Студен душ за 2,5 млн. българи: остават без топла вода и парно

600 хиляди са абонатите на топлофикациите у нас, 350 милиона лева пък са дълговете
12 май 2008 14:52,
46
Студен душ за 2,5 млн. българи: остават без топла вода и парно
Студеният душ няма да подмине никого. Снимка: Булфото

Около 2,5 милиона българи ще останат без парно и топла вода, ако топлофикационният сектор не бъде стабилизиран, обяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

Спирането на топлофикациите в страната ще прекрати и износа на ток, което ще увеличи цената на електроенергията, а 8000 човека ще останат без работа, предупреждават от Асоциацията.

В момента около 600 000 са абонатите на топлофикационните дружества в страната.

От тях се събират едва 50 на сто от таксите за топлинна енергия и така общата задлъжнялост достига 350 млн.лв.

В същото време съоръженията на дружествата-производители са стари - между 25 и 30 години - и се нуждаят от обновяване, но инвестициите на топлофикациите през последните три години са само 160 млн.лв.

От Асоциацията предупредиха, че ако държавата в лицето на Министерството на околната среда и водите/МОСВ/ не осигури достатъчно квоти за парникови газове на топлофикационните дружества, те ще са принудени да включат цената за допълнително закупуване на квоти в стойността на топлинната енергия.

Асоциацията настоява при формирането на цените Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са се ръководи от средногодишна прогнозна цена на природния газ.

Средната загуба на топлофикационно дружество в страната през миналата година е била 1 млн.лв., каза Валентин Терзийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде, докога да ви чакам да фалирате. Вече цяла година не плащам парно и нищо. Май трябва да режа тръбите, за да се отърва от вас!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 15 години
Дай да се пренеса в твоя блок, щом карате 5 месеца по 60 лв парно. сигурно сте с напълно изключени радиатори, за да имате такава "малка сметка". НЕ трябва да се плаща на Топлофикация, НЕК, и т.н. *** не плащат, пък си имат ток, вода и т.н. Ние защо да плащаме?
4
0
 
0
 
! Отговори
Mimoza преди 15 години
Как да плащаме редовно, като парното ми е 50% от заплатата? Аз безкрайно искам да съм абсолютно редовен платец, но с какво? Да си оставям детето гладно ли? Като спрат голяма работа.Поне няма да плащаме "тръби" дори и при напълно спряно парно.
3
0
 
0
 
! Отговори
bobi преди 15 години
как няма да са завишени? като има тарикати, все някой трябва да плаща и заради тях, в нашия блок явно са честни хората и сметките са изключително ниски - 300лв за целия отоплителен сезон за 2стаен апартамент, няма от какво да се оплача
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А защо не го стабилизирахте този сектор /и други сектори/ с парите от бюджетния излишък?
1
0
 
0
 
! Отговори
rhiad преди 15 години
Що не се еб..е в г..а изедници нагли? Как да ви плащам парно, като сметките ви са завишени и абсолютно нереални? Без вас няма да умреме!