Затворът в Пловдив по-зле и от концлагер

Режим на тока, къпане - веднъж седмично и то със студена вода... са само част от грубите нарушения
22 апр 2008 15:40,
52
Затворът в Пловдив по-зле и от концлагер
Снимка: БГНЕС

Проверка на Окръжната прокуратура и на Окръжния съд в Пловдив е констатирала груби нарушения в Трудово поправителното общежитие "Хеброс" на пловдивския затвор.

Инспекцията е извършена от председателя на Окръжния съд Сотир Цацаров и от окръжния прокурор Андрей Атанасов.

Най-общо мнението на проверяващите е, че в затворническото общежитие липсват най-елементарни човешки условия за живот. Като най-фрапиращо нарушение Атанасов посочи режима на тока, пускан през два часа.

Установено е, че затворниците имат право на баня един път в седмицата, а банята е бетонно помещение на двора без дограма на вратите и прозорците и без топла вода.

Затоплянето на вода с бързовар се наказва дисциплинарно, подчерта Цацаров.

В столовата по думите на окръжния прокурор е била монтирана мивка дни преди проверката, а храната е с качество и на цена много под оклада от 1,60 лева.

По думите на Цацаров в окаяно състояние са и двете жилищни помещения, в които при свръхнаселеност са настанени по 80 души.

Към всяка барака има по една тоалетна и умивалня с 8 чешми, от които работят само 3 и само със студена вода, обясни магистратът.

Липсва спално бельо и каквато и да е възможност за поддържане на лична хигиена, твърди Цацаров. А според правилника, припомня магистратът, "лишените от свобода имат право на безплатно бельо, облекло, обувки и постелъчни принадлежности".

Към 17 април в ТПО "Хеброс" са настанени 153 души, осъдени до 5 години за непредпазливи престъпления и с умишлени престъпления, но с първа присъда.

Всички те са с право на работа, работят на строителни обекти и се прибират вечер, без да имат възможност за елементарни условия за хигиена, коментира окръжният прокурор.

За съжаление ръководството на затвора, на чието подчинение е и общежитието, приема тези обстоятелства за повече от нормални, коментира от своя страна Сотир Цацаров. Според закона поправителното въздействие се осигурява чрез условия за поддържане на физическото и психическото здраве и чрез уважаване на човешкото достойнство, обясни той.

Цацаров допълни, че всички осъдени имат основание да потърсят правата си извън страната.

След анализ прокуратурата и съдът ще депозират до ръководството на затвора предписания за отстраняване на нарушенията, което трябва да се извърши в срок от две седмици. Те ще бъдат изпратени за сведение и до Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.

Магистратите се ангажираха, че ще продължат проверките в затвора, като следващата ще бъде в централния корпус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Кой тук говори за сьомга и ароматизатори?! Чувате ли се изобщо какви ги говорите? Не виждате ли, че става дума за леки престъпления, а не убийци и изнасилвачи? Както някой каза, със затвор се наказват и "бели якички" без връзки. Хайде сега си помислете хубаво дали вие или близките ви са застраховани от подобна случка и дали бихте искали те да изкарат до 5 години в такива условия и няма ли да оревете орталъка тогава и да хукнете да съдите държавата в Страсбург!
10
0
 
1
 
! Отговори
ралица преди 15 години
всички са хора и имат право да ЖИВЕЯТ като такива. А не да бъдат УТЕПВАНИ от ПИЯНИ или ПРОСТИ ***, дето не уважават ПРАВИЛНИКА ЗА ДВИЖЕНИЕ (примерно).Ако лекенцето ПОЛ БОЕВСКИ засреля ХИПОТЕТИЧНО твоето дете в даскалото, докато се прави на пич с оръжие, ти дали ще пожелаеш екстри в бъдещото му килийническо съществуване, сребърни прибори за хранене, ароматиз. тоал.хартия и сьомга за вечеря???Баааааааа....
9
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
вий сте *** тука, нали може да си в затвора и не ако си карал пил, ами си отнел предимство и си отепал някой, може и да си в затвора ако си на отговорна позиция в завод или фабрика стане злополука и не си връзкар. Ба си хората сте. Тук никой не говори за убийци, изнасилвачи и пр. Да не говорим, че всички са хора и имат права да не живеят като животни
8
0
 
1
 
! Отговори
ИСДВР преди 15 години
...едно е да си в затвор, съвсем друго е да си в ЗО (затворническо общежитие)...
7
0
 
1
 
! Отговори
xeno преди 15 години
Най-добре да ги газифицираме с зарин или зинат ;) Тия *** не са хора че да имат човешки права!
6
0
 
1
 
! Отговори
ралица преди 15 години
Номер четири, откъде ти дойде на ум, че ситуацията се определя от това, дали престъпниците и осъдените ИСКАТ или НЕ ИСКАТ да живеят в тоя коптор??Сам си дал отговор на собствения ти въпрос: Ако си карал пиян като *** (и си убил някого на пътя), значи си..***. ГЪЗОВЕТЕ никой не ги пита, какво искат. Все едно да питаме, дали починалият иска да е починал или не. Чш се вика на говедата на полето, ти оттам ли идеш?
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
и аз съм съгласен с колегите по долу
4
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Чш, ей! Не четеш ли, че става дума за осъдени за престъпления по непредпазливост? В това число влизат и ПТП-та. Ако те осъдят че си карал пиян като *** и си убил някой на пътя, ти би ли искал да живееш в подобни условия?!
3
0
 
1
 
! Отговори
edna jena преди 15 години
Топла храна и гореща баня ли?! На убийци и крадци такива ли екстри да се предоставят трябва?!
2
0
 
1
 
! Отговори
nofx преди 15 години
Да са мислили като са крали, убивали, изнасилвали и т.н. Това заслужават!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
А не, ще им пуснат топла вода! Лежат там за убийства, грабежи и нападения, заслужават не само да бъдат третирани зле, че и повече! Кви удобства за убийците бе, аре сиктир!