Уникална находка преобръща историята на Бургас

Археологически находки доказват, че Бургас е бил кръстопът на най-древните цивилизации
13 юни 2008 08:05,
68
Уникална находка преобръща историята на Бургас
Керамика от селищната могила в Бургаско. Снимка: Елка Василева

Находки, доказващи наличието на селища по Южното Черноморие от преди 8 хиляди години, е открил екип от археолози, разработващ праисторическа могила на територията на Бургас.

Могилата се намира на 10-я километър в района на затворническото общежитие. Това е най-старото открито досега селище по Черноморското крайбрежие на север от Босфора.

При сондажните разкопки са регистрирани части от четири жилищни постройки с богат и разнообразен археологически инвентар – керамични съдове, сечива от кост и рог, керамична идолна пластика от късния неолит, ранната и късната каменно-медна епоха.

При проучванията на могилата екипът, ръководен от Мирослав Класнаков – уредник на Археологическия музей в Бургас, е открил повече от 250 предмета, които предстои да бъдат изследвани.

Един от най-ценните предмети е керамична плочка с писмени знаци, за която археолозите твърдят, че е уникална. Сред находките е и медно шило с костена дръжка, което е най-старото сечиво, открито в областта.

За наличието на древна цивилизация говори и ритуален съд с релефно изображение на царя-жрец.

Откритията датират от VI - V век преди Христа и безспорно добавят нови щрихи към историята на Бургас. Те доказват, че Бургас е бил кръстопът на най-древните цивилизации.

Древното селище е разположено в близост до Атанасовското езеро.

Според археолозите, митичните потоци, залели бреговете, са оставили под вода много селища и е било невъзможно те да бъдат открити. Поне до момента.

Откритията водят и до предположения, че солодобивът тук е бил развит хилядолетия преди новата ера.

По анализите на находките Регионалният бургаски музей ще работи съвместно със специалисти от университета в Нюкясъл, Англия.

Според директора на Регионалния Бургаски музей- Цоня Дражева, археологическото лято започва много силно и ще продължи по същия начин.

През юли стартират проучванията на древното селище Аква калиде терма в района на Минералните бани, предстоят археологически разкопки в местността Форос и Кафката край Пода, както и на тракийското светилище на връх Шилото край Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
zlatina savova преди 15 години
26, защо завиждаш на статиста? Че ти кво си направил в живота си? Такива сме ние българите - завиждаме на пробивните хора, които искат да станат известни на всяка цена. ТИ КАТО СТАНЕШ НЯКОЙ, ДЕМЕК ИЗВЕСТЕН ТОГАВА ГОВОРИ, НЕИЗВЕСТНИТЕ *** ДА МЪЛЧАТ.
26
0
 
0
 
! Отговори
Към мършата преди 15 години
Само няма да кълнеш *** ***!!! И недей да прехвърляш грозните си детски мечти и несбъднати еротични желания с Слави на мен, ходи духай! Яж и се мажи по гърба, *** фуста!
25
0
 
0
 
! Отговори
zlatina savova преди 15 години
А ти дано пукнеш и да ослепееш. Желая всичко най-лошо на теб и на семейството ти, за дето завиждаш на Слави!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе до там стигна бе, ***?! Дано да си дорд със себе си, да си стоиш цял живот на *** и дано от хемуройди да не се оттървеш! Глупав да дано да си вечно нещастен в мизерията си!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А аз работя като статист във филми, реклами и като платена публика, а ти си седиш и нищо не работиш. Капиш?
22
0
 
0
 
! Отговори
Жоро Фитила преди 15 години
И ти не си прав,синко! Не се пише "gordeeme",нито "gordeem",пише се "ГОРДЕЕМ" НА КИРИЛИЦА! ТОВА СА БУКВИЧКИТЕ,КОИТО СЕ УЧАТ В ПЪРВИ КЛАС!
21
0
 
0
 
! Отговори
vdc преди 15 години
Pozdrav s usmivka do *** Василева. Za razlika ot podobna statia na sashtia site, kojato me nakara da 'nastrahna ot vazmushtenie' tazi e na nivoto, koeto vinagi sam ochakvala.Pojelavam uspeh za arheolozite
20
0
 
0
 
! Отговори
Do 17 преди 15 години
abe taka si e, ama ne se kazva "gordeeme", a "gordeem".kato cqlo vsi4ki sme golemi selqni :)
19
0
 
0
 
! Отговори
Онзи там дето ще ти преди 15 години
А в Старосел има разкопки, ама ти незнеш какво има там щото си си заврял очите в нечий *** и знаеш сам София и Пловдив! Аз съм от панагюрище, а познай там какво е открито, но знам че няма да ми отговориш щото си ***!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И в София има разкопки, *** долна проклета.В Пловдив също.Аз съм от Пловдив, Пловдив е град на мечти, а Бургас е селски град.
17
0
 
0
 
! Отговори
Gosho преди 15 години
mda,to i az sum sofianec,no poveceto v momenta koito obitavat Sofia sa jaki selenduri neznam si otkade, jako zavis i prostotija, sigurno bai X dopredi 2 godini se e podvizaval i v Burgas i sega psuva, a sled oshte 2 ako otide v chujbina shte psupva i Sofia, horata, tva naistina e za cjla Bulgarija trjbva vsichki da se gordeeme....
16
0
 
0
 
! Отговори
Onzi Tam преди 15 години
А бре пич от кво ти е писнало бе? Не съм бургазлия, ама съм Българин и до колкото знам Бургас е в България и се радвам, че тази находка е намерена там, а не в турция или ти може би това искаше, бре мюмюн? Да били са на път на древните цивилизаций Бургас, София тебе те е яд, че не е била! Сто паметника да построите пред НДК, 6000 години да се разлагат както е в момента пак няма да ги стигнете, дерзай!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
една бургазлийка преди 15 години
Що завиждаш бе компелксар - какво толкова къде е открито , важно е че е в България
14
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 15 години
Ква Варна, единственото хубаво нещо във Варна е табелата "Бургас 110" :)))
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Drugo si e Varna
12
0
 
0
 
! Отговори
zoro преди 15 години
Един от най-ценните предмети е керамична плочка с писмени знаци, за която археолозите твърдят, че е уникална.................neveroiatno unikalno izrechenie
11
0
 
0
 
! Отговори
Maya преди 15 години
"Откритията датират от VI - V век преди Христа и безспорно ..." - хилядолетие, джанъм, хилядолетие!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Sega ve4e nqmame barane :D
9
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 15 години
Бургазлии не са ми много по душа, но виж бургазлийките са друго нещо :-)
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нормално е ! Все пак Бургаския залив е най-големия залив във региона , така ,че е логично първите заселници да са намерили своя оазис тук. Бургас е обграден от всякъде с вода ,от едната страна е морето, а от другите три страни са 3 огромни езера-Атанасовското,Мандренското и Вая.Така, че имаш тих залив удобен за риболов на морски риби и отделно три огромни езера ,имаш питейна вода и сладководна риба. Така ,че за ония времена това си е било бонус.