Затворът в Пловдив по-зле и от концлагер

Режим на тока, къпане - веднъж седмично и то със студена вода... са само част от грубите нарушения
22 апр 2008 15:40,
52
Затворът в Пловдив по-зле и от концлагер
Снимка: БГНЕС

Проверка на Окръжната прокуратура и на Окръжния съд в Пловдив е констатирала груби нарушения в Трудово поправителното общежитие "Хеброс" на пловдивския затвор.

Инспекцията е извършена от председателя на Окръжния съд Сотир Цацаров и от окръжния прокурор Андрей Атанасов.

Най-общо мнението на проверяващите е, че в затворническото общежитие липсват най-елементарни човешки условия за живот. Като най-фрапиращо нарушение Атанасов посочи режима на тока, пускан през два часа.

Установено е, че затворниците имат право на баня един път в седмицата, а банята е бетонно помещение на двора без дограма на вратите и прозорците и без топла вода.

Затоплянето на вода с бързовар се наказва дисциплинарно, подчерта Цацаров.

В столовата по думите на окръжния прокурор е била монтирана мивка дни преди проверката, а храната е с качество и на цена много под оклада от 1,60 лева.

По думите на Цацаров в окаяно състояние са и двете жилищни помещения, в които при свръхнаселеност са настанени по 80 души.

Към всяка барака има по една тоалетна и умивалня с 8 чешми, от които работят само 3 и само със студена вода, обясни магистратът.

Липсва спално бельо и каквато и да е възможност за поддържане на лична хигиена, твърди Цацаров. А според правилника, припомня магистратът, "лишените от свобода имат право на безплатно бельо, облекло, обувки и постелъчни принадлежности".

Към 17 април в ТПО "Хеброс" са настанени 153 души, осъдени до 5 години за непредпазливи престъпления и с умишлени престъпления, но с първа присъда.

Всички те са с право на работа, работят на строителни обекти и се прибират вечер, без да имат възможност за елементарни условия за хигиена, коментира окръжният прокурор.

За съжаление ръководството на затвора, на чието подчинение е и общежитието, приема тези обстоятелства за повече от нормални, коментира от своя страна Сотир Цацаров. Според закона поправителното въздействие се осигурява чрез условия за поддържане на физическото и психическото здраве и чрез уважаване на човешкото достойнство, обясни той.

Цацаров допълни, че всички осъдени имат основание да потърсят правата си извън страната.

След анализ прокуратурата и съдът ще депозират до ръководството на затвора предписания за отстраняване на нарушенията, което трябва да се извърши в срок от две седмици. Те ще бъдат изпратени за сведение и до Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.

Магистратите се ангажираха, че ще продължат проверките в затвора, като следващата ще бъде в централния корпус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тук има много хора озлобени към затворници. Явно към тях е посягано сексуално и нека бъдем състрадателни.
30
0
 
1
 
! Отговори
stbn преди 15 години
Виж, първо не съм србин, а съкращението е съвсем друго, което нямам намерение да разяснявам. Съгласен съм, че това не е училище и няма място за сравнение. Съвсем друга е идеята обаче. Всички изведнъж се извадихте големи хуманисти, но когато става въпрос за хора, лишени от свобода, всички писват как тези хора трябва да бъдат изтезавани и измъчвани. НО, има разлика между престъпник и престъпник. Защото *** в Софийския и убийците в Белене живеят по-добре от невнимателните в Пловдив, а това не е правилно. Елементарна хигиена, човече! Никой не говори за джакузи и интернет. Елементарна хигиена: чисто бельо, постелки, топла вода (за поне 2 часа на ден). Това не е лукс, това е необходимост.
29
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
80% от затворниците са *** които и в тях нямат по добри условия.Защо трябва да им правим правим престоя там желан?
28
0
 
1
 
! Отговори
Ученик преди 15 години
Друже, пракарал съм достатъчно, но там не ме е вкарал съдът, а родителите ми. И тези престъпници на закона не стоят там вечно, пореден цитат: "Всички те са с право на работа, работят на строителни обекти и се прибират вечер".Не са чак толкова зле хубавците. А пък ако имаше и смъртна присъда за заслужилите я, можеше и да им се освободи място в някой петзвезден затвор!
27
0
 
1
 
! Отговори
stbn преди 15 години
А ти, приятелю, къпеш ли се в училище? Спиш ли в училище? Всъщност прекарваш ли повече от 6 часа там?
26
0
 
1
 
! Отговори
Ученик преди 15 години
Един от коментиращите беше много прав за затворите и училищита. Цитати:"Към всяка барака има по една тоалетна и умивалня с 8 чешми, от които работят само 3 и само със студена вода, обясни магистратът.""Към 17 април в ТПО "Хеброс" са настанени 153 души, осъдени до 5 години за непредпазливи престъпления."Нали в училище от 500 ученика има 3 мивки на етаж само със СТУДЕНА вода. Уважаеми не много умни оправдатели на престъпниците, тия живеят по-добре от вашите деца. И имат наглостта да се оплакват, че токът не им стигал. Нали затова са тези заведения - условията в тях е нормално да бъдат по-лоши от тези в училище.
25
0
 
