Уникална находка преобръща историята на Бургас

Археологически находки доказват, че Бургас е бил кръстопът на най-древните цивилизации
13 юни 2008 08:05,
68
Уникална находка преобръща историята на Бургас
Керамика от селищната могила в Бургаско. Снимка: Елка Василева

Находки, доказващи наличието на селища по Южното Черноморие от преди 8 хиляди години, е открил екип от археолози, разработващ праисторическа могила на територията на Бургас.

Могилата се намира на 10-я километър в района на затворническото общежитие. Това е най-старото открито досега селище по Черноморското крайбрежие на север от Босфора.

При сондажните разкопки са регистрирани части от четири жилищни постройки с богат и разнообразен археологически инвентар – керамични съдове, сечива от кост и рог, керамична идолна пластика от късния неолит, ранната и късната каменно-медна епоха.

При проучванията на могилата екипът, ръководен от Мирослав Класнаков – уредник на Археологическия музей в Бургас, е открил повече от 250 предмета, които предстои да бъдат изследвани.

Един от най-ценните предмети е керамична плочка с писмени знаци, за която археолозите твърдят, че е уникална. Сред находките е и медно шило с костена дръжка, което е най-старото сечиво, открито в областта.

За наличието на древна цивилизация говори и ритуален съд с релефно изображение на царя-жрец.

Откритията датират от VI - V век преди Христа и безспорно добавят нови щрихи към историята на Бургас. Те доказват, че Бургас е бил кръстопът на най-древните цивилизации.

Древното селище е разположено в близост до Атанасовското езеро.

Според археолозите, митичните потоци, залели бреговете, са оставили под вода много селища и е било невъзможно те да бъдат открити. Поне до момента.

Откритията водят и до предположения, че солодобивът тук е бил развит хилядолетия преди новата ера.

По анализите на находките Регионалният бургаски музей ще работи съвместно със специалисти от университета в Нюкясъл, Англия.

Според директора на Регионалния Бургаски музей- Цоня Дражева, археологическото лято започва много силно и ще продължи по същия начин.

През юли стартират проучванията на древното селище Аква калиде терма в района на Минералните бани, предстоят археологически разкопки в местността Форос и Кафката край Пода, както и на тракийското светилище на връх Шилото край Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
мистър тричко преди 15 години
Аз съм Бургазлия и си обичам родния град. Има много хора с голямо самочувствие там , но има и доста свястни хора. Честно да ви кажа бях в София и ме впечатли само студентски град. В пловдив пък един път отидох лятото и щях да се издушя от жега. Там вятъра не помръдва!!! В Бургас подухва морския бриз. Вечер може да се разходиш по плажа ..абе Бургас си е Бургас..няма друг като него!
66
0
 
0
 
! Отговори
Наско преди 15 години
Всички тези коментари, защото е намерено в Бургас. Бива ли такова нещо, толкова обиди, толкова завист. Аз съм от Бургас, но да не би да ме е яд, че некропола е във Варна, или да завжидам на софианци за сердика, на пловдивчани за античния театър. Какви бедни, изпростели душици. Вече разбирам защо всички мразят бургазлии. Много завиждате бе, не дай си боже в Бургас да се случи нещо хубаво и умирате. Сякаш Бургас не е в България. Ами така е, Хемингуей хубаво го е казал, вие за това мразите варненци и бургазлии, шото си имаме море, а па вие няма къде да си цопкате дупетата. Завиждайте и плуйте. Смях, смях...
65
0
 
0
 
! Отговори
те това е крадезация преди 15 години
Ъ стана тя каквата стана,те не цянят пътищата по които сегашните -движейки се,се потрошават,вие за история на .......ще им говорите.готованец единствено на готова манджа се радва,всичко друго е каквото случайно запомни,че като седне на помийна трапеза да изглежда интелигентен,в случай че си е напрегнал веществото да запомни някое нещо показано,а какво е разбрал това не питай-те всички от всичко отразбират и са абсолютно самостоятелни всестранно цивилизовани бройковиди.
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много си прав и за Бургас, и за София. Същото се отнася за цялата държава. Евалата!
63
0
 
0
 
! Отговори
KAPITAN JOSARIAN преди 15 години
Da .Ne e li veche vreme da ima niakakva redaktsia na komentarite..Ima dosta hora ,koito sa klinichni sluchai ..za osvidetelstvane i zhulta knizhka. A vmesto tova te drashtist iz forumite. I drugo predlozhenie,napulno seriozno.Ne sum IT specialist,no ne mozhe li da se napravi taka che kogato pishesh komentara si na latinitsa ,avtomatichno da se obrushta v kirilitsa(taka e s foruma na Dnevnik).
62
1
 
