришпорваме, нали си има подготвителни, занимални и т.н. Може би има изключения за по-развити деца или по-скоро за по-амбициозни родители..........Но мисля, че ако не дадем на децата възможност за плавен преход към новите отговорности, а имено училището , само ще им навредим...........По-скоро бих записала детето си на 8 години, а не на 6 на училище!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Друго ще връщат ли? Нека изровят и бай тошо тези комунистически ***.
8
0
 
0
 
! Отговори
ai-ai преди 16 години
Да, бе, да - нищо ново, преди повече от 20 години точно това се правеше - родените до края на юни тръгваха на 6 години, а родените в следващите месеци - на 7. В началото паралелките се деляха, така че в една да учат само от едната група, като на шестгодишните се осигуряваше задължително обедна почивка. Тогава се учеше задължително целодневно, като всеки клас имаше по двама учители. После ги смесиха, а по-късно отпадна идеята за 6-годишните ученици. Такива се вземаха само по желание на родителите. Изобщо много интересно стана напоследък - започнаха да се връщат отписаните по време на демокрацията и извънучилишни занимания и занимални, а какво ще по следва - може би и връщане на създадената по идея на Людмила Живкова Асамблея "Знаме на мира", която съвсем не беше лоша идея, а точно обратното! Май за децата в отричаното минало се правеше много повече от днес, е вярно че всичко беше подвластно на идеите на социализма! Ще поживеем, ше видим!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
До 2 Знаеш ли изобщо какви са изискванията за влизане в 1 клас? Ако няма подготвителен, то и изискванията за 1 клас трябва да бъдат други. Питам МОН, а какво ще правят тези, които тази година ще навършат 6 год. и не са минали подготвителна. Ще бъдат ли на равно с тези, които са на 7 и вече са минали подготвителната група? А заедно ще бъдат 1 клас...
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А защо трябва да учат миризливите цигни н български, както и турчетата на които от пленачета им се проповяда ислям и ислямски фундаментализъм, не е ли по-лесно и полеезно з нашето общетво тази *** не да учи български от 6-годишни, а да грабват кирката на рамо и до живот тя да си ги храни а не да лежат на нашия гръб, като им плащат помощи и обещетения от нашия джоб
5
0
 
0
 
! Отговори
ichko0o0 преди 16 години
6 godini e kasno za u4ili6te,davaite o6te ot rodilniq dom.To deteto na tezi godini o6te ne moje samo dasi obar6i d....o,ministerstvoto 6te go pra6ta na u4ili6te.6te stanat mnogo u4eni -vunderkindi.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пак ли? През 80-те години имаше същата кампания. Някои родители се хванаха на въдицата и сгрешиха. Имаше класове от 7 годишни и от 6 годишни. 6 годишните се развиваха много зле в училище. Имаше изключения, разбира се, разни генийчета, но общото ниво беше по-ниско и учителите се оправдаваха с това, че 6 годишни са тръгнали на училище. Така и ги наричаха "6 годишните" - хахахаха.
3
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 16 години
Ми аз излязох от университет на 22 и половина, ама имах 12 клас (с подготвителен). Като махнеш една година и излизаш на доста крехка възраст. По-добре да си губиш вемето от 6 до 7 в игри на пясъка, отколкото между 21 и 22 в екзистенциална криза и запиване:)
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Няма да излизат от университеите на 20 години, а на 23, ако до тогава има достъп до университетите за обикновените деца...Аз подкрепям идеята, защо да си губят времето децата в предучилищната....
1
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 16 години
Добра идея, само че като излезеш от университет на 20-21, сигурно ще си много зрял и опитен...Яко е да се почва по-рано училище, но да има повечко години за научаване поне на един чужд език.