Литийно шествие в Бачковския манастир

На втория ден от Великден стотици се стекоха в обителта, където се изнася Чудотворната икона на Св. Богородица
28 апр 2008 15:22, Златко Желев
2
Литийно шествие в Бачковския манастир
Снимка: БГНЕС

На втория ден от Великден стотици вярващи участваха в традиционното литийно шествие в Бачковския манастир, при което се изнася Чудотворната икона на Св. Богородица от обителта и се носи на ръце до местността Клувията.

Най-старото, съхранено и до днес литийно шествие води началото си отпреди 350 г.

Богомолци носиха на ръце иконата от Бачковския манастир до пещерата в местността Клувията.

Според легендата, чудотворната икона на Св. Богородица била изнесена от Бачковския манастир през първите векове на Османското робство. За да я запазят от турците (Бачковският манастир е опожарен през 1595 г.), монасите я скрили високо в скалите и запазили мястото в тайна.

Иконата била открита в средата на 17 век от две пастирчета, които разказали, че видели силна светлина в скалите. Тя била върната в манастирската църква “Св. Богородица”, но въпреки заключените врати на другия ден изчезнала отново. Открили я на същото място в скалите.

Изчезванията престанали, едва след като за иконата бил направен самостоятелен олтар. Затова всяка година на този ден се състои религиозна процесия, която “повтаря” пътя на иконата до местността Клувията и обратно.

Според легендата болните, които участват в процесията и се докоснат до иконата, получават изцеление – самият апостол Лука нарисувал лика на Светата Дева върху иконата й придал чудодейните свойства.


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 12 години
Молим ти се, Пресвета Богородице, застъпвай се за нас, грешните хора пред нашия Господ Иисус Христос да ни дава живот и здраве, вяра, надежда и любов, и да ни пази от всяко зло! Амин!