1
 
! Отговори
strbn преди 15 години
Ей, тва българщината е голямо нещо! Тука всеки може да хули и храни, колкото си иска, без дори да има и най-малко понятие от това как стоят нещата. Било пълно с "***", които не заслужавали нищо. Ралица, звучиш ми като напълно необразована, заслепена от собственото си мнение хейтърка. Независимо в какво е обвинен човек, има право на елементарна хигиена и условия на живот. Няма значение затвор, поправителен дом, дом за стари хора или дом за сираци. Всички са хора и не забравяй, че основната грижа на затвора като институция е да поправи и накаже хората, не да ги измъчва! Защото, когато утре, недай си боже, някой твой познат попадне там поради невнимание или грешка, няма да си на същото мнение. Затова мери си приказките, защото са напълно необоснователни!
24
0
 
1
 
! Отговори
veselka преди 15 години
A be hora ima si hora, koito da se nadqvame, 4e malko ili mnogo 6te opraat polojenieto!!!Specialistite sa na mnenie, 4e tova ne e pravilno sledovatelno e taka!!!
23
0
 
1
 
! Отговори
varg vikernes преди 15 години
в норвегия там за убийство дават най-много 21 години и затвора е по-добре от янкой хотели
22
0
 
1
 
! Отговори
- преди 15 години
Това е затвор, а не почивка със всички екстри.
21
0
 
1
 
! Отговори
15 годишна преди 15 години
В бързината съм допуснала няколко правописни грешки (blush) Моля ви се ,не ме изкарвайте неграмотна и неука :)) хах
20
0
 
1
 
! Отговори
15 годишна преди 15 години
рали,друга дума освен *** знаеш ли???вадиш доста *** логика,и колкото и да я защитаваш не мислиш правилно ...Българина все още ме очудва колко жестокост може да се побере в иначе малкото му сърчице... пример давам..къпя се всеки ден по два пъти... а тези дори един път в седмицата сигурно не се къпят ... е кажи ми кво е това?? трябва да има елементарни условия,едва ли джакузитата ,телевизията и тн каквото говорите ще направи живота на затворника по-лесен..и без това е достатъчно мизерен и гаден,да не говорим за изнасилванията в затвора,които междудругото са си просто ежедневие ... колкото и да е ,затворниците са хора...Никой не знае какво ще му предостави съдбата и живота един ден...дали обзет от ярост,един иначе нормален човек няма да посегне към спусъка,търсещ отмъщение и тн ... и заради този си миг на слабост да живее в нечовешки условия близки до джунглите на Азия ... а като не ви харесват законите-станете вие министри и тн да оправите конституцията,та ако щете газови камери слагайте,бесилки и тн... В 21 век живеем де,недейте така със злоба..
19
0
 
1
 
! Отговори
veselka преди 15 години
v moito daskalo ima topla voda!drugoto, koeto e napisah, 4e prosto traa da izmislqt nqkvo razdelenie na zatvornicite, a ne vsi4ki da polu4avat edno i su6to!
18
0
 
1
 
! Отговори
ИСДВР преди 15 години
Призовавам отново! Правете разлика,никой не говори за ЗАТВОР, а за ЗАТВОРНИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ към ЗАТВОРА !!!!! Там няма изнасилвачи,убийци и тежки рецидиви!!!
17
0
 
1
 
! Отговори
Славе пасиве преди 15 години
След като са толкова скапани условията в затвора не мога да си отговоря на въпроса, защо затворниците са яко потентни. Скъсват се от .. И аз бях... и аз опитах.
16
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
в кое училище има топла вода ??? А жакузи да им сложим???
15
0
 
1
 
! Отговори
veselka преди 15 години
Hubava proverka ste napravili i da se nadqvame, 4e 6te ima rezultat.No da ne zabravqme, 4e ne vseki edin ot zatvornicite zaslujava topla voda i t.n.Ne moje nqkoi, koito leji za ubiistvo da vleze v zatvora sus sekvi "ekstri".Razbiram da e ne6to dosta po-drebno DA, no prosto traa nqkaksi da se ragrani4avat usudenite!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
рали преди 15 години
кой лежи по тоя коптори? Да ти кажа, моите роднини нямат навика да се изживяват като Г**** с газови пистолети, нито да карат след употреба на алкохол, но ако някой ме засегне мен с подобно поведение и инцидент, пожелавам му да живее точно в такава ***. Всеки му заслуженото. Ако оживее след този гърч, да ходи да съди кого ще.
13
0
 
1
 
! Отговори
-------- преди 15 години
Малко им е-трябва да ги слагат в килии с и да ги бият всеки ден с камшици-това заслужават *** в затвора
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
требвало да имат прилични условия за живот., аз съм за., но нали се сещате че го направат с нашите пари., с парите на "жертвите им"., с парите на хората дето са били ущетени от тях по някъв начин., и ко ще стане в крайна сметка., за него дограма на ***., топла вода., храна., всичко без пари,.така де всичко с нашите пари. ., а ние., кой от вас има всички тиа условия на живот., и то безплатно., ????