Джамия раздели Стара Загора

Министерството на културата ще даде 2 милиона за реставрация на “Ески джамия”
10 юли 2008 13:00, Красимир Ангелов
162
Джамия раздели Стара Загора
Мария Нейкова зароди сериозен спор сред своите съграждани. Снимка: БГНЕС

Идеята за реставриране на Ески джамия е на път да раздели населението на Стара Загора.

Преди 2 дни областният управител Мария Нейкова обяви, че ще направи всичко възможно да намери необходимите средства за консервиране и реставриране на мюсюлманския храм.

Губернаторката на старозагорска област е получила уверение лично от министъра на културата Стефан Данаилов, че ще бъдат осигурени средства за запазването на паметника на културата.

Очаква се още тази година да бъдат отпуснати средства за реставрацията на джамията, като за следващата година ще бъдат отделени около 2 милиона лева.

Ески джамия се превръща в един от символите на Стара Загора по време и след Руско-турската освободителна война. На 31 юли 1877 войските на Сюлейман паша превземат отново освободения град, като в тридневните безчинства е изгорена цяла Стара Загора. Единствената запазена от огъня сграда остава Ески Джамия.

След освобождението, в града пристига чешкият архитект Любор Байер, който изработва новия градоустройствен план на разрушения град. За основа на своя проект той поставя единствената оцеляла в града масивна сграда - Ески Джамия, и около нея започва да проектира правите улици, които са символ на града днес.

Въпреки това мнозина старозагорци виждат в реставрацията на джамията шанс тя отново да стане действаща.

От общинската организация на партия “Атака” настояват областният управител Мария Нейкова да оттегли предложението си и да подаде оставка.

Според партията на Волен Сидеров реставрирането на джамията е гавра с паметта на 14 000 жители на Стара Загора и региона, загинали при нападението на войските на Сюлейман паша.

Ески Джамия не е действаща от десетилетия. В областта мюсюлманското население е концентрирано около градовете Павел Баня и Казанлък, като в Стара Загора то е изключително малка част.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Достатъчно е да погледнем какво се случва днес в България. У нас наблюдаваме тотален разпад на държавността. *** и турци ни се качиха на главите и на практика вече имат много по-големи права от нас.
104
0
 
0
 
! Отговори
единак преди 15 години
Пази Боже от злобни комшиии...Какво ви интересува кой, какво ще реставрира. Това е паметник на културата, та ако ще и будистите да бяха ни държали под робство и си имаха храм на Буда. Ако тук имаше такъв храм, би ми било интересно да го видя. Цял свят посещават храмове, няма значение религия и етнос...Интересно е да влезеш и да видиш, да разгледаш, да научиш нещо ново за ближния. За какво е тази олелия....все едно Турция да събори нашите храмове там или кадето и да е по цял свят...Та държавите си плащат за реставрацията. Спрете се в България сме свикнали с различните ни етноси, та нали с това ни става по-интересна и по красива страната, приемете ги като цветята...всчко носи различно име. А не забравяйте...Господ е един, независимо от имената с които го наричат, и това е един от неговите храмове.
103
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По всичко личи,че всички истински българи са против управлението на Р.България.
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е супер скандално ! 2 млн. лв. за нефункционираща джамия могат да се намерят, но пари за домове за сираци и стари хора няма. Това е конщунство и геноцид !
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
namesto St Zagora da razdeli Dzamiata, se e slu4ilo potresavashto, obratnoto.
100
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Нямам Думи
99
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Когато те строят ние ще рушим!В България има едно знаме "Свобода или Смърт" Това е просто лудост, предците ни сигурно се обръщат в гробовете.
98
0
 
0
 
! Отговори
BULGARIAN преди 15 години
Vsichki turci v turciq tam im e mqstoto ne da serat navsqkade i da omirisvat gradovete fesove rqzani
97
0
 
0
 
! Отговори
34 преди 15 години
може пак да потребва на некои архитект сакън не бутаите нищо.
96
0
 
0
 
! Отговори
потресен бургазлия преди 15 години
б#си маиката.накъде ни водят тия долни изчадия?какво става с държавата ни?вече ставам фен на сидеров.
95
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 15 години
Допусната е досадна техническа грешка в материала. Областият управител на Стара Загора се казва МаФия Нейкова.
94
0
 
0
 
! Отговори
Azz преди 15 години
Az pak bih q saboril taq toqletna :))) i to as golqm kef. V SZ nqma mqsto za turci
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не Ви е срам! Мръсни управляващи политици, ще ми реставрирате джамия... другия път. Вложета парите в нещо смислено - някоя българска църква, болница, детска градина, а защо не и в фонд Пътна инфраструктура.
92
0
 
