Вандали опустошиха туристическата местност Узана

Туристическата местност "Узана" е в чертите на защитената територия парк "Българка"
3 апр 2008 12:20,

Вандали са опустошили миналата нощ съоръжения, детски кътове, беседки и указателни табели в туристическата местност Узана край Габрово. Това съобщиха от общинската администрация.

По пътя от разклона за хижа "Импулс" към географския център на България са изкъртени и изпочупени карти, указателни табели, стрелки, надписи. На три места е счупен обезопасителният парапет, водещ към моста за хижа "Узана".

Стърчащите метални отломки от изпочупените съоръжения са опасни, ако там преминават деца, казаха от общината.

Туристическата местност "Узана" е в чертите на защитената територия парк "Българка". Преди година специалисти от парка изработиха по проект детския образователен маршрут "Първи стъпки за начинаещи вълшебници".

Маршрутът включваше неколкокилометрова територия с беседки за отдих, детски кътове с люлки, пързалки и катерушки, огнища, обезопасителни парапети, информационни табла с данни за разпространените в планината защитени животни и растения.

През декември кметът на Габрово Томислав Дончев и районното полицейско управление се споразумяха през зимните месеци на Узана да има полицейска охрана в почивните и празничните дни.

От общината съобщават, че вандалското нападение е станало ден след последното полицейско дежурство в туристическата местност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание