Уникална находка преобръща историята на Бургас

Археологически находки доказват, че Бургас е бил кръстопът на най-древните цивилизации
13 юни 2008 08:05,
68
Уникална находка преобръща историята на Бургас
Керамика от селищната могила в Бургаско. Снимка: Елка Василева

Находки, доказващи наличието на селища по Южното Черноморие от преди 8 хиляди години, е открил екип от археолози, разработващ праисторическа могила на територията на Бургас.

Могилата се намира на 10-я километър в района на затворническото общежитие. Това е най-старото открито досега селище по Черноморското крайбрежие на север от Босфора.

При сондажните разкопки са регистрирани части от четири жилищни постройки с богат и разнообразен археологически инвентар – керамични съдове, сечива от кост и рог, керамична идолна пластика от късния неолит, ранната и късната каменно-медна епоха.

При проучванията на могилата екипът, ръководен от Мирослав Класнаков – уредник на Археологическия музей в Бургас, е открил повече от 250 предмета, които предстои да бъдат изследвани.

Един от най-ценните предмети е керамична плочка с писмени знаци, за която археолозите твърдят, че е уникална. Сред находките е и медно шило с костена дръжка, което е най-старото сечиво, открито в областта.

За наличието на древна цивилизация говори и ритуален съд с релефно изображение на царя-жрец.

Откритията датират от VI - V век преди Христа и безспорно добавят нови щрихи към историята на Бургас. Те доказват, че Бургас е бил кръстопът на най-древните цивилизации.

Древното селище е разположено в близост до Атанасовското езеро.

Според археолозите, митичните потоци, залели бреговете, са оставили под вода много селища и е било невъзможно те да бъдат открити. Поне до момента.

Откритията водят и до предположения, че солодобивът тук е бил развит хилядолетия преди новата ера.

По анализите на находките Регионалният бургаски музей ще работи съвместно със специалисти от университета в Нюкясъл, Англия.

Според директора на Регионалния Бургаски музей- Цоня Дражева, археологическото лято започва много силно и ще продължи по същия начин.

През юли стартират проучванията на древното селище Аква калиде терма в района на Минералните бани, предстоят археологически разкопки в местността Форос и Кафката край Пода, както и на тракийското светилище на връх Шилото край Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
chiko преди 15 години
Кое къде как е открито кой го е открил какво значение има ? Че разприте и псувните, че и клетвите да се отпушат от това... нали важното е, че тези стари находки с в територията на днешната държава България, за която всички милеем, срещу чиито управление всички роптаем. Какво като е от Бургас, нали е в България в крайна сметка... колко от вас знаят къде са родени Стоичков, Лечков, Боримиров, Е.Костадинов, Н.Сираков, Б.Михайлов и всичките ни момчета то САЩ 94 ? Има ли значение нали ни накараха да се гордеем, че сме българи... същото се отнася и за волейбола и за шахмата и за математиката и за всичко... една държава, един народ - България ! Обичайте се, помагайте си, не се гревете, не завиждайте и ще тръгнем напред
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нещо след себе си,ами ние какво ще оставим след нас?! Като чета писанията тук май е по-добре и нищо да не оставяме,че поколенията само ще се срамуват!
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Имам предвид замяна на "С" с "Ц" пич, тя си знае защо:)
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"с тоя интеленк на "чехълче", далече си от "амеба" си само за в ТКЗЦ-то"какво имаш предвид бе ***
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей, в началото стоях за спора и спорта, но сега вече гледам и не си вярвам на очите, колко простота цари сред женското съсловие! Ти определено трябва да се запишеш в най-близката болница за имплантиране на капка мозък за да еволюираш поне малко, защото с тоя интеленк на "чехълче", далече си от "амеба" си само за в ТКЗЦ-то, краварко проста!!!
42
0
 
0
 
! Отговори
даскала по български преди 15 години
"автобиографий" Браво, много си образован.
41
0
 
0
 
! Отговори
една бургазлийка преди 15 години
Ей *** краво. Престани с *** си изяви във форума. Къде пак намеси тук Слави незнам. Всички градове в Бг са красиви защото са в родината ни. А ти - нали щеше да имигрираш. Айде идвай заделила съм ти паричките за билетче до Антрактида. Крава смотана
40
0
 
0
 
! Отговори
zlatina преди 15 години
Да и стажантките в банките им пукат девствените ципи. Бива ги само в оралните неща. А мъжете са връзкари.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
burgas e vizantiiski izmekearski grad - rejat ti gumite kato im parkira6 na mestoto
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти определено държиш рекорда за най-проста жена този месец! от всичките ми години стаж в банка за първи път чувам за нещата, който ти говориш и не съжалявам, че ще ти разбия представите, но служителите не се наемат по този начин! Има си автобиографий, мотивационни писма, интервюта и т.н. Всичко е базирано образованието драга, която явно ти нямаш и затова яко завиждаш! Много си куха явно щом не разбираш, че по вестниците може да те пишат и без да си известен с нещо добро, а по телевизията това, че той е единствен твой прозорец към света и нищо друго не виждаш е много лоша работа, защото си е явно че си здраво закостеняла кокошка! Аман от *** жени ей!
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако няма спор и обиди в някоя статия просто съм объркал сайта !!!
36
0
 
0
 
! Отговори
zlatina savova преди 15 години
И защо ми е да пътувам като ***? Дърво без корен?Истината е ще света на хората - това са приятелите, познатите и роднините от квартала. Извън него нямам нужда да пътувам освен на екскурзия и то рядко, а имам и телевизор.Банкерите сте *** същества, а жените по банките са като елитни прости.тутки, за друго не стават. Толкова са ***. Ще аз като бях у една банка половин час не могат да ме обслужат. Защото са прости. Всички знаем как ги наемат там, трябва да имат орални умения. А що се отнася до това дали богат и неизвестен или богат и известен, много ясно ще по-добре второто. Щом не пишат за теб по вестиниците и не те канят по предаванията за мен не си успял.
35
0
 
0
 
! Отговори
zlatina savova преди 15 години
Банкерите сте *** същества, а жените по банките са като елитни прости.тутки, за друго не стават. Толкова са ***. Ще аз като бях у една банка половин час не могат да ме обслужат. Защото са прости. Всички знаем как ги наемат там, трябва да имат орални умения. А що се отнася до това дали богат и неизвестен или богат и известен, много ясно ще по-добре второто. Щом не пишат за теб по вестиниците и не те канят по предаванията за мен не си успял.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е много лошо за теб...ааа-*** много, няма да ти давам беззценни съвети, но стой си в квартала той света се върти около него:))))))))))))))))))))))))!!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
zlatina savova преди 15 години
БНБ? Да не си банкер? Крадете на хората парите. Освен това служителките в банките са почти и стават само за секс, мъжете да ги опъват. По-прости са от всяка певачка.
32
0
 
0
 
! Отговори
zlatina savova преди 15 години
Ако искаш да знаеш един истински българин няма да прехвърча от град на град, а че си седи в своя град. Аз даже в други квартали пътувам много рядко. Какво остава за други градове.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти си проста, сигурно и ужасно грознен ***! Учил съм 8 години в Пловдив, в Тъговската гимназия на бул. Руски и Пловдивския университет- Стопанско Управление и не казвам, че града е лош, даже ми е лщюбим, просто не е единствен на картата на тая държава! И това, че в другите градове има такива открития каквито няма в моят не ме кара да ги нагрубявам и псувам, а точно обратното, кара ме да се гордея, че съм БЪЛГАРИН! Ако това ти е името ела в БНБ ще ти покажа кой съм и тъкмо ще ти хвъля най-малко 10 шамара... ей затова ще ви викат *** пловдивски пачи, сигурно и ще И-каш на всяко Е в думата, ужас!!!
30
0
 
0
 
! Отговори
zlatina savova преди 15 години
Ей ти, мижаво човече, ако искаш да знаеш аз не завиждам на известните като теб.А ти завиждаш тотално на Слави.Като си глупав млъкни тотално!Няма да позволя да се обижда моето момче Слави Трифонов.И още нещо че ти кажа - БургаЗ никога не че има това, което Пловдив и София.Пловдив стария град, София руините на Сердика и Хладилника, ясна ли съм ***.
29
0
 
0
 
! Отговори
zlatina savova преди 15 години
Човек никога не е направил достатъчно, ако не е известен, ясно ли ти е?
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Злато, на никой не завиждам, най малко на статиста! Просто ако си направиш труда да провериш от къде е тръгнал разговора ще разбереш, кой гого напада и защо! А ти недей да се разкрачваш там където нетрябва, защото ако това е само мнения и коментари, то в живота някой ден ще ти го набият, ама много здраво, затова че си пъхаш носа там дето не ти е работа! Не знаеш какво съм направил в живота си, но със сигурност е повече от това което ти си направила, и да вече съм станал някой и това ми помага на никого да не завиждам за разлика от теб! И--и-и-и "Демек" да казва хич не подхожда на една жена, може би на една турска ***...ДА!