Джамия раздели Стара Загора

Министерството на културата ще даде 2 милиона за реставрация на “Ески джамия”
10 юли 2008 13:00, Красимир Ангелов
162
Джамия раздели Стара Загора
Мария Нейкова зароди сериозен спор сред своите съграждани. Снимка: БГНЕС

Идеята за реставриране на Ески джамия е на път да раздели населението на Стара Загора.

Преди 2 дни областният управител Мария Нейкова обяви, че ще направи всичко възможно да намери необходимите средства за консервиране и реставриране на мюсюлманския храм.

Губернаторката на старозагорска област е получила уверение лично от министъра на културата Стефан Данаилов, че ще бъдат осигурени средства за запазването на паметника на културата.

Очаква се още тази година да бъдат отпуснати средства за реставрацията на джамията, като за следващата година ще бъдат отделени около 2 милиона лева.

Ески джамия се превръща в един от символите на Стара Загора по време и след Руско-турската освободителна война. На 31 юли 1877 войските на Сюлейман паша превземат отново освободения град, като в тридневните безчинства е изгорена цяла Стара Загора. Единствената запазена от огъня сграда остава Ески Джамия.

След освобождението, в града пристига чешкият архитект Любор Байер, който изработва новия градоустройствен план на разрушения град. За основа на своя проект той поставя единствената оцеляла в града масивна сграда - Ески Джамия, и около нея започва да проектира правите улици, които са символ на града днес.

Въпреки това мнозина старозагорци виждат в реставрацията на джамията шанс тя отново да стане действаща.

От общинската организация на партия “Атака” настояват областният управител Мария Нейкова да оттегли предложението си и да подаде оставка.

Според партията на Волен Сидеров реставрирането на джамията е гавра с паметта на 14 000 жители на Стара Загора и региона, загинали при нападението на войските на Сюлейман паша.

Ески Джамия не е действаща от десетилетия. В областта мюсюлманското население е концентрирано около градовете Павел Баня и Казанлък, като в Стара Загора то е изключително малка част.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Следващите избори пак гласувайте за любимата Ви партия,то бива простотия,но вече е нетърпимо.
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе кой и е казал на тая че на БЪЛГАРИТЕ им трябва точно такъв паметник на културата, и да не забравя каде се намира, че не е в анадола а в европа
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе кой и е казал на тая че на БЪЛГАРИТЕ им трябва точно такъв паметник на културата, и да не забравя каде се намира, че не е в анадола а в европа
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И какво още?
81
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Трябваше!
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А трябваше ли?
79
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Да беше излязъл на въздух, вместо да пишеш глупости... ти да не си пророк, че да знаеш как ще реагира Ботев? Не забравяй, че за много по- малко злини, паметникът на тоталитаризма - мавзолеят на Димитров, беше съборен!!!
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да се лее кръв ! Майка им "Депесери" аз да *** ! За пореден път си правят гъргара с българският народ ! През 1993година, в с.Трънак построиха паметник на турски терористи !
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
moga da kaja 4e e izklu4itelno sexapilna jena i mujat i e kasmetlia
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чудно нещо! След Освобождението ни нашите предци, тея същите, дето доскоро са страдали, борили са се, гинали са от ръката на турчина, не само не са съборили джамията, ами града около нея построили! А днес се навъдил страшен народ, патриоти от "механата" на Ботев - наточили саби, препасали пищови и щели да ходят джамия да бутат, Доган да колят, ама какво станало, пред компютъра си останали по форуми да джавкат... Що ли станало така? Ми щото да уважаваш доскорошния враг, докато градиш цяла една държава от нищото е мноооого по-трудно, отколкото да седиш злобен, омърсен, злъчен и само да плюеш и всеки да ти е виовен. Или?Братя българи, едно време за да се освободим от турско, чудо сме сторили и от една шепа селяци сме станали народ, родили сме Ботев и Левски и се знаели как да обичаме родината си, без да ставаме коне с капаци и злобни животни! А днес плюем всичко около нас и хем вече не обичаме истински България, хем все по-ограничени ставаме. И пак от народ се превръщаме в селяци! Ех, вие, дето цитирате Ботев - да можеше да ви види воеводата отнякъде сега...
75
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Джамията не трябва да се реставрира. Тя е спомен от гаврата над един народ, а не културен паметник. Културата няма нищо общо с робството. Бих искал областния управител на Стара Загора да чете и се самообразова повече, а не - да харчи народни пари за подобни идиотщини!
74
0
 
0
 
! Отговори
Заспал Селянин преди 15 години
А за църквите в Стара Загора колко ще даде държавата? Предизборно целуване на турски !
73
0
 
0
 
! Отговори
g преди 15 години
Където играят пари няма демокрация
72
0
 
0
 
! Отговори
dgfs преди 15 години
дааааааааа цепили са на баба и оная работа а тя сега иска да става богата
71
0
 
0
 
! Отговори
sds преди 15 години
Кой знае *** как са цепили на баба и а тя иска да осребри това
70
0
 
0
 
! Отговори
JESSE JAMES преди 15 години
Да наемем един килър да съберем по 1 лев от всички нас, това прави кам 5 000 000 лева, за тази сума ще избият и цялото ДПС. Давайте, време е да се лее турска кръв, както навремето те проливаха нашата!
69
0
 
0
 
! Отговори
Rumi преди 15 години
qvno sa prekaleno golemi ikonomi4eskite interesi i Dogan e golqma kle4ka, nali trqbva da ima nqkoi posrednik mejdu turskite firmi i BG politicite.......... mrasni gadove. Dano go gramnat nqkade, 4e ni opropasti darjavata.
68
0
 
0
 
! Отговори
kouchili преди 15 години
yvajaemi izselniko,za tvoeychydvane jiveia pove4e ot 15g.v edno selo ,koeto se namira 4km.otgrad EDERNE tyrcia (kastanes-gurcia)kato si mnogo otvoren bi triabvalo da go znaesh...ne ni obijdai kato narod i ne mi se pravi na mnogoznaiko-1.tez curkvi se obsujdat ot grucka strana 2.ima problem za postroiavaneto im 3.v toz prekrasen grad jiveiat dosta gurci ostanali pri razpredelenieto na granicite 4.predi e bil grudcki 5.i sega ima dosta preselnici ot bg.koito tyrcite ne gi priznavat za tyrci i im vikat giayri ,a kato se pribirate v bg.se narichate tyrci....xaide xolym ...neshto znaem i nie bulgarite .....
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
sedq si taka i se chudq.. nqma li koi da zastrelq dogan?? ne seriozno vi govorq.. tolkova mnogo ubiistva stanaha tuk i to samo zaradi interesi.. cqla bylgariq ima v interes toq da go nqma, a nikoi dosega ne go e svyrshil? zamislete se dali nqma da se naplashat ako lidera im gushne buketa? dano dano nqkoi da se reshi..
66
0
 
0
 
! Отговори
Ропотамо преди 15 години
нека да оправят джамията...едва ли ще е има статут на такава и ще стане действаща...направете я търговски център лол :)....кво ви пука, само да не е действаща джамия...хората ще я забравят като такава и няма да има проблем.... :)