0
 
! Отговори
Бургазлия преди 15 години
За какво да се гордея . Бургас е едно село. Цялата исекия е тук . Още Тодор Грудов е писал за странджанци. Задръствания страхотнипрестъпност абе всичко най-лошо закоето можеш да се сетиш . Застроено дупе до дупе. Всички се увряха в центъра. Карат от големи по-големи джипове. Дофторите са най-корупирани. Казват че горивото е скъпо като гледам въобще не е скъпо за тях . Скъпо е за бедните стопани които превиват цял ден гръб за насъщншя.*** държавата. Вече съжалявам за едновреме . Ела си Тошо ,че без теб по-лошо. А за софия какво същата работа . Преди 30 год какъв град а сега ЕДНО ГОЛЯМО СЕЕЛО.
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
бтв Във Варна бе открит преди години най-старото съкровище в СВЕТА,така че се доказва,че България е просто...
60
0
 
0
 
! Отговори
Туркиня преди 15 години
За разлика от вас антифеновете ,които само лъжете хората.Аз не лъжа и говоря самата истина.
59
0
 
0
 
! Отговори
do admina преди 15 години
administratorite, za6to ne sprete po niakav na4in tapite izkazvania na pove4eto hora tuk
58
0
 
0
 
! Отговори
KAPITAN JOSARIAN преди 15 години
Bozhe,Bozhe ,kolko prostotia ima po tozi sviat Bozhe ...Kolko pomia se e izliala pod snimkata na edno schupeno gurne...Sega razbiram ,zashto tuk v London anglichanite kato razberat che sum bulgarin mi zadavat edin i sushti neizmenen vapros....A vie bulgarite zashto se mrazite tolkova mnogo ....
57
0
 
0
 
! Отговори
Захарин преди 15 години
София - провинция,Бургас - родопско село..........Докъде ще стигнем? Отивам до кочинката да питам праслака откъде е! И ако се окаже див селянин ще му разкажа играта веднага, иначе ще го изчакам до Нова Година, а ако се окаже софиянец може да му възложа някаква административна длъжност в двора до приключване на счетоводството. Дано не се провали на писмения изпит. :)
56
0
 
0
 
! Отговори
Elin преди 15 години
Ще ти го навра чак до сливиците и после ще те забременя.Обичам диви жени като теб.Само се бръкни малко и дай някой лев.
55
0
 
0
 
! Отговори
Станка Геройката преди 15 години
Когато станеш рекламно лице, тогава говори.
54
0
 
0
 
! Отговори
бай Х преди 15 години
впрочем в заглавието на предишния ми пост съм сбъркал съвсем умишлено едно "Ъ" с "А" - от благоприличие, де
53
0
 
0
 
! Отговори
бай Х преди 15 години
е те такива като тебе имах предвид в моя коментар 2 - пфу
52
0
 
1
 
! Отговори
една бургазлийка преди 15 години
малеееееееееееее още ли с тук *** шматко.а до бургазлията -Аз се гордея че съм Бургазлийка, въпреки инфрасктруктурата, въздуха и тн това е моят роден град, както и на родителите ми , на техните родители и на техните родители , бургазлийка съм до 9 коляно, за разлика от теб - дошъл преди 20 години от селцата в Родопи. Като не ти харесва - марш в родното село.ОБИЧАМ РОДИНАТА СИОБИЧАМ И РОДНИЯТ СИ ГРАД - БУРГАС НАПУК НА ВСИЧКИ "ЗЛАТИНИ" И "ПСЕВДОБУРГАЗЛИИ"
51
0
 
0
 
! Отговори
zlatina преди 15 години
Съгласна съм с теб номер 49 Бургазлия, много точно изказване. Има и умни хора в българия явно още.
50
0
 
0
 
! Отговори
zlatina преди 15 години
Да и стажантките в банките им пукат девствените ципи. Бива ги само в оралните неща. А мъжете са връзкари.
49
0
 
0
 
! Отговори
Бургазлия преди 15 години
Нищо че съм от Бургас и там живея - кофти си е града. И градоустройството го няма никакво, климата е гаден и хората станаха нещо доста криви. С кеф бих се махнал оттук - ама къде да отида?????.....
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ех, защо не са повече хора като теб!...