0
 
! Отговори
Една бългазка преди 15 години
А къде остават църквите и манастирите??? До преди малко повече от хилядолетие всичко турско се е мразело и отричало, а сега собствените ни БЪЛГАРСКИ политици искат да го възродят!? Ето затова понякога Волен Сидеров е прав.
91
0
 
0
 
! Отговори
A преди 15 години
НЕ Е ЛИ ПО-ДОБРЕ ДА ВЗРИВИМЕ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА. СПОРЕД МЕН ТАЗИ ЗЛОБА И ЗАВИСТ В БЪЛГАРИНА ДО ТАМ ЩЕ СТИГНЕ.ВЗРИВИХМЕ ПАМЕТНИЦИТЕ НА КОМУНИЗМА, ВЗРИВИХМЕ ЧЕЛОПЕЧЕНЕ, СЕГА ЩЕ ВЗРИВЯВАМЕ ДЖАМИИ И ЦЪРКВИ, А НАКРАЯ И ВЗАИМНО ЩЕ СЕ УНИЩОЖИМ.СМЕШНИ СЕ И ЖАЛКИ. ПЛАЧЕ МИ СЕ, НО ЩЕ ОСТАНА В БЪЛГАРИЯ ЗА СЕГА ДА ГЛЕДАМ СЕИР, НИЩО ЧЕ ЖИВЕЯ В МИЗЕРИЯ - МРЪСНИ УЛИЦИ, БЛУКЛУЦИ НАВСЯКЪДЕ. ЗАЩО НЕ СЕ ОГЛЕДАТЕ И НЕ ВИДИТЕ, ЧЕ НЕ СМЕ ЗА ЕВРОПА.
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мюсюлманско население имало покрай Казанлък и Павел Баня. То затова в Казанлък джамията през седмица или гори, или е със счупени стъкла, или със свастики... Точно в Казанлък няма никакви турци, защото градът е всичко друго, но не и мюсюлмански. Български турци има в селата около гр. Шипка (по ирония на съдбата) - Съхране, Скобелево, Александрово, Хаджи Димитрово и т.н.Аз лично не виждам нищо лошо да се поддържат съществуващи храмове или исторически обекти, в крайна сметка шовинистичните настроения не помагат никому. Омраза между етносите в България няма - капитализмът е претопил всичко. Сега всеки се обори за хубава кола, голям телевизор, красив дом, култова метреса и други "изг*зици на родната действителност". Напрежение се създава изкуствено с построяване на Нови джамии в селата около Шипка, купуване на български предприятия от турски инвеститори, които назначават само турско-говорящи работници и т.н.Нека оправят джамията в Стара Загора (за какво го правят проблем). Все едно в Истанбул да разрушат всички православни църкви, защото са християнски. Омразата и етническото напрежение се използват за манипулиране на масите и нищо повече. Никой от масите не печели от етническите конфликти - само т. нар. "международна общност" и борците за демократичните ценности, които са нищо повече от прикрити държавни терористи с пипала сред всички държавни/административни структури на слабите държави, които имат апетитни територии...
89
0
 
0
 
! Отговори
bobi преди 15 години
kade se namira selo Tranak?
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
им *** продажна,комунистическо чалмосана!А Преображенския манастир се руши,защото няма пари зарязан само на грижите на прастар отец!Паметник на Културата!То не че комунистите знаят какво е това!И сигурно не е единствен!Безобразни нагли отвратителници са всичките ни политици!
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
prav si vreme e da se obedinim
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Драги сънародници, българи и турци, не се поддавайте на провокации !!!!Вижте какво стово около вас!!!!!Вижте как растат цените, вижте как ставаме все по-бедни, а някои стават все по-тлъсти и по-тлъсти.За такива статии се плаща много скъпо, за да се отклони вниманието на народа от това, което става в мафиотската ни държава.В Кърджали и Хасково бият камбани и пеят ходжи и хората от векове си живеят като добри съседи, колеги и приятели.Ние искаме да живеем ДОСТОЙНО !!!!!!!Не разбирате ли, че това насъскване едни срещу други е планирано с друга цел???Не джамията е проблема, а МАФИЯТА от БСП и ДПС.Да се обединим българи и турци и на следващите избори да издухаме тези, които трябва да изгният по затворите.И да дойдат истински честни и загрижени личности, които без значение дали се казват Иван или Мехмед , работят наистина за доброто на народа. Не се поддавайте на провокации!!!!От това печелят полититците.........и